headphones

Kirjailija, esiintyjä, käsikirjoittaja

Perinteisesti mielletään, että kirjailija ilmaisee itseään lähinnä kirjallisten formaattien muodossa. Annetaan kirjan puhua puolestaan. Ja välillä kirjoitetaan kolumni lehteen.

Nykyisin kirjailija kirjan takana kiinnostaa entistä enemmän. Kustannussopimuksen saaminen on helpompaa, mikäli aloittelevalla kirjailijalla on medianäkyvyyttä jo ennestään tai häneen on ladattu mediakiinnostavuutta.

Kirjailijan ammatissa menestymistä edesauttaa sujuvan kynäilyn lisäksi vankka esiintymistaito. Kirjailijat ovat vakiovieraita keskusteluohjelmissa televisiossa ja radiossa. Nokkelat sutkautukset ja syvälliset yhteiskunnalliset näkemykset rakentavat kirjailijoiden tunnettuutta ja kiinnostavuutta.

Sosiaalisten medioiden hallinta on monelle kirjailijalle tehokas keino saada tunnettuutta sekä kirjamyynti kasvuun.

Tuleeko kirjailijoista käsikirjoittajia?
Koko kirjallisuusala elää murroskautta uusien julkaisumuotojen sekä digitaalisten jakelukanavien myötä. Myös kirjailijoiden rooli on edelleen muuttumassa. Äänikirjojen osuus kirjojen kulutuksesta on noussut nopeasti useissa maissa. Äänikirjojen myynti kasvaa tällä hetkellä vauhdikkaasti myös Suomessa.

Äänikirjoja markkinoidaan vahvasti tunnetuilla lukijoilla. Lukijoita myös arvioidaan aktiivisesti äänikirjan kuluttajien keskuudessa. Lukija on monessa tapauksessa nostettu vähintään samalla painoarvolla esiin kuin itse kirjan kirjoittaja.

Elokuvia markkinoidaan vahvemmin tunnettujen näyttelijöiden avulla kuin taustalle jäävien käsikirjoittajien kautta. Kuinka monen suosikkielokuvasi käsikirjoittajan tiedät? Musiikkimaailmassa esiintyjät ovat tähtiä sanoittajien noustessa harvoin otsikoihin lainkaan.

Miten kirjailijan rooli muuttuu tulevaisuudessa? Muuttuuko kirjailija käsikirjoittajaksi?

Teksti: Lassi Junkkarinen
Kuva: www.freeimages.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.