Retkioppaat

Kesäiset retki- ja luonto-opasvinkit

Kesä ja luontoretket kutsuvat. Kokosimme yhteen kiinnostavat retkioppaat lapsille ja aikuisille. Aina ei tarvitse lähteä erämetsään saakka, vaan kaupunkiluontokin aukeaa oppaan avulla uudella tavalla, samoin paikallishistoria. Retkiopas on myös hyvä tuliaisidea kesän kyläreissuilla.

Artikkelissa olevat linkit vievät joko Lukulampun kauppaan tai Elisa Kirjalle.*

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

Puun alle tai keskiajalle

 

suomenkalliomaalaukset

 

Retkeilyyn saa vaihtelua, kun antaa tietyn teeman johdattaa itseään. Jukka Parkkisen ja Tuija Wetterstrandin Suomen kalliomaalaukset – bongarin käsikirja (SKS 2013) esittelee yli kalliomaalauskohdetta ympäri maata. Monet kohteet sijaitsevat vaikeasti saavutettavissa paikoissa, mutta opas antaa ohjeet, miten löytää perille. Suomen kalliomaalaukset on saatavana myös pdf-muotoisena sähkökirjana, jossa kalliomaalauskohteista ja lähtöpaikoista on suorat linkit Kansalaisen karttapaikkaan ja Google Mapsin karttoihin.

 

Salaisuuksia Suomesta

 

Salaisuuksia Suomesta – kotimaan persoonalliset nähtävyydet (Karttakeskus 2014) esittelee sekä luonto- että kulttuurikohteita. Matkailutoimittaja Sari Snellmanin teos kertoo myös muun muassa sen, mistä Suomesta voi löytää japanilaisen majatalon.

 

suomen paksuimmat puut

 

Retkeillä voi myös puiden perässä! Niilo Karhun Vihreät jättiläiset, Suomen paksuimmat puut (Dendrologian seura 1995) on ilmestynyt jo aikaa sitten, mutta on tietojemme mukaan yhä myynnissä ja löytyy myös esimerkiksi HelMet-kirjastoista. Paksu puu on vanha puu – ja ja usein puhutteleva ilmestys. Lisätietoa puista ja puuoppaasta saat teosesittelystä.

 

matkaopas keskiajan suomeen

 

 

Aikamatkalle tahtovien kannattaa tutustua kevään uutuuskirjaan, Ilari Aallon ja Elina Helkalan Matkaopas keskiajan Suomeen -teokseen (Atena Kustannus 2015). Teos antaa maantieteellisiä neuvoja esimerkiksi Hämeen härkätiellä kulkemiseen, mutta ennen kaikkea kyseessä on tiedollinen, faktoihin ja lukijan eläytymiskykyyn perustuva matkaopas.

 

Koti- tai lomaseutua uusin silmin

 

Useimmiten retket suunnitellaan toki maantieteellisin perustein. Monesta Suomen kolkasta löytyy oma luonto-opas.

 

Etelä-Suomen retkiopas

 

Raija Hentmanin teos Etelä-Suomen retkeilyopas: Luontokohteita pääkaupunkiseudun reunamilla (Minerva 2014) esittelee nimensä mukaisesti kohteita pääkaupunkiseudulla ja sen laitamilla. Kirjassa on ehdotuksia lyhyistä  ja erityisesti lasten makuun olevista retkistä, toisaalta myös monen päivän samoiluista.

 

lapsiperheen retkeilyopas

 

Lasten kanssa liikkuville on ilmestynyt myös Lapsiperheen retkeilyopas (Karttakeskus, 2014). Se antaa yleisiä vinkkejä lasten kanssa retkeilyyn ja luonnossa liikkumiseen sekä esittelee 80 päiväretkikohdetta ympäri Suomea.

Pääkaupunkiseudun ohella retkeily- ja luonto-oppaansa ovat saaneet muun muassa Turku ja Savo. Kesäkaupunki Porvoolla on yhdistetty Porvoo – kulttuuri- ja luonto-opas.

 

Luontokuvaajan matkaopas

 

Luontokuvauksesta kiinnostuneet saavat vinkkejä Suomen parhaista kuvauspaikoista Tuomo Björkstenin teoksesta Luontokuvaajan matkaopas – Suomi & muu maailma (Docendo 2013).  Kirja antaa myös kuvausneuvoja, ja kun Suomi on kuvattu, se vinkkaa myös ulkomaan luontokohteista Norjaa ja aina Afrikkaa myöten.

 

 

 

retkipaikka

 

Antti Huttusen ja Touko Kauppisen Retkipaikka – seikkailuja Suomen luonnossa (Karttakeskus 2015) esittelee niin ikään kiinnostavia kohteita ympäri Suomen. Tämäkin teos sopii puumatkailijoille.  Oppaan kohteet vaihtelevat yksittäisestä puusta alueisiin, joissa riittää kuljettavaa ja tekemistä useaksi päiväksi. Teos sisältää 80 kattavaa kohde-esittelyä ja lisäksi suppeammat esittelyt noin 200 muusta kohteesta. Kirja on toteutettu yhteistyössä Retkipaikka.fi-blogin kanssa.

Tutustu retkiopas-kategoriaan Lukulampun kaupassa. Lisää teoksia löytyy matkaopas-haulla sekä paikkakuntien ja seutujen nimillä hakemalla.

 

Sähköinen opas aina mukana

 

Luonto-oppaita on ilmestynyt jonkin verran myös e-kirjoina.

 

villitvihreätkaupungit

 

Elisa Kirjan valikoimassa on muun muassa Pertti Rannan Villit vihreät kaupungit (Vastapaino, e-kirjan julk.vuosi 2015), jossa on peräti 400 kasviesittelyä ja kasveihin perustuvia kävelyreittejä. Opas kertoo, että suomalaisessa kaupungissa on keskimäärin noin tuhat kasvilajia ja auttaa huomaamaan niitä kaikkialla – bussipysäkiltä lähtien.

 

Huumaava Haltin reitti

Matti Uurinmäen Huumaava Haltin reitti (Nuraska Saivo, 2013) yhdistää nuortenromaanin ja retkioppaan. Sitä voi lukea nuorten poikien Lapin-seikkailuna, mutta opas antaa myös kuvitettua faktatietoa Haltin maisemista ja niillä seudulla liikkumisesta.

 

Teksti: Jenni Saarilahti / Lukulamppu.fi, kuvat: maisemakuva Turun saaristosta / Jenni Saarilahti, kirjojen kansikuvat / kustantamot
Artikkeli on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

*Lukulampun verkkokirjakauppa on toteutettu yhdessä kotimaisen Booky.fi:n kanssa. Myös Elisa Kirja on Lukulampun yhteistyökumppani.

 

Oletko kiinnostunut luontoretkeilystä? Entä retki- tai luonto-oppaista? Anna oma opas- tai retkipaikkavinkkisi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.