annipolva

Juhlitaan Anni Polvaa!

Tänään 6.1.2015 on sata vuotta rakastetun kirjailijan Anni Polvan (1915-2003) syntymästä. Etenkin Tiina-sarjasta tunnettua Polvaa luetaan yhä, ja tänä keväänä Karisto julkaisee Polvalta uusintapainoksina viihderomaanin Rakasta minua hiukan! ja opiskelijakuvauksen Me tytöt sekä sähkökirjana teoksen Tiina ja mummo.

 

rakastaminuahiukan

 

Sara Kokkonen tekee kasvatustieteen väitöskirjaa kotimaisten tyttökirjaklassikkojen kasvatuksellisista piirteistä. Hän on myös kirjoittanut tyttökirjojen vastaanotosta lukijakokemuksia kartoittavassa tietokirjassa Rasavillejä ja romantikkoja. Rakkaat suomalaiset tyttökirjat (Avain 2013). Tekeillä on ulkomaisista tyttökirjaklassikoista kertova tietokirja.

Kokkonen sanoo, että Anni Polvan luoma Tiina on ristiriitainen hahmo, mutta silti – tai siksi – lukijoille tärkeä.

– Tiina on ollut roolimalli suomalaisille tytöille. Kun Tiina-sarja oli kaikkein suosituimmillaan, tytöt perustivat omia Tiina-kerhojaan. Tiina edusti rohkeaa ja reilua, rajoja rikkovaa tyttöhahmoa, joka päihitti pojatkin. Pojat suhtautuivat usein alentuvasti niin sanotusti heikompaan sukupuoleen. Tiinalla on lähtökohtinaan vahva oikeudenmukaisuuden taju ja rehellisyys. Se on ihailtavaa mutta samalla ristiriitaista, koska lukija ei aina pysty samastumaan ”täydelliseen, ehdottomaan sankarittareen”, Kokkonen pohtii. – Täydellisyys on tosin varmasti muidenkin sankarittarien ongelma.

Tiinoja, kuten muitakin tyttökirjaklassikkoja, luetaan yhä.

–Tiina-kirjat heijastavat omaa aikaansa 1950-luvulta alkaen, mutta nuoret tytöt ja aikuiset naiset lukevat niitä edelleenkin ja kirjoista otetaan uusintapainoksia.

Tiinat ovat olleet suosittuja myös Kokkosen pitämässä, tyttökirjoihin erikoistuneessa verkkoantikvariaatissa.

–Omille tyttärille tai lastenlapsille halutaan siirtää Tiina-tyttökirjaperinnettä. Olen itsekin lukenut Tiina-kirjoja, mutta nyt aikuisena lähinnä tutkijan ominaisuudessa. Kirjojen ajankuva ja sukupuoliroolit kiinnostavat. Tulen lukemaan Tiinasta myös omalle tyttärelleni.

 

 

annipolva_metytöt

Rohkaisuksi naisille

 

Anni Polva kirjoitti 29 Tiina-kirjaa. Yleisradion kirjallisuustoimittaja Nadja Nowak kertoo Polva-artikkelissaan, että Polvalta pyydettiin lisää Tiina-kirjoja, mutta hän ei halunnut kirjoittaa enempää Tiinoja.

Polvan peräti 106 teosta kattavassa tuotannossa on Tiinojen ohella muun muassa aikuisten romaaneja ja viihteellisiä rakkausromaaneja. Nowak sanoo, että Polva halusi tuoda niillä iloa ja uskoa aikuisten naisten arkeen.

Toimittaja, kriitikko Suvi Ahola esittelee Anni Polvan muistokirjoituksessa tehokkaan kirjoittajan. Polva kirjoitti vuosittain ”yhden [teoksen] naisille, yhden nuorille ja yhden lapsille”. Ahola kertoo Polvan sanoneen, ettei hän oikeastaan ollut taiteilija, vaan ilmeisesti Polva piti itseään ensi sijassa ammattikirjailijana. Sellaisena hän onnistui mainiosti: Polvan teoksia on myyty lähes kolmen miljoonan niteen verran. Myös Ahola näkee Polvan kirjailijana, joka haluasi kannustaa naisia: ”Koko hänen tuotantoaan luonnehtii into rohkaista naisia ja tyttöjä aktiivisemmiksi ja itsetietoisemmiksi.”

 

tiinajamummo

Lisätietoja ja Polva-vinkkejä

 

Tämän artikkelin lähteinä ovat toimineet Sara Kokkosen haastattelun ohella seuraavat teokset ja artikkelit:

 

Vinkkejä:

 

 

Teksti: Jenni Saarilahti / Lukulamppu.fi, kuvat: Karisto
Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

Artikkelin avainsanat ja muut aihepiirin artikkelit: kirjailijat, klassikko

 

Oletko lukenut tai aiotko lukea Tiina-kirjoja tai muita Polvan teoksia? Kerro Anni Polva -lukumuistojasi!

1 comment

  1. Jukka-Pekka

    Olen lukenut Tiina kirjat kaikki.
    Olen lukenut Anni Polvalta myös aikuisille suunnattuja rakkausromaaneja. Rakasta minua hiukan luin joku aika sitten ja pidin kovasti.
    Tiina kirjat ovat ihania ja elämänmakuisia niissä on hauskoja käänteitä. Suunnitelmissa olisi ruveta uudestaan lukemaan Tiina kirjoja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.