4nuortenkirjat_juuli_niemi_et_kävele_yksin

Juuli Niemi: Et kävele yksin

Viikon kirjamme on Juuli Niemen Et kävele yksin. Vuoden 2016 lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-voittajateos on saatavana painettuna ja e-kirjana. Lue e-kirjan alku veloituksetta.

 

Juuli Niemi on helsinkiläinen, vuonna 1981 syntynyt runoilija, kirjailija ja käsikirjoittaja. Hän on kertonut nuortenromaanin Et kävele yksin syntyneen usean vuoden aikana ja muun muassa nuoria tarkkailemalla ja haastattelemalla. Niemen tavoitteena oli kirjoittaa aidolta tuntuva, ei liian dramaattinen nuortenkirja. Siitä tuli kasvutarina ja rakkauskertomus.

Ada on 15-vuotias suomalainen tyttö, kiltti ja hyvä koulussa. Egzonin perhe taas on Kosovosta ja Egzon on mamu, vaikka on syntynyt Suomessa. Egzon maalaa graffiteja kuin kertoakseen siitä, mistä hän ei voi muuten puhua. Nuorten ensirakkaus on ravisteleva.

Juuli Niemi kertoo Ylen haastattelussa kirjoittaneensa kirjan sekä tytöille että pojille: ”Se on kummallekin. Toivoisin, että tytöt lukisivat poikien ja pojat tyttöjen tarinoita. Ei sukupuoli rajaa niin paljon kuin, mitä sille annetaan valtaa.” Lue koko haastattelu.

Aamulehtikin toivoo, että kirjaan tarttuisivat myös nuoret pojat, ja arvioi, että se vetoaa myös aikuiseen lukijaan: ”Et kävele yksin heijastelee osuvasti yläkouluikäisen ja miksei vanhemmankin nuoren identiteettipohdintoja. Vaikka kirjan tyttömäinen kansi ohjaa valintoja, romaanin soisi ilmestyvän myös lukevien poikien lahjakääröistä.” Lue koko arvio.

Vaikka kirjan teema on hyvin ajankohtainen, kirjailija arvioi Helsingin Sanomien haastattelussa, ettei voisi enää kirjoittaa tällaista teosta: ilmapiiri ja asenteet maahanmuuttajia kohtaan ovat muuttuneet siitä, kun Niemi aloitti teoksensa suunnittelun ja kirjoittamisen 6,5 vuotta sitten: ”Yksi syy on se, miten nykyään suhtaudutaan valtakulttuurin edustajaan, joka kirjoittaa vähemmistöistä tai muista ihmisryhmistä, joihin ei itse kuulu. Voi olla, että joku pitää tätäkin romaania kulttuurisena omimisena.” Lue koko haastattelu.

 

sisaltoalue_mainospalkki

Lue e-kirjan alku

 

Juuli Niemen teos Et kävele yksin (WSOY 2016) on saatavana painettuna ja e-kirjana.

Painetun teoksen hinta on 22 € Lukulampun kaupassa. Tutustu ja osta täällä. Lukulampun kauppa on toteutettu yhdessä kotimaisen Booky.fi:n kanssa. Ei toimituskuluja, ja kirjoja voi tilata myös lahjansaajan osoitteeseen.

E-kirjan hinta on 15,90 € Elisa Kirjassa; 30.11.2016 saakka e-kirja on saatavana hintaan 12,90 €. Tutustu ja osta täällä: Elisa Kirjassa voit myös lukea kirjan alun veloituksetta. Myös Elisa Kirja on Lukulampun yhteistyökumppani.

 

Tutustu myös kirjasyksyn 2016 muihin kiinnostaviin nuortenkirjoihin.

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

Aiemmat viikon kirjat löydät täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.