keittokirjat pääkaupunkiseudun kierrätyskeskus

Keittokirja on kotikokin uskollinen apuri

Kierrätyskeskuksen tämänhetkiset myynnissä olevat keittokirjat kuvastavat hyvin keittokirjatarjontaa yleiselläkin tasolla. Käytetyt kirjat ovat edullisia ja niiden joukosta voi löytyä aarteita, hyvin vanhoja tai muuten jo myynnistä poistuneita teoksia tai esimerkiksi tietyn maan ruokakulttuurista kertovia keittokirjoja.

Tämä artikkeli on toteutettu yhdessä Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen kanssa.*

 

Keittokirjan kanssa on myös helpompi kokata kuin puhelimen tai tabletin kanssa. Kirjasta ei lopu akku, eikä paperia tarvitse varoa samaan tapaan kuin sähköisiä laitteita. Kirjaan voi myös tehdä omia muistiinpanoja.

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus on koonnut tammikuun ajankohtaisvinkkeihin hyviä ruokaan, painonhallintaan ja hyvinvointiin liittyviä kirjoja. Tutustu valikoimaan Kierrätyskeskuksen verkkokaupassa. Tutkailimme valikoimaa puolestasi.

 

img_5883_1

 

Painonhallintaa ja laihdutusta

Ylipainosta ja painonhallinnasta keskustelu toistuu jokaisen vuoden alussa. Eri-ikäisistä laihdutusoppaista voi testata parhaita vinkkejä.

Lihavuustutkija Pertti Mustajoen Yksilöllinen painonhallinta (WSOY 1999, 3 €) on asiapitoinen opas, jossa paneudutaan esimerkiksi mielihalujen hallintaan. Liz Vaccariellon ja Cynthia Sassin Litteä vatsa kuukaudessa (Bookwell 2011, 2 €) taas lupaa kärsimättömämmille oikotietä onneen yksinkertaisten harjoitusten avulla. Lucy Knightin Laihduttajan kuntokävely (Gummerus 2010, 3 €) taas opastaa kävelyharrastuksen tehostamiseen.

 

img_6688_3

 

Julkkiskokkien parhaat

Mediasta tutut kokit julkaisevat paljon keittokirjoja. Esimerkiksi kotimaista kasvis- ja kalaruokaa suosivalta Maija Silvennoiselta löytyy kaksikin kirjaa: Bon Appétit – Maija Silvennoinen (Gummerus 2000, 3 €) ja Maija kalassa (Tammi 2001, 5 €). Suomalaisella makumatkalla on myös Harri Syrjänen Soppamies-kirjassaan (Otava 2003, 5 €).

Jamie Oliverin Alaston kokki (WSOY 2002, 5 €) ja Alastoman kokin paluu (WSOY 2003, 5 €) sisältävät monipuolisen valikoiman Jamie Oliverin mutkattomia reseptejä. Jyrki Sukulan Hyvä fiilis (Rasalas 2005, 5 €) sisältää vähähiilihydraattisia gourmetruokaohjeita

Hanna Partasen Olet mitä syöt (WSOY 2006, 4 €) ohjaa kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Kirjassa käsitellään ruokavalion lisäksi myös liikunnan merkitystä ja reseptit perustuvat terveellisiin valintoihin.

 

img_6425_3

 

Historiaa ja kulttuuria

Tiettyyn aihepiiriin liittyvät keittokirjat ovat monesti keräilyaarteita ja vetoavat niihinkin, joiden harrastuksiin ruoanlaitto ei kuulu. Teemallinen keittokirja on myös erinomainen lahjaidea.

Risto ja Ritva Lehmusoksan ruokakulttuurihistorialliseen sarjaan kuuluva Jean Sibeliuksen pöydässä (Auditorium, 2014, 10 €) valottaa Sibeliuksen ruokamakua suvun kirjeiden ja päiväkirjojen sekä anekdoottien kautta.

Iris Helkaman ja Inga Blåfield-Aaltosen Arkkitehdin pöydässä (SKS 2012, 7 €) kertoo ruokakulttuurista ja ruokailutilojen merkityksestä. Kirjassa esitellään rakennustaiteellisesti merkittäviä tiloja ja niihin liittyviä ruokaohjeita.

 

img_6693_1

 

Maailman makuelämyksiä

Makumatkailu on helppoa ja mukavaa. Kokkaamalla pääsee jo menneen matkan tunnelmiin tai voi saada tuntumaa vielä vieraasta ruokakulttuurista. Matkateema sopii hyvin erilaisiin juhliin tai illanistujaisiin.

Cool Cuisine – traditional Icelandic cuisine (Vaka Helgafell, 2 €) opettaa kokkaamaan islantilaista ruokaa. Kirja on englanninkielinen ja käyttämätön.

Ilkka Falckin toimittama Mamma mia – italialaisten äitien keittiössä (Otava 2011, 5 €) kuljettaa lukijan kymmenen italialaismaakunnan halki ja esittelee kunkin alueen keittiön ominaispiirteet. Valokuvaaja Antonio Ranesi kuvasi matkan. Italian kiertomatkalla ollaan myös Culinaria Italiassa (Könemann 2004, 5 €), jossa edetään koillis-Italiasta Alppien kautta etelään.

Turkki, Välimeren keittiö (H.F. Ullman 2009, 2€) esittelee erityisesti turkkilaisia kalaohjeita – onhan Turkki neljän meren ympäröimä maa.

 

img_6695_1

 

Herkutteluun

Vuoden alussakin saa herkutella! Suklaanystäviä hemmotellaan monenlaisilla resepteillä, ja innokas leipuri pyöräyttää omaksi ja ystävien iloksi kakun.

Suklaa on makunautinto sellaisenaan ja erilaisten leipomusten ja muiden herkkujen osana. Patricia Lousadan Ihana suklaa (WSOY 2008, 5 €) sisältää suklaareseptejä ja opettaa suklaakoristelun taitoja. Jan Hedhin Intohimona suklaa (WSOY 2006, 5 €) neuvoo suklaakakkujen ja suklaajälkiruokien ja jopa kokonaisen suklaamenun tekemisessä.

Ulla Svenskin Unelmakakut (Otava 2008, 5 €) tarjoaa haasteita himoleipojillekin, mutta kirjasta löytyy myös aloittelijoille sopivia helppoja kakkuohjeita.

 


Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy on sosiaalinen, voittoa jakamaton yhteiskunnallinen yritys. Toiminnan tavoitteena on elinympäristön parantaminen tavaroiden uudelleenkäyttöä edistämällä sekä tarjoamalla ympäristökasvatusta ja -koulutusta erilaisille ryhmille.
Tutustu Kierrätyskeskukseen.
Tutustu Kierrätyskeskuksen verkkokauppaan ja sen kirjatarjontaan


Teksti: Salla Brunou ja Jenni Saarilahti / Lukulamppu.fi Kuvat: Jenni Saarilahti ja Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus
Artikkeli on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

*Artikkeli ilmestyy osana Lukulampun ja Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy:n sisältöyhteistyötä. Lue lisää Lukulampun yritysyhteistyöstä.

Lue myös aiemmin ilmestyneet artikkelit:

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

Kerro keittokirjasuosikkisi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.