Kalle Päätalo muistomerkit kuvaaja suunnittelija Arja Renell

Kalle Päätalo -muistomerkit kunnioittavat Päätaloa ja antavat tilaa tulkinnoille

Kirjailija Kalle Päätalolla on kaksi muistomerkkiä: Taivalkoskella  ja Tampereella.  Muistomerkkien suunnittelija Arja Renell’ kertoo vaikuttuneensa Päätalon ihmistuntemuksesta ja halunneensa luoda muistomerkeillä paikat, joissa Päätalo voi muistella kunnioittaen ja samalla kenties löytää jotain uutta hänen teoksistaan. Renell’ kertoo suunnittelutyöstään ja siitä, millaista palautetta hän on saanut Päätalo-muistomerkeistä. 

 

Kalle Päätalo -muistomerkki, kuva Arja Renell , muistomerkin suunnittelija

 

Miten juuri sinä päädyit suunnittelemaan Kalle Päätalo -muistomerkit?

Ensimmäisestä muistomerkistä Taivalkoskella järjestettiin Taideteollisessa Korkeakoulussa kilpailu. Ehdotukseni Kirja voitti kilpailun ja muistomerkki valmistui vuonna 2005. Teoksesta jäi yli teräsfiguureja ja syntyi idea, että niistä voisi tehdä Tampereelle sisarteoksen. Tampereen taidemuseo sekä paikallinen Kalle Päätalo -seura innostuivat ajatuksesta, ja minulta tilattiin luonnoksia muutamaan eri paikkaan Tampereelle. Sijainnit olivat kuitenkin syystä tai toisesta sopimattomia, joten toteutus siirtyi  eteenpäin uutta paikkaa etsittäessä. Lopulta oikea paikka löytyi Vapriikki museokeskuksen takaa Aleksandra Siltasen puistosta, jossa oli iso luonnonkallioseinä.

 

Kalle Päätalo -muistomerkki, kuva Arja Renell , muistomerkin suunnittelija

Millainen suunnitteluprosessi oli ? Miten hait taustatietoa, miten suunnittelit? 

Taivalkosken teosta suunnitellessani luin Päätalon Selkosen kansaa, jonka luettuani ymmärsin, miten hyvä ihmistuntija ja -kuvaaja Päätalo oli. Halusin tuoda jotenkin esiin niitä ihmisiä, joita hän kuvaa kirjoissaan, erityisesti Koillismaalla. Löysin Taivalkoskelta Jalavan kauppiaan kätköistä laatikollisen vanhoja valokuvia,  joista valitsin hahmot teokseen.
Toinen lähtökohta oli veistoksen paikaksi suunniteltu taivalkoskelainen tori, jonka kolmiomainen muoto antoi idean avonaisesta kirjasta. Torin toiselle puolelle suunnittelin ”kirjan lehdistä” muodostuvan puiston, joka koostuu 3 metriä korkeista cor-ten-teräslevyistä, joihin on kaiverrettu aukoiksi valitsemani ihmishahmot. Kallen hahmo kaiverrettiin avonaisen kirjan kanteen.

Tampereen teosta suunnittelin siis muutamaankin eri paikkaan, mutta kallioseinä tuntui heti oikealta valinnalta. Se on luonnonelementtinä niin voimakas ja monimuotoinen, että antoi hyvän lähtökohdan teoksen suunnittelulle. Toisen teoksen suunnittelu ei ollut mitenkään helppo tehtävä, mutta jotenkin pääsin siihen ajatukseen, mikä  on nyt nähtävillä. Taivalkoskelaiset ihmishahmot tulevat esiin puiden runkojen lomasta, maalta kaupunkiin.

 

Kalle Päätalo -muistomerkki, kuva Arja Renell , muistomerkin suunnittelija

 

 

Tiesitkö heti, millaisen muistomerkin haluat tehdä? Mitä olet halunnut kertoa muistomerkeillä?

En tiennyt. Suunnittelu on minulle aina yleensä aika pitkä luova prosessi, jonka aikana ajatukset tekevät töitä välillä tiedostamattakin. Kun idea sitten vihdoin syntyy, tunnustelen sitä vielä jonkin aikaa kunnes tiedän, että sen on se oikea.

Kalle Päätalon muistomerkeillä olen halunnut luoda hänen monille lukijoilleen paikan, jossa Päätaloa voi muistella kunnioituksella ja ehkä myös luoda hänen teoksiinsa uusia näkökulmia. Mielestäni teoksissa tärkeää on tunnelma, kukin voi sitten tulkita niitä omalla tavallaan ja omista lähtökohdista.

 

Kalle Päätalo -muistomerkki, kuva Arja Renell , muistomerkin suunnittelija

 

 

Tunsitko Päätalon tuotantoa tai elämää ennen kuin aloit suunnitella muistomerkkiä?

En tuntenut. Päätalosta toki tiesin, mutta en ollut lukenut hänen kirjojaan.

 

Millaista palautetta muistomerkeistä on tullut?

Taivalkosken veistoksesta tuli paikallisilta sekä hyvää että huonoa. Joidenkin mielestä veistos oli ihan kamala, mutta pääasiassa siitä kai on pidetty kovastikin. Hieno ammatillinen tunnustus tuli, kun teos valittiin vuoden 2005 ympäristötaideteokseksi. Mieleen on kuitenkin jäänyt parhaiten ehkä erään vanhemman miehen sanat, kun olin tarkastamassa lähes valmista teosta Taivalkoskella. Hän sanoi aivan vilpittömästi: ”Sinun ei sitten tämän jälkeen tarvitse enää tehdä enää mitään.” Että teos oli niin hieno, että se riitti hänen mielestään elämäntyöksi! Se oli todella sympaattinen tilanne ja vaikka minua myös nauratti, niin ymmärsin saaneeni parasta mahdollista palautetta.

Tampereen teoksesa olen saanut palautetta sen tekovaiheessa ohikulkijoilta ja myöhemmin myös kaupungin työntekijöiltä, jotka ovat olleet viimeistelemässä ympäristöä. Varsinkin vanhemmat ihmiset pysähtyivät monesti ja olivat hyvin tyytyväisiä. Yksi koirankävelyttäjä sanoi, että ei hän yleensä niin taiteesta välitä, mutta tästä hän tykkää.

 

Kalle Päätalo -muistomerkki, kuva Arja Renell , muistomerkin suunnittelija

 

 

Kalle Päätalo on ollut tänä vuonna paljon esillä. Oletko seurannut esim. hänestä kertovia lehtijuttuja?

Nyt täytyy myöntää, että lehtien luku on jäänyt viime vuonna aika vähälle, kun olen ollut hoitamassa lasta kotona. Tiedän kuitenkin,  että Päätalo on ollut nyt paljon esillä ja että hänen kirjoistaan ollaan tekemässä uusia painoksia. Erityisesti nuorempia lukijoita yritetään saada kiinnostumaan Päätalosta, mikä on mielestäni hienoa.

 

Tutustu taiteilijaan

Arja Renell’iin ja hänen teoksiinsa voi tutustua osoitteessa arjarenell.com. Kalle Päätalo -muistomerkeistä löytyy lisää kuvia ja tietoa osiosta ”environmental art”.

 

Teksti: Jenni Saarilahti / Lukulamppu.fi, kuvat: Arja Renell’
Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

Artikkelin avainsanat ja muut aihepiirin artikkelit: kirjailijat, menovinkit ja nähtävyydet

 

Oletko nähnyt Kalle Päätalo -muistomerkit tai lukenut Kalle Päätaloa?

1 comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.