arvio_adler_olson_pullopostia

Jussi Adler-Olsenin Pullopostia tarkastelee rikosten kulisseja

Tanskalainen jännityskirjailija Jussi Adler-Olsen on kertonut, että hänelle kirjailijana on tärkeintä koukuttaa lukija niin, että hän valvoo lukiessaan paljon myöhempään kuin on aikonut.

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

Pullopostia, osasto Q-sarjan kolmas kirja, on kirjailijan omienkin kriteerien mukaan erittäin hyvää viihdettä, sillä se tempaa mukaansa pitkälle aamuyöhön saakka. Sarjan aiemmista jaksoista tutut hahmot Carl Mørck, Assad ja etenkin Rose saavat teoksessa ennennäkemätöntä syvyyttä ratkoessaan pullopostin tuoman viestin synkkää arvoitusta.

 

Kiristys kietoo yhteen kirjan juonet

Osasto Q:n käsiin päätyy kaikenlaisia juttuja. Tällä kertaa haaviin jää haalistunut, verellä kirjoitettu pulloposti. Mitä tämän avunpyynnön kirjoittajalle on tapahtunut? Samaan aikaan laitoksella ratkotaan murhapolttojen sarjaa. Mørck kollegoineen joutuu työskentelemään kahtaalla.

Työtä ei helpota se, että Rose ilmoittautuu sairaaksi ja lähettää sisarensa Yrsan hoitamaan töitään, eikä se, että työturvallisuustarkastaja uhkaa sulkea osaston toimitilat poliisilaitoksen kellarissa. Osasto Q ei kuitenkaan lakkaa toimimasta pienten vaikeuksien takia, vaan löytää palasen toisensa jälkeen. Kun paljastuu, että pullopostin tapaus ei ole ainoa laatuaan, vaan uudet uhrit ovat välittömässä hengenvaarassa, alkaa kilpailu aikaa vastaan. Ehtiikö osasto Q hätiin ennen kuin on liian myöhäistä?

Teemoina Adler-Olsenilla on Stockholm noirista tuttu ulkomailta rantautuneiden rikollisyhteisöjen toiminta, sekä myös suomalaisesta kirjallisuudesta tuttu uskonnollisten yhteisöjen toiminta. Niitä kirjailija peilaa toisiinsa Pullopostissa yhteisöllisyyden kuvauksen ja kiristykseen liittyvien juonten kautta. Vaikka kyseessä on jännityskirja, kirjailija pohtii rivien välissä monipuolisesti lapsuuden kokemusten vaikutusta myöhempään elämään.

 

Lukija on aina askeleen edellä poliisia

Adler-Olsen hyppii näkökulmasta toiseen nopein leikkauksin. Hän ei pidä lukijaa pimennossa viime tinkaan saakka. Päin vastoin, lukija tietää heti alussa, mitä täällä oikein tapahtuu ja kuka on syyllinen. Kirjailija kutsuukin lukijan katsomaan, miten poliisi selviytyy rikoksen selvittämisestä ja miten rikolliset selviytyvät elämästään kulissien ja rikosten välimaastossa.

Teoksessa on vahvasti psykologisoiva ote rikosten taustoihin, jopa siinä määrin että osa hahmoista tuntuu paperisilta oppikirjaesimerkeiltä. Kahden pääjuonen ratkaisu on omalla tavallaan mielenkiintoinen temaattisesti, mutta vähemmän kiinnostavan juonen olisi voinut jättää poiskin teoksen siitä yhtään kärsimättä. Ehkä tällä toisella juonella on haettu hengähdystaukoja muuten varsin hengästyttävällä tahdilla etenevään teokseen.

Pullopostia sai Lasiavain-palkinnon vuoden parhaana dekkarina vuonna 2010. Ansaitusti, jos jälkiviisastelu sallitaan. Kirjailija on luvannut kirjoittavansa sarjaan kymmenen osaa, joten osasto Q:n parissa voi öitään valvoa tulevaisuudessakin.

 

Lue lisää Pullopostista

Pullopostia Lukulampun kaupassa ja Elisa Kirjassa.
Lue artikkeli: Tanskalaiset murhaavat jopa voileivillä: Jussi Adler-Olsen videohaastattelussa
Lue haastattelu: Jännityskirjailija Jussi Adler-Olsen: ”Romaanissa voi tapahtua mitä tahansa”
Jussi Adler-Olsen Lukulampun haastateltavana:

 

 

Teksti: Taika Dahlbom / Lukulamppu.fi. Kuvat: kansi Gummerus, Jussi Adler-Olsonin kuva Bjarke Johansen / Gummerus.
Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä 1.0 -lisenssillä.

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

Artikkeli on sponsoroitua sisältöä ja se on julkaistu osana Lukulampun ja Gummeruksen sisältömarkkinointikampanjaa. Lue lisää Lukulampun yritysyhteistyöstä.

 

Oletko lukenut Osasto Q -sarjaa? Mitä mieltä olet siitä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.