kesakuunvinkit

Kesäkuun kirjalliset vinkit

Lukulamppu kertoo kunkin kuukauden kiiinnostavat uutuudet ja kirjatapahtumat.

Kesäkuu on monien kirjatapahtumien aikaa. Etenkin Tove Janssonin juhlavuosi näkyy lukutoukkien kesän menoissa. Ateneumin näyttelyn lisäksi Lukulamppukin aikoo vierailla mahdollisimman monessa Tove-tapahtumassa.

 

 

kesakuunkirjat5

 

Runoja, muumimukeja ja jännitystä

 

Porvoossa, lähellä Tove Janssonin ja Tuulikki Pietilän piskuista mutta kuuluisaa Klovharun-kesäpaikkaa, järjestetään tänä kesänä kaksikin Tove Janssoniin liittyvää näyttelyä. Vielä tänään voi tutustua näyttelyyn Pohjoismaisia sarjakuvataiteilijoita Tove Janssonin matkassa; myöhemmin kesällä, heinäkuussa, on näyttelyn Tove ja saaristo vuoro.

Muumimukien ystävät suuntaavat  Helsingin Arabianrantaan Arabian Galleriaan, jossa avautuu 5.6. näyttely Mukit joilla on tarina. Visit Helsinki -sivuston Tove 100 -juhlavuosi -koosteesta löytyy muitakin menovinkkejä, kuten usealla kielellä järjestettävät kävelykierrokset Tove Jansson – lempeä filosofi ja humaani anarkisti. 10.6. Helsingin Katajanokanpuisto nimetään uudelleen Tove Janssonin puistoksi; Tove Jansson -seura järjestää tutustumisen puistoon ja julkaisee myös sivuillaan kartan, jonka avulla voi tutustua Tove Janssonin Katajanokkaan.

Vinkkaamme Toven ihailijoille vielä artikkelistamme, jossa kerrotaan, miten Tove Janssonin juhlavuosi näkyy kirjablogeissa ja Norjassa asti.

Muualla Suomessa nautitaan mm. runoudesta. Tamperelaisilla Annikin Runofestivaaleilla on teemana Leikin varjolla, ja ohjelmassa on runouden ohella mm. proosataukoja sekä esikoisrunoilijatapaaminen. Varsinainen festivaalipäivä on 7.6., mutta oheistapahtuma Annikki OFF järjestetään 4.-6.6.

Kouvolassa taas ollaan ensi viikonloppuna murhanhimoisissa tunnelmissa. Kouvolan Dekkaripäivät järjestetään 6.-7.6. Itse ohjelman lisäksi tapahtumasta tekee mielenkiintoisen se, että tapahtuman yhteydessä on näytelmäkilpailu, ja parhaat näytelmät kootaan kirjaksi.

Kesäkuun lopussa pidettävillä Vanhan kirjallisuuden päivillä on 30-vuotisjuhlavuosi. 27.-28.6. Sastamalassa on mahdollista kuulla kirjailijoiden, kulttuuriväen ja muiden vaikuttajien näkemyksiä kirjallisuudesta ja nimenomaan vanhoista kirjoista. Paikalla on useita antikvariaatteeja, ja ohjelmistossa on myös esimerkiksi runokonsertti Keskustelevat runot. Lapsille on omat kirjallisuuspäivänsä.

 

kesakuunkirjat1

 

 Jännittävää kesää!

 

Monien kesään kuuluvat erityisesti jännitystä nostattavat kirjat.

Kotimaisista uutuuksista suosittelemme Vera Valan kolmatta dekkaria. Villa Sibyllan kirous jatkaa Italiaan sijoittuvaa ja etsivä Arianne de Bellisistä kertovaa sarjaa. Vera Valan teokset sopivat perinteisten dekkarien ystävien ohella myös niille, jotka haluavat nautiskella lukiessaan italialaisista ruoista, maisemista ja tavoista. Lukulamppu on haastatellut Valaa Mitä luet -juttusarjaan.

Ulkomailla odotetaan Stephen Kingin teosta Mr. Mercedes. Kesäkuun alkupuolella ilmestyvä teos on kirjoittajansa mukaan hänen ensimmäinen etsivätarinansa.

 

 

Teksti: Lukulampun toimitus, kuvat: kustantajat ja tapahtumajärjestäjät

Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä 1.0 -lisenssillä.

 

Kerro oma vinkkisi kiinnostavasta uutuuskirjasta tai kirjallisesta tapahtumasta tai nähtävyydestä!

 

 

2 comments

 1. Ehdoton kesäsuokkini täällä Päijät-Hämeessä on Urajärven kartanomuseo, mihin sijoittuvia romaaneja olen lukenut. Museo avautui jälleen tänään ja sinne on mukavaa tehdä vaikka pyöräretki rauhallista maaseutua pitkin tai hurauttaa autolla isompaa tietä.

  Bloggasin viime kesänä muutaman Elisabet Ahon romaanin kartanokuvien kera. Urajärvellä moni on nähnyt entisen kartanonrouvan ystävällisen kummituksen. 🙂
  http://pahkinakukkula.blogspot.fi/2013/07/paluu-kummittelevaan-kartanoon.html

  • Lukulamppu
   Author

   Kiitos vinkistä! Vaikuttaa mainiolta retkikohteelta!

   Salla / Lukulamppu.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.