kevät 2015 elokuvat ja näytelmät

Kevään kirjaelokuvat ja -näytelmät

Onko kirja aina parempi kuin elokuva? Toimiiko kirja teatterisovituksena? Näihin ikuisuuskysymyksiin voi pohtia vastauksia taas tänä keväänä, kun valkokankailla ja näyttämöillä nähdään monia tulkintoja erilaisista romaaneista, elämänkerroista ja lastenkirjoista.

 

Kirjasta elokuvaksi

 

Wild_1080Tammikuun lopulla ensi-iltansa sai Wild – Villi vaellus, joka perustuu Cheryl Strayedin kirjaan ja omakohtaisiin  kokemuksiin. 22-vuotiaana elämässään sivuraiteille joutunut Strayed päätti vaeltaa Meksikon rajalta Kanadan rajalle ulottuvaa Pacific Crest Trailin vaellusreittiä sadan päivän ajan. Kovan fyysisen rasituksen myötä myös mieli alkaa vahvistua, ja askel askeleelta Cheryl suuntaa elämässään eteenpäin. Cherylin roolissa nähdään Reese Witherspoon.

 

 

Finnkinon elokuvaesittely. Elokuvan traileri Youtubessa:

 

 

FiftyShadesOfGrey_99 E. L. Jamesin eroottinen trilogia Fifty Shades of Grey on ollut suunnaton kaupallinen menestystarina. Menestyykö sadomasokismilla leikittelevä rakkaustarina myös valkokankailla? Suomen ensi-ilta on 13.2.2015.

Finnkinon elokuvaesittely.

 

 

 

 

TheImitationGame_99iThe Imitation Game perustuu Andrew Hodgesin elämäkertaan Alan Turing: The Enigma. Alan Turing oli matemaatikko, joka mursi Saksan laivaston toisessa maailmansodassa käyttämän Enigma-salauslaitteen koodijärjestelmän. Myöhemmin Turing tuomittiin homoseksuaalisuudesta. Seitsemän Oscar-ehdokkuutta kerännyt elokuva on ensi-illassa 20.2.2015.

Finnkinon elokuvaesittely.

 

InherentVice_99 13.3.2015 ensi-iltaan tuleva Inherent Vice on ensimmäinen Thomas Pynchonin romaanifilmatisointi. Paul Thomas Andersonin ohjaamassa elokuvassa eletään psykedeelisen ja vainoharhaisen 60-luvun loppumetrejä. Yksityisetsivä Doc Sportellon ex-tyttöystävä ilmestyy kuin tyhjästä ja kertoo nykyisestä miljonääripoikaystävästään, tämän vaimosta ja vaimon miesystävästä sekä näiden aikeesta siepata miljonääri ja toimittaa tämä mielisairaalaan. Finnkinon elokuvaesittely.

 

 

StillAlice_108020.3.2015 ensi-iltansa saa Still Alice, joka perustuu Lisa Genovan samannimiseen menestyskirjaan Still Alice (suom. Edelleen Alice). Alice Howland on maineikas kielitieteiden professori, joka alkaa yhtäkkiä unohdella sanoja. Kun Alicella diagnosoidaan varhainen Alzheimerin tauti, alkaa taistelu omana itsenä pysymisestä sairauden edetessä. Alicea näyttelevä Julianne Moore palkittiin roolistaan Golden Globella. Finnkinon elokuvaesittely.

Kirjoja näyttämöllä

Yöllisen koiran merkillinen tapaus

Kuvassa Minna Hokkanen ja Jyrki Mänttäri. Kuva: Tampereen työväen teatteri / Jouko Siro.

 

Tampereen Työväen Teatterissa nähdään Mark Haddonin romaaniin perustuva Yöllisen koiran merkillinen tapaus. Tarinan lähtökohtana on Aspergerin syndrooma. Teini-ikäinen Christopher John Francis Boone löytää naapurin pihalta tapetun koiran ja ryhtyy selvittämään syyllistä. Tutkimusten edetessä poika tulee samalla paljastaneeksi omaa elämäänsä varjostaneen mysteerin. Näytelmän ensi-ilta oli syyskuussa.

Näytelmän tiedot ja kuvagalleria Tampereen työväenteatterin sivuilla. Esittelyvideo löytyy Youtubesta.

Yksi yli lensi käenpesän

Randle P. McMurphy – Jukka-Pekka Mikkonen, Martini – Jouni Salo, Dale Harding – Jouni Innilä, Billy Bibbit – Miikka Tuominen, Scanlon – Jorma Böök, Cheswick – Hannu Lintukoski. Kuva: Jyväskylän kaupunginteatteri / Jiri Halttunen.

Ken Keseyn romaaniin perustuva Yksi lensi yli käenpesän jatkaa Jyväskylän kaupunginteatterissa kevätkauden loppuun asti. Tarina käynnistyy, kun R. P. McMurphy tuodaan potilaaksi mielisairaalan, jossa valtaa pitää ylihoitaja Ratched. Alkaa tahtojen taistelu, joka ravistelee niin yhteisön rakenteita kuin ihmisten mieliä. Rosoisen huumorin sävyttämä satiiri tökkii normeja ja puolustaa inhimillisyyttä. Lisätietoa näytelmästä.

 

Anja Pohjola ja Elisa Piispanen. Kuva: Tampereen teatteri / Harri Hinkka

Anja Pohjola ja Elisa Piispanen. Kuva: Tampereen teatteri / Harri Hinkka

Tampereen Teatterissa esitetään Kari Hotakaisen romaaniin perustuvaa Ihmisen osaa. Iäkkäällä pariskunnalla on kolme aikuista lasta, ja kaikilla heillä omat haasteensa. Keskushenkilö on perheen äiti, Salme Malmikunnas, jota näyttelee Anja Pohjola. Ihmisen osa käsittelee vakavia aiheitaan lempeästi. Suru, luiskahtaminen tehokkaiden kelkasta sekä ympäröivän maailman pintakiilto riipaisevat syvältä. Lisätietoa näytelmästä.

Oikeusjuttu_2

Helsingissä Teatteri Jurkassa tulkitaan keväällä Franz Kafkan moderni klassikko Oikeusjuttu. Josef K herää syntymäpäivänsä aamuna siihen, että hänet pidätetään. Hän ei ymmärrä pidätyksen syytä ja lähtee selvittämään asiaa. Oikeusjuttu on koominen kuvaus virkamiesten ja sääntöjen hallitsemasta maailmasta. Ensi-ilta on 26.2.2015. Lisätietoa näytelmästä.

 

komteatteri_sattumia

25.3.2015 helsinkiläisessä KOM-teatterissa ensi-iltansa saa Sattumia, joka on Daniil Harmsin lyhyttarinoihin perustuva absurdi äärikomedia. Harms oli Neuvostoliiton kirjallisuuden kauhukakara ja radikaali, ja hänen tarinoissaan yhteiskuntakritiikki yhdistyy uskomattomiin henkilöihin ja odottamattomiin tapahtumaketjuihin. Lisätietoa näytelmästä.

Kajaanin kaupunginteatterin Rikos ja rangaistus -näytelmän esittelyvideo.

Kajaanin kaupunginteatteri tuo näyttämölle Dostojevskin klassikon Rikos ja rangaistus. Raskolnikovilla on missio: suurina historian muutoksen hetkinä poikkeusyksilöiden on astuttava esiin ja tehtävä muista välittämättä muutokseen tarvittavat toimenpiteet. Esitys on kuvaus syyllisyydestä, katumuksesta, tunnustamisesta, itselleen anteeksi antamisesta ja suuresta sovittavasta rakkaudesta. Ensi-ilta on 27.3.2015. Lisätietoa näytelmästä.

 

Tampereella Teatteri Telakan kevätkauden pääteos on tulkinta Leo Tolstoin klassikosta Sota ja rauha. 31.3. ensi-iltansa saava näytelmä kertoo elämästä Napoleonin monivuotiseksi venyneen Venäjän hyökkäyksen aikana. Tarina kutoo yhteen neljän aatelisen kohtalot maailmassa, jossa suuret mullistukset ovat ihmisen tahdon ulottumattomissa. Lisätietoa näytelmästä.

 

Paula Siimes ja Samuli Laiho. Kuva: Helsingin Kaupunginteatteri / Tuomo Manninen.

Paula Siimes ja Samuli Laiho. Kuva: Helsingin Kaupunginteatteri / Tuomo Manninen.

Riina Katajavuoren uutuusromaaniin Wenla Männistö perustuva monologinäytelmä on kertomus rakkaudesta ja välittämisestä. Wenla Männistön naapurina Helsingin Kumpulassa asuu Jukola Bros. – seitsemän isätöntä ja äiditöntä veljestä. Alli Jukola seuraa poikiensa elämää pilvenlongalta. Alli Jukolan roolissa nähdään Paula Siimes, ja näytelmän ensi-ilta on 15.4.2015 Helsingin Kansallisteatterin Willensaunassa. Lisätietoa näytelmästä.

 

Elokuva- ja teatterielämyksiä lapsille

 

RRjaSevillanSaituri_1080Sinikka Nopolan ja Tiina Nopolan kirjaan perustuva Risto Räppääjä ja Sevillan saituri on Risto Räppääjä -sarjan viides elokuva. Risto saa kuulla olevansa kaukaisen sukulaisensa tuleva perijä. Sevillassa asuva saita mies on kerännyt valtavan omaisuuden ja pian tuo kaikki on Riston. Niinpä rasavillistä Ristosta pitää koulia hienotapainen nuori herra, jonka käytös kelpaisi vaikka hoviin. Mutta onko kaikki aivan sitä miltä näyttää? Elokuvan ensi-ilta on 13.2.2015. Finnkinon elokuvaesittely.

Elokuvan viralliselta Youtube-kanavalta löytyy paljon katsottavaa.

 

 

MeRosvolat_1080Siri Kolun lastenkirjaan perustuva Me Rosvolat on vauhdikas seikkailuelokuva 10-vuotiaasta Viljasta, joka tulee erehdyksessä maantierosvojen kidnappaamaksi. Rosvoautossa asuva lainsuojaton perhe elättää itsensä pihistämällä mökkiläisten autoista tarpeisiinsa karkkia, eväitä ja lehtiä. Rahasta he eivät ymmärrä mitään. Ensi-ilta on 27.3.2015.

Finnkinon elokuvaesittely.

 

 

 

peppiHelsingin Kaupunginteatteri tarjoaa lapsille Astrid Lindgrenin Peppi Pitkätossun koko perheen musiikkinäytelmässä. Maailman vahvin tyttö muuttaa Huvikumpuun hevosineen ja apinoineen ja panee koko kylän sekaisin. Aikuiset eivät saa hillittyä Peppiä, ja uudet ystävät Tommi ja Annika ovat haltioissaan. Lisätietoa näytelmästä.

 

 

Veera Salmen lastenkirjahittiin Puluboin ja Ponin kirja perustuva  Puluboin ja Ponin teatteri sai ensi-iltansa Suomen Kansallisteatterin Pienellä näyttämöllä 28.1.2015. R-kirjainta vihaava Puluboi ja kalliolainen Mai-tyttö eli Poni ovat perustaneet taiteellisen teatterin, jossa narraaminen ja mainostaminen ovat kiellettyjä. Yhdessä he esittävät näytelmiä, joiden aiheet syntyvät kaksikon omasta elämästä.  Lisätietoa näytelmästä.

 

 Teksti: Liisa Pihlaja / Lukulamppu.fi, kuvat: lehdistökuvia ja -materiaalia
Artikkeli on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

Artikkelin avainsanat ja muut aihepiirin artikkelit: menovinkit ja nähtävyydet

Toimivatko kirjat sinun mielestäsi teatteri- ja elokuvasovituksina? Odotatko jotakin kevään kirjallista elokuvaa tai näytelmää erityisen suurella mielenkiinnolla?

2 comments

  1. Pakko vinkata täälläkin Lohjan teatterin upeaa Hiiriä ja ihmisiä. Huikea suoritus pääosin harrastajavoimin toimivalta pikkukaupungin teatterilta. Erityisesti pääosakaksikon roolisuoritukset ovat omaa luokkaansa! Kannattaa ehdottomasti poiketa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.