kalevala_kirjat

Kalevala kiehtoo yhä – esittelyssä kiinnostavia Kalevala-teoksia

Kalevala kiehtoo edelleen. Kalevalaan ja kalevalalaiseen maailmaan löytyy uusia näkökulmia, ja Kalevala innoittaa edelleen uusiin teoksiin ja tulkintoihin. Esittelimme kiinnostavia Kalevala-teoksia Kalevalan päivänä 2015, 26.2.2016 juttuun on päivitetty uusia julkaisuja ja suosituksia.

Kalevalaa kuvina

 

Marko Raassina Kalevala

 

Marko Raassinan sarjakuvateos Kalevala (Arktinen Banaani) julkaistiin helmikuussa 2015. Raassina ei ole siirtänyt Kalevalan tarinoita sellaisenaan sarjakuviksi, vaan myös repliikit on päivitetty tämän päivän lukijalle avautuviksi, kuitenkin Kalevalan henkeä ja tyyliä kunnioittaen. Alkuperäisen Kalevalan mukaisesti tarinoissa on vauhtia, herkullisia henkilöhahmoja ja ironiaakin.

 

raassina_kullervo

 

Tänä vuonna Raassina jatkaa kalevalaisen maailman esittelyä ja tulkintaa teoksella Kullervo (Arktinen Banaani).  Kullervo avaa sankaruutta ja antisankaruutta ja on synkästä Kullervon tarinasta huolimatta humoristinen.

 

kunnas_koirien_kalevala

 

Mauri Kunnaksen Koirien Kalevala (Otava) viihdyttää ja puhuttelee kaikenikäisiä lukijoita. Teos ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 1992, ja uusin painos tulee tänä keväänä. Teos on julkaistu myös äänikirjana ja jopa vienan kielellä.

 

Sisko Ylimartimo Kuvittajien Kalevala

 

Myös tietokirja, Sisko Ylimartimon Kultia kujille, hopehia tanhuville: Kalevalan kuvituksia 1800-luvulta nykypäivään (Avain),  lähestyy Kalevalaa kuvien kautta.

Ylimartimon teos kartoittaa nimensä mukaisesti Kalevalan kuvallisia tulkintoja 1800-luvulta lähtien. Pääpaino on kuitenkin lapsille ja nuorille suunnattujen Kalevaloiden kuvituksissa. Monipuolinen teos näyttää, miten Kalevala on levinnyt, ja leviää, runoudesta mm. muunlaisiin teksteihin, pelikortteihin ja roolipeleihin. Kalevalala on kääntynyt paitsi nykyajan tulkinnoiksi myös suomen kielen eri murteille ja maailman monille kielille. Ylimartimo esittelee myös vieraisiin ja eksoottisiin kulttuureihin kotoutettuja Kalevaloita.

 

Kalevala haltuun oppaan avulla

 

Kalevala ja opas sen lukemiseen

 

Erilaiset Kalevala-oppaat ovat aina olleet ainakin opiskelijoiden ja Kalevala-harrastajien suosiossa. Kalevalan 180-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (SKS) julkaisi uuden Kalevala-aiheisen oppaan.

Kalevala ja opas sen lukemiseen sisältää Elias Lönnrotin kansanrunoista kokoaman Kalevalan, joka julkaistiin vuonna 1849. Kirjassa on myös lukijan opas, joka sisältää kaaviot eepoksen henkilöistä ja tapahtumista, tietopaketin Kalevalan syntyvaiheista sekä sanaston ja hakemistot.

SKS on julkaissut digitaalisessa kirjastossaan Kalevalan ja Kantelettaren käsikirjoituksen. SKS:n verkkosivuilta löytyy myös Kalevala-aiheinen tietopaketti ja Kalevalaan liittyviä oppimistehtäviä mm. koulujen käyttöön.

 

the_story_of kullervo

Tolkienin tulkintaa

J. R. R. Tolkienin kiinnostus Kalevalaa kohtaan on ollut tiedossa, mutta Tolkienin esikoisteos The Story of Kullervo (Harper Collins 2015) julkaistiin vasta viime syksynä, vuosisata kirjoittamisensa jälkeen. Tolkien loi The Story of Kullervon suomen kielioppia opiskelessaan ja teos perustuu selvästi Kalevalaan.

The Story of Kullervoa voi lukea paitsi kalevalaisesta myös kielitieteellisestä näkökulmasta. Tolkien luo ja tutkiskelee siinä kielenkäyttötapoja, jotka sittemmin näkyivät Silmarillionissa ja Taru sormusten herrasta -trilogiassa.

 

Teksti: Lukulampun toimitus / Lukulamppu.fi, kuvat: kustantajat
Artikkeli on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

Artikkelin avainsanat ja muut aihepiirin artikkelit: klassikko, uutuudet

 

sisaltoalue_mainospalkki

Tutustu teoksiin Lukulampun kaupassa

Marko Raassinan sarjakuvateos Kalevala
Marko Raassinan sarjakuvateos Kullervo
Mauri Kunnaksen Koirien Kalevala
Sisko Ylimartimon tietokirja Kultia kujille, hopehia tanhuville
Kalevala ja opas sen lukemiseen
J. R. R. Tolkienin The Story of Kullervo
Muita Kalevala-aiheisia teoksia

Lukulampun verkkokirjakauppa on toteutettu yhdessä  kotimaisen Booky Oy:n kanssa. Ei toimituskuluja.

Myös Elisa Kirjalla on Kalevala-aiheisia teoksia. Kalevala on ladattavissa ilmaiseksi e-kirjana. Tutustu Elisa Kirjan Kalevala-tarjontaan täällä.

 

Miten vietät Kalevalan päivää?

2 comments

  1. Hyvää Kalevalan päivää! Juuri naputtelen omaan blogiini juttua Mervi Heikkilän Louhen liitosta. Suosittelen sitä lämpimästi esimerkiksi koulukäyttöön virittelemään kansanperinteen käsittelyyn. Raikas ote mytologiaan.

    Ei kannata unohtaa Kristian Huitulan huikeaa sarjakuvaversiota Kalevalasta. Petteri Hakkaraisen Väinämöinen, vanhana syntynyt -kirja mukailee Kalevalan sisältöä, ja Kai Niemisen Kalevala 1999 on helppo tapa lähestyä eeposta, jos sen vanha kieli pelottaa. On Kalevala käännetty myös kokonaan Savon murteelle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.