kirjailijammemaailmalla

Kirjailijamme maailmalla: kirjat ja kirjailijat kirjatapahtumissa

Suomi on Frankfurtin kirjamessujen teemamaa tänä syksynä. Mutta miten muutoin kotimainen kirjallisuus ja suomalaiset kirjailijat ovat edustettuina kansainvälisissä kirjatapahtumissa? Tässä muutamia esimerkkejä viime aikoina olleista ja tänä syksynä olevista tapahtumista.

 

Sigtunan kirjamessut

Suomenruotsalaisuus kiinnostaa Ruotsissa

 

Elokuun loppupuolella pidettiin kirjamessut ruotsalaisessa Sigtunan kaupungissa. Messuille kutsuttiin suomalaistakin mediaa kirjabloggareita myöten, ja suomalaisia kirjailijoita tapahtumassa edusti Sirpa Kähkönen. Messuohjelmasta (linkki aukeaa pdf-tiedostona) ilmenee, että Kähkösen vierailun järjestivät paikallinen kirjasto sekä Suomi-yhdistys, ja kirjailijatapaaminen pidettiin suomeksi.

Göteborgin tämän vuoden kirjamessuohjelmasta ei löydy ainakaan ilman perusteellista etsimistä lainkaan suomalaisia kirjailijavierailija. Parissa keskustelutilaisuudessa käsitellään kuitenkin suomalaista kirjallisuutta.

Ensimmäisessä pohditaan suomenruotsalaisen kirjallisuuden ominaisuuksia: onko se alueellista, eksoottista vai jälkikolonialistista? Keskustelussa kartoitetaan suomenruotsalaista kirjalllisuutta 1900-luvun alkupuolelta nykypäivään, josta esimerkkikirjailijoina mainitaan Monica Fagerholm ja Kjell Westö. Tilaisuuden järjestäjänä on Svenska litteraturskällskapet i Finland rf.

Myös toinen ohjelmanumero liittyy suomenruotsalaiseen kirjallisuuteen, nimittäin Tove Janssoniin. Keskustelussa Muumilaakson todellisuudesta ovat mukana valokuvaaja, kuvatoimittaja Bengt Wanselius sekä Janssonin veljentytär Sophia Jansson.

Tukholman  kansainvälisten kirjamessujen ainoa suomalainen kirjailijavieras  tänä vuonna on Sofi Oksanen.

 

 

Franfurtin kirjamessut

Suomi teemamaana Ranskassa ja Saksassa

 

Tiedolta, että Suomesta ja suomalaisesta kirjallisuudesta puhutaan tänä vuonna Saksassa, on tuskin voinut välttyä. Syyskuun lopussa Suomi on kuitenkin myös ranskalaisen Festival Est Ouestin teemamaana.

Festivaalin verkkosivuilta selviää, että paikalle on kutsuttu nimekäs ja monipuolinen suomalaiskirjailijajoukko: Riikka Alaharja, Katja Kettu, Jyrki Kiiskinen, Leena Lehtolainen, Rosa Liksom, Martti Linna, Ville Ranta, Rax Rinnekangas, Johanna Sinisalo. Festivaaleilla käsitellään kirjallisuuden ohella muutakin suomalaista taidetta, ohjelmistossa on esimerkiksi Aki Kaurismäen elokuvia; erikoisohjelmanumerona mainittakoon ruoanlaitto suomalaiseen tapaan tilaisuudessa  ”Karelia in the Finnish cooking, Preparation of karjalanpiirakka”. Kirjailijatapaamisissa aiheina ovat muun muassa runous (Jyrki Kiiskisen kanssa), trillerit (Leena Lehtolaisen kanssa) ja ylipäätään kirjailijoihin tutustuminen.

Frankfurtin kirjamessut oheistapahtumineen ovat valtava ponnistus ja kulttuuriteko Filille. Fili – Finnish Literature Exchange on Suomen kirjallisuuden vientiorganisaatio. Fili ylläpitää Finnland. Cool -sivustoa, jonka kautta voi tutustua suomalaisiin kirjailijoihin ja ennen kaikkea seurata, millaisissa yhteyksissä ja tapahtumissa kirjallisuutemme on Saksassa tänä vuonna esillä. Paljon on ehtinyt tapahtua jo ennen Frankfurtin messuja ja paljon tapahtuu niiden jälkeenkin eri puolilla Saksaa. Tapahtumayhteenvedosta selviää esimerkiksi, että jo kesäkuussa on tutustuttu suomalaiseen lasten- ja nuortenkirjallisuuteen, lokakuussa on saunarunouden kiertue ja vielä joulukuun alussa suomenruotsalaisen kirjallisuuden seminaari Berliinissä. Mitä mahtaakaan sisältää 12. syyskuuta Hampurissa järjestettävä A Finnish Youtube-evening?

Leena Lehtolainen kertoi elokuun alkupuolella lähtevänsä muun muassa Japaniin pohjoismaisen rikoskirjallisuuden tapahtumaan ja muutenkin käyvänsä usein kirjailijavierailuilla. Kustannusosakeyhtiö Teos taas julkaisi hiljattain Facebook-sivuillaan kuvan Emmi Itärannasta ja Salla Simukasta washingtonilaisessa kirjakaupassa. Kyllä, kirjailijamme siis liikuvat maailmalla.

 

helsinki_noir

 

Yhdessä kansainvälisille kirjamarkkinoille

 

Tänä vuonna julkaistaan myös kirjoituskokoelmia, jotka tarjoavat ulkomaisillekin helpon väylän suomalaiseen kirjallisuuteen tutustumiseen.

Helsinki Noir on jatkoa jännityskertomusten sarjalle, jonka ensimmäinen osa on Copenhagen Noir. Helsingin pimeää puolta, kotimaisia jännityskirjailijoita ja ehkä Suomen erikoisuuttakin esittelevä kokoelma julkaistaan Suomessa sekä Yhdysvalloissa.

Pian ilmestyy myös aikakauskirja Grantan kolmas suomalainen osa. Granta 3 – Parhaat nuoret suomalaiset kertojat julkaistaan paitsi suomeksi myös englanniksi osana Frankfurtin kirjamessujen suomalaiskirjallisuuden esittelyä.

Jatka virtuaalista matkaa kirjallisuustapahtumissa! Tutustu Filin tapahtumakalenteriin.

 

Teksti: Jenni Saarilahti / Lukulamppu.fi, kuvat: tapahtumajärjestäjät ja kustantamot
Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä 1.0 -lisenssillä.

 

Seuraatko suomalaisia kirjailijoita kansainvälisillä kirjamarkkinoilla?

 

2 comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.