Kuvapohja_800_415_Tarquin_Hall

Kirjailija Tarquin Hall tapasi suomalaisia kirjabloggaajia

Vish Puri -etsivän luoja Tarquin Hall vierailee Suomessa tällä viikolla kertomassa uudesta kirjastaan Vish Puri ja lemmenkommandojen tapaus. Joukko kirjabloggaajia tapasi Hallin ja keskustelu sorisi vilkkaana Vish Puria, Intiaa ja idän ja lännen kulttuurieroja koskien. Hall on tavattavissa vielä tänään keskiviikkona Helsingin keskustassa Akateemisen Kirjakaupan Kohtaamispaikalla klo 17.00.

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

Kosmopoliittinen maailmankiertäjä Tarquin Hall on syntyjään britti, mutta hän on asunut perheineen jo vuosia Intiassa. Suomessa Hall vierailee ensimmäistä kertaa. Kun hän kertoi lapsilleen lähtevänsä Suomeen, häneltä kysyttiin maan pääkaupunkia. ”Ei minkään maan pääkaupunki voi olla ”uppoava helvetti”, ”Hell sinking”, oli jälkikasvu kommentoinut.

 

Hall1

 

Samastuttava päähenkilö

 

Hall kertoi kirjoittavansa intialaisdekkareitaan edelleen jossain määrin ulkopuolisena tarkkailijana, vaikka Delhi onkin hänelle jo tuttu paikka ja hänen vaimonsa on Yhdysvalloissa kasvanut punjabilaissyntyinen intialainen. Hänellä ei ole yksiselitteistä vastausta siihen, miten intialaiset ovat Vish Puri -dekkarit ottaneet vastaan. Intia on valtavan suuri maa, jossa on useita erilaisia kulttuureja ja yhteiskuntaluokkia. Kirjallisuustapahtumissa kohtaamiset intialaislukijoiden kanssa ovat kuitenkin olleet hedelmällisiä.

– Lukijat ovat kiittäneet delhiläiskuvaukseni uskottavuutta. Myös Vish Purin hahmo on tehnyt hyvän vaikutuksen: häntä pidetään samastuttavana päähenkilönä. Luulen, että tämä johtuu osittain siitä, että Vish Puri on kunnon perheenpää ja hyvä kansalainen. Paheellisempi hahmo ei ehkä olisi tehnyt yhtä hyvää vaikutusta.

 

Hall2
Kansainvälisesti Vish Puri -kirjat ovat erityisen suosittuja Yhdysvalloissa ja Ranskassa. Sen sijaan Hallin kotimaassa Englannissa suosio ei ole vielä räjähtänyt, mikä on hieman ihmetyttänyt kirjailijaa, vaikka hän löytää ilmiölle myös hyviä syitä.

– Brittien suhde Intiaan on paljolti nostalgian sävyttämä. Monet eivät halua nähdä Intiaa sellaisena kuin se nykyään on, vaan he elättelevät historiallisia mielikuvia Intiasta siirtomaahistorian ajalta. Iso-Britanniassa asuu myös paljon intialaista syntyperää olevia potentiaalisia lukijoita. Yhdysvaltojen lukijasuosio on ilahduttavaa, on mukavaa että sieltä on löytynyt niin paljon itselleen vieraasta kulttuurista kiinnostuneita dekkarifaneja.

 

Hall3

 

Intiaa ei voi selittää kertaheitolla

 

Hall vieroksuu hieman sellaisia länsimaalaisia kirjailijoita, jotka ilmoittavat selittävänsä Intian ja intialaisuuden tyhjentävästi.

– Intia on todella laaja ja monimuotoinen maa. Lisäksi länsimaalaisten on usein vaikea ymmärtää Intian henkistä ja hengellistä ilmapiiriä. Maallistuneissa länsimaisissa kulttuureissa ollaan usein jo vieraannuttu siitä ajatuksesta, että hengellisyys vaikuttaa kaikkiin arkiaskareisiin. Uskonasiat ovat Intiassa osa jokapäiväistä elämää. Intialaisille myös perheen merkitys on todella suuri. Kenties Sonia Gandhi pärjäsi intialaisessa politiikassa hyvin italialaisen taustansa vuoksi: kärjistetysti voi sanoa, että myös italialaisille perhesiteet ja uskonnollinen kulttuuriperimä ovat tärkeitä.

Päätös fiktiivisen tarinan kirjoittamisesta syntyi eräänä aamuna ja Tarquin Hall ryhtyi tuumasta toimeen. Nopean päätöksen taustalla vaikuttivat kuitenkin monenlaiset elämänkokemukset: pitkä työura toimittajana, tietokirjojen kirjoittaminen ja toimittaminen ja intialaisten yksityisetsivien haastatteleminen. Monet etsivät tekivät morsian- ja sulhaskandidaattien taustaselvityksiä avioliittojärjestelyitä varten, mutta toimeksiannot saattoivat olla mitä mielikuvituksellisimpia. Etsiväkokemukset innostivat Vish Purin hahmon kehittelemiseen.

– Vish Puria verrataan aika usein Alexander McCall Smithin Mma Ramotsween, mutta en ollut itse lukenut McCall Smithin kirjoja ennen kuin ryhdyin kirjoittamaan Vish Puria. Ensimmäisen kerran vertauksen esitti kustannustoimittaja, jolle olin antanut käsikirjoitukseni alun kommentoitavaksi. Tutustuin sittemmin Mma Ramotsween itsekin.

 

Hall5

Kirsin Book Club -blogin Minna ja Kirsi lahjoittivat Hallille kirjanmerkin.

 

Yhteiskunnan kipupisteiden kohtaamista

 

Dekkareissa rikosjuoni tarjoaa usein hyvät puitteet tarkastella yhteiskunnallisia ilmiöitä eikä Vish Puri -sarja ole poikkeus.

– Olen tyytyväinen siihen, että olen pystynyt tuomaan jokaisessa kirjassa esiin isoja Intiassa vaikuttavia yhteiskunnallisia kysymyksiä. Vish Puri ja lemmenkommandojen tapaus -kirjassa käsittelen kastilaitosta ja kastilaitoksesta keskusteleminen saattaa olla edelleen aika herkkä aihe. Koen itse, että fiktion kautta vaikeidenkin aiheiden käsitteleminen on mahdollista ja palautekin on ollut rakentavaa.

 

Hall6

 

Tutustu Tarquin Halliin ja Vish Puriin

 

Lue artikkeli: Vish Puri on elämänhaluinen intialaisetsivä
Lue artikkeli: Osallistu kirja-arvontaan: voita Tarquin Hallin Vish Puri ja lemmenkommandojen tapaus (3 kpl)!

Vish Puri ja kadonneen palvelijattaren tapaus Lukulampun kaupassa ja Elisa Kirjassa
Vish Puri ja nauruun kuolleen miehen tapaus Lukulampun kaupassa ja Elisa Kirjassa
Vish Puri ja kohtalokkaan voikanan tapaus Lukulampun kaupassa ja Elisa Kirjassa
Vish Puri ja lemmenkommandojen tapaus Lukulampun kaupassa ja Elisa Kirjassa

 

Tutustu kirjabloggaajiin

 

Illanviettoon osallistui seuraavien blogien kirjoittajia:

Kirjainten virrassa
Kirjasfääri
Kirsin Book Club
Tuijata. Kulttuuripohdintoja

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

Artikkeli on sponsoroitua sisältöä ja se on julkaistu osana Lukulampun ja Gummeruksen sisältömarkkinointikampanjaa. Lue lisää Lukulampun yritysyhteistyöstä.

Teksti: Salla Brunou / Lukulamppu.fi. Kuvat: Hanna Pudas / Lukulamppu.fi.

Artikkeli kuvineen on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

Artikkelin avainsanat ja muut aihepiirin artikkelit: genrekirjallisuus, kirjailijat, mainos, uutuudet.

 

Aiotko lukea Vish Puri -kirjoja?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.