Katja Kettu Yöperhonen

Katja Kettu: Yöperhonen

Katja Kettu tuli suuren yleisön tietoisuuteen ja suosioon romaanillaan Kätilö. Juuri ilmestynyt uutuus, Yöperhonen, on sekin verevä ja hurja. Yöperhonen on saatavana nyt etuhintaan e-kirjana; teos on ilmestynyt myös painettuna sekä äänikirjana. Lue lukunäyte, kuuntele äänikirjan alku tai katso Kätilö-elokuvan traileri.

 

Katja Ketun Yöperhonen sijoittuu kahteen aikakauteen.

Osa tarinasta sijoittuu 1930-luvulle, aluksi Lappiin. Raskaana oleva valkokenraalin tytär Irga hiihtää takaa-ajajiaan pakoon Neuvostoliittoon. Rajan takana odottaa akiteeraaja Suenhammas ja uusi elämä. Irgan tie vie kauas Vorkutan leireille ja aina Volgan mutkaan, Marinmaalle saakka. Päätyessään piskuiseen Lavran kylään Irgalla on mukanaan salaisuus, jota täytyy varjella visummin kuin omaa henkeä.

Romaani kertoo myös nykyajasta, vuodesta 2015 Venäjällä. Ruumishuoneella makaa kansatieteilijä Henrik, jonka suomalainen tytär Verna on saapunut etsimään isäänsä, liian myöhään. Verna joutuu selvittämään menneisyyttään ympäristössä jossa ihmiset on peloteltu hiljaisiksi ja jokaisella on syynsä valehdella. Suomensukuinen marilaisyhteisö jumaltaruineen ja uhrilehtoineen kamppailee kielensä ja kulttuurinsa säilyttämiseksi.

Yöperhonen on kerrottu Katja Ketun omintakeisella, voimakkaalla tyylillä. Romaani näyttää, miten aikakaudet ja ihmiskohtalot risteytyvät. Kettu tutkii romaanissaan erityisesti kieltä, rakkautta ja valtaa historian ja ihmiskohtaloiden kautta.

Keväällä Kettu kertoi yleisöluennolla, että hänelle on tärkeää kertoa sodasta tavallisten ihmisten kautta. Ote artikkelista:

 

Ketusta suomalainen sotakirjallisuus näyttää asiat mustavalkoisina. Hän halusi tuoda Kätilössä esiin sodan julmuutta ja myös monimuotoisuutta.

– Haluaisin tutkimuksia ja tietoa nykyistä enemmän hävinneiden näkökulmasta. Historiaa kirjoittaa aina voittajaosapuoli.

 

Lue koko artikkeli Katja Kettu: Historiaa kirjoittavat voittajat.

Kätilön tarina nähdään valkokankaalla 4.9.2015 alkaen. Elokuvaajan ohjaaja on Antti J. Jokinen ja pääosaa esittää Krista Kosonen. Katso elokuvan virallinen traileri.

 

Keskisuomalaisen arviossa Yöperhosen tyyliä ja teemaa on kuvattu hurjan unen kaltaiseksi. Saara Harju kirjoittaa: Todenperäisyydestään huolimatta kirja on unen ja valveen rajamailta, kuin ylipitkästä painajaisesta. Tapahtumien kauheuden lisäksi painajaismaista vaikutelmaa lisää marilaisten kulttuuriin olennaisesti liittyvä mytologia, jota kirja ansiokkaasti esittelee. Ja lopuksi: Aivan omassa sarjassaan Ketun kirja joka tapauksessa on. Uskon, että sitä on yhtä helppoa vihata kuin rakastaakin.

Helsingin Sanomien Helena Ruuska erittelee niin ikään Ketun tyyliä ja teemoja monelta kantilta ja toteaa sitten: Yöperhonen on Kätilön veroinen rouhea romaani, varmasti yksi syksyn kiinnostavimmista. Se järkyttää, jopa inhottaa, mutta miten muuten voisi kirjoittaa vankileirien saaristosta.

 

Lue lukunäyte, kuuntele äänikirjan alku

 

Katja Ketun Yöperhonen (WSOY 2015) on ilmestynyt painettuna, e-kirjana ja äänikirjana.

Painettu, kovakantinen teos maksaa Lukulampun kaupassa 24,30 €. Tutustu ja osta täälläToimitus on ilmainen ja teoksen voi ostaa myös lahjaksi niin että se toimitetaan suoraan lahjansaajan osoitteeseen. Lukulampun verkkokirjakauppa on toteutettu kotimaisen Booky.fi:n kanssa.

E-kirja maksaa Elisa Kirjassa 14,90 € 31.8.2015 asti, normaalihinta on 17,90 €. Tutustu ja osta täällä: Elisa Kirjassa voit myös lukea kirjan lukunäytteen.  Myös Elisa Kirja on Lukulampun yhteistyökumppani.

Yöperhonen on julkaistu myös äänikirjana. Sen hinta on Elisa Kirjassa 19,90 €, ja kirjan lukija on Krista Kosonen. Tutustu ja osta täällä: Elisa Kirjassa voit myös kuunnella äänikirjan alun.

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

Aiemmat viikon kirjat löydät täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.