Kesävisa Tunnistatko kesäsitaatit

Kesävisa: Tunnistatko kesäsitaatit?

Kahdeksan sitaattia, kahdeksan väläystä Suomen kesästä. Tunnistatko, mistä teoksista lainaukset ovat? Vastaukset löytyvät artikkelin lopusta.

 

(1.)
Pikku mäellä vasten aurinkoa tapaili loikkiaan jäniksenpoikanen, se jäi kesähumalassaan seisomaan takatassuilleen keskelle tietä, punainen aurinko kehysti jänön kuin maalauksessa.

 

(2.)
On varhainen aamu, heinäkuun viimeisinä päivinä. Mökin pihalla on hiljaista. Ainoastaan pääskyset, jotka lentelevät aitan päätyyn naulatun viiritangon ympärillä, ääntelevät terävästi. Ja pari leppälintua tirauttelee mökin lahonneessa salvaimessa.

Metsistä kallioiden toiselta puolelta kuuluu rastaiden ja muiden pikkulintujen hälinää.

 

(3.)
Sen näyteikkunan taakse tuli kaksi kesäistä rouvaa. Niillä oli valkoiset hihattomat leningit, joissa oli samasta kankaasta tehdyt vyöt. Niillä oli aivan samannäköiset maalaamattomat puusandaalit, jotka roikkuivat joka askeleella, kun ne nostivat jalkaa.

 

(4.)
Hän kääntyi selin ja katsoi ulos ikkunasta. Kasarmitori kylpi voimakkaassa auringonpaisteessa, terävä valo pani hänet siristelemään. Mittari oli näyttänyt yhdeksäätoista astetta jo aamuvarhain, ehkä kesän lämpö viimein alkaisi?

 

(5.)
Mä poljen. Mä poljen korkeella huterassa heinähäkkyrässä ja musta tuntuu että mun sorkat tippuu heiniin just. Aurinko kärvistää kuin vastarasvattu patteri ja mun selässä noruu hikipuroja ja ne taas tunkeutuu pienenpäänki haavaan ja kirvelee ku tinneri tärykalvossa.

 

(6.)
”Vaikka eihän tämä nyt oikeastaa mikään varsinainen beach ole, vähän liikaa kallioita ja liian vähän… liian vähän hiekkaa.” Ja sitten hän heilauttaa päätään taaksepäin ja ravistelee tummia hiuksiaan, nauraa vielä vähän ja napauttaa savuaskistaan savukkeen, sytyttää sen ja polttaa ja puhaltaa savun sieraimista yhtenä suorana, selvänä vanana.

”Vaikka oikeastaan on pakko sanoa etten ole niin kauhean ihastunut hiekkaan. Se on niin hiekka – – – ista. Kalliot ovat parempia. Kuumat kesäkalliot.”

 

(7.)
Tiestä nouseva pöly harmaannutti ojien horsmat ja saunakukat. Pientareilla oli pieniä valkoisia mansikanraakileita, joissa maistui kesän kirpeys.

 

(8.)
— hän unohti ikävänsä ja uhkansa, jäi katselemaan, kuinka koivun oksat notkistuivat ja haavan lehdet lepattivat ja kuinka kaikki puut huojuivat ja humisivat. Mikähän se oli noissa puissa, joka niin humisi, ja minkätähden lehdet lepattivat?… Ei tullut vastausta siihen eikä sitä tarvittukaan. Mieli livahti muuanne…. 

 

Teksti ja kuvat: Jenni Saarilahti / Lukulamppu.fi
Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä 1.0 -lisenssillä.

 

Kesävisa Tunnistatko kesäsitaatit

 

 

 

Vastaukset:

(1.) Arto Paasilinna: Jäniksen vuosi (Gummerus 1997, 7. painos). (2.) Joel Lehtonen: Putkinotko (SKS 2012, alkup. teos 1920). (3.) Veijo Meri: Peiliin piirretty nainen (Otava 1988) (4.) Kjell Westö: Kangastus 38 (Hägring 38, suom. Liisa Ryömä, Otava 2013). (5.) Anna-Leena Härkönen: Häräntappoase (Otava 1984) (6.) Monika Fagerholm: Ihanat naiset rannalla (Underbara kvinnor vid vatten, suom. Arja Tuomari. Otava 1994) (7.) Bo Carpelan: Kesän varjot (Berg, suom. Oili Suominen. Otava 2005, 5. painos). (8.) Juhani Aho: Papin tytär (SKS 2000, alkup. 1885)

 

Kuinka monta sitaattia tunnistitko, mikä on suosikkisi? Oletko lukenut kesävisan klassikkoja? Minkä kirjan kesäkuvaus on jäänyt mieleesi?

Tee myös kevätvisa.

5 comments

 1. Sirpa Vírta

  Kaikkihan nuo olen lukenut, mutta ikäkö vai mikä tekee sen etten enää muista sitaatteja. Kirjan tunnelman muistan, mutten yksittäisiä lauseita.

  • Lukulamppu

   Kiitos kommentista, Sirpa! Varmasti aika monille jää kirjoista mieleen tunnelma tai yksittäisiä ajatuksia tai ilmauksia, ei kokonaisia sitaatteja. Kiitos, että teit visan, ja hauskaa, että olet lukenut kaikki kirjat!

 2. Ritva

  Jäniksen vuosi kuulosti heti tutulta, sen arvasin. Myös Kjell Westön sitaatti muistutti minua jostain tutusta.. olen lukenut hänen muita kirjojaan ja hänen tapansa kirjoittaa on siis muistissa. Täytyypä seuraavaksi lukea Kangastus 38. Muita kirjoja en tunnistanut. Kiva kesävisa.

 3. Timo

  ”nauraa vielä vähän ja napauttaa savuaskistaan savukkeen, sytyttää sen ja polttaa ja puhaltaa savun ”
  Pitää ihan tarkistaa tuo savuaski.
  En yhtään noista ole lukenut mutta Jäniksen vuoden arvasin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.