kesäkuu 2016 uutuuskirjat

Kesäkuun kirjavinkit ja kirjallisuustapahtumat

Kesäkuussa kirjan ystäviä hemmotellaan runoustapahtumilla. Ahkera lukutoukka aloittaa kirjabingon pelaamisen, ja uutuuskirjojen aiheet ovat moninaiset aina historiallisista romaaneista lähiruoka- ja mielenterveysteemoihin. Katso kuukauden kirjalliset vinkit!

 

lukubingo

 

 

Tampereella kokoonnutaan Annikin Runofestivaalille 11.6.2016 Tapahtuma tuo lavalle liudan suomalaisia ja kansainvälisiä runoilijoita, tarjoaa mahdollisuuden proosataukoon ja esikoisrunoilijatapaamiseen. Tapahtuma järjestetään Annikin puukorttelissa.

Osana Annikki OFF -etukäteistapahtumaa Lastenkirjainstituutti  järjestää Kirjabasaarin 8.-9.6.2016 Kirjabasaarista voi ostaa lastenkirjoja edullisesti, lisäksi on arpajaisia ja ohjelmaa. Katso tarkemmat tiedot täältä ja tutustu Annikki OFF -ohjelmaan täällä.

Lahden Runomaraton järjestetään 17.18.2016 Kaikenikäisille ohjelmaa tarjoavan tapahtuma on monipuolinen ja kansainvälinen. Festivaalin ohjelmistossa muun muassa Kettu ja värit – koko perheen tanssisatu, runoilija Yumi Fuzuki (JP), kuvataiteilija Hikaru Cho (JP), Soile Yli-Mäyryn taidenäyttely, Värttinän konsertti, runoilija Carolina Pihelgas (Viro) ja Reval Ensemble – musiikkia Virosta ja Marimaasta. Tutustu tapahtumaan täällä ja katso koko ohjelma täältä.

Helsingissä Teatterimuseossa avautuu 8.6.2016  näyttely Muumit teatterissa. Näyttely kertoo muumien ja kumppaneiden teatteriesiintymisistä ja Tove Janssonin teatteritöistä, erityisesti juuri muumien parissa. Teatterimuseon sivuilla on hauskoja kuvia muuminäytelmien filmaamisesta. Lue juttu Ihanat muumit rannalla.

Espoossa ja Helsingissä järjestetään 7.-9.6. Kolibrifestivaali, joka esittelee iberoamerikkalaista kulttuuria. Kolibrín tapahtumat sijoittuvat Espoon kirjastoihin ja Annantaloon. Lue lisää HelMet-sivustolta.

HelMet-kirjastot kutsuvat myös kaikki halukkaat Kesän lukubingoon. Ensisijaisesti lapsille suunnattu lukuleikki sopii aikuisillekin. Nappaa lukubingolappu mukaan kirjastosta ja tulosta se verkosta: lue lisää ja katso bingoehdot täältä. Myös muilla kirjastoilla on erilaisia kesälukemistempauksia: etsi ideoita oman kirjastosi verkkosivuilta.

Ja toki kesällä kannattaa käydä kesäteatterissa. Katso Lukulampun vinkit kirjallisista kesäteattereista ympäri Suomen.

 

dumlin

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

Uutuuskirjoja: historiaa ja tätä päivää

 

Laura Lähteenmäen romaani Korkea aika (WSOY 2016) on juuri ilmestynyt. Sodanaikaiseen Suomeen sijoittuva teos pohtii paitsi tavallisten ihmisten elämää ja tuntoja ylipäätään myös sitä, miten merkityksellisiä kaikki tekomme ovat. Kirjan esittelytekstin mukaan: Sodan jälkeen Anna ja Olavi Otson evakkoperhe saa Pihlajan tilalta maata sen verran, että voi rakentaa oman talon. Ahkera pariskunta on kylällä pidetty, lapsia syntyy ja rakkaus kukoistaa. Myötätuntoinen Anna tuntee kaikennielevää kiitollisuutta Pihlajan emäntää Heljää kohtaan, jonka mies on vammautunut sodassa. Lopulta hän keksii epäsovinnaisen keinon Pihlajan auttamiseen… Tutustu kirjaan Lukulampun kaupassa.

Enni Mustosen rakastettu historiallisten romaanien sarja jatkuu Ruokarouva-romaanilla (Otava 2016). Tällä kertaa piikatyttö Idasta, kirjojen päähenkilöstä, on kasvanut itsenäinen tukholmalainen täysihoitolan pitäjä. .Yllätysperinnön myötä kuitenkin haave kotiinpaluusta ja itsellisestä elämästä toteutuu: hirsihuvila Albergan perukoilla kunnostetaan täysihoitolaksi. Idan ruokapöydässä ja vinttikamareissa viihtyvät Eino Leino, L. Onerva sekä muut kulttuurielämän kirjattomat ja karjattomat. Miten Ida ja hänen vieraansa selviävät, kun Alberga muuttuu sisällissodan taistelukentäksi? Lue kirjailijan aiemmin Lukulampussa ilmestynyt haastattelu sekä kuva-artikkeli Kirjailijan kintereillä: Enni Mustosen Lapsenpiian Helsinki ja Kerava. Tutustu Ruokarouva-romaaniin Lukulampun kaupassa.

Otava julkaisee myös Julie Murphyn Dumplin- isosti tai ei ollenkaan -romaanin (Dumlin’ , Otava 2016,  suom. Peikko Pitkänen). Erityisesti nuoria lukijoita puhutteleva ja nopealukuinen teos sijoittuu teksasilaiseen pikkukaupunkiin ja pohtii lihavuutta ja sitä, mitä lihava ”saa” tehdä. Voiko työpaikan kuumin tyyppi todella ihastua pulskaan kollegaansa, ja voiko tämä kollega eli kirjan päähenkilö Willowdean osallistua missikisoihin? Tutustu teokseen Lukulampun kaupassa.

Sosiaalisessa mediassa on näkynyt viimeaikoin avoimeen mielenterveyspuheeseen kannustava #sekasin-kampanja. Mielenterveysasioista kertoo myös uutuusteos, Liken julkaisema Error – mielen häiriöitä (Like 2016). Siinä tarinansa kertoo 15 ihmistä, joiden elämään vaikuttaa jokin mielen häiriö, kuten kaksisuuntainen mielialahäiriö, synnytyksen jälkeinen masennus, dissosiaatiohäiriö, syömishäiriö, pakko-oireinen häiriö tai skitsofrenia. Henkilöt tulevat esiin kuvallaan, etunimellään, iällään ja diagnoosillaan. Muiden rinnalla mielensä pimeää puolta avaavat muun muassa Children of Bodomin Alexi Laiho, Mokoman Marko Annala, Herra Ylppö ja Milana Misic. Tutustu teokseen Lukulampun kaupassa.

Oppaaksi lomakauden kotimaanretkille ja oman kotikeittiön valintoihin  sopii Laura Ertimon Indiefood – lähiruokaopas Suomeen (Myllylahti 2016), joka vie kotimaisten raaka-aineiden ja ruokien alkulähteille; lähimmille luomutiloille, parhaisiin leipomoihin ja onnellisimpiin kanaloihin. Indiefood kokoaa yksiin kansiin satoja lähiruokakohteita ympäri Suomen. Kirjasta saa ruokatietoa ja menovinkkejä. Kirjan on julkaissut Myllylahti, jonka toimitusjohtaja Lassi Junkkarinen on myös Lukulampun perustaja ja osaomistaja. Tutustu Indiefood-teokseen Lukulampun kaupassa.

Kesälomakauden kunniaksi muistutamme vielä viimekesäisestä artikkelistamme Kesäiset retki- ja luonto-opasvinkit.

 

indiefood

 

Lukulampun verkkokirjakauppa on toteutettu yhdessä kotimaisen Booky.fi:n kanssa. 

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

Teksti: Jenni Saarilahti / Lukulamppu.fi, kuvat: lukubingokuva / Jenni Saarilahti / Lukulamppu.fi, muut kuvat: kustantamot
Artikkeli on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

 

 

Osallistutko kirjallisuustapahtumaan? Mitä luet kesäkuussa? Kerro, mikä kirja tai tapahtuma kiinnostaa, tai anna oma vinkkisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.