juha_itkonen_palatkaa_perhoset

Juha Itkonen: Palatkaa perhoset

Juha Itkonen on ollut monen suosikkikirjailija aina esikoisromaanistaan Myöhempien aikojen pyhiä alkaen. Kirjassa Anna minun rakastaa enemmän (2005) hän kertoi tarinan Suvista ja Antista. Tämän kevään uutuusromaani jatkaa heidän tarinaansa.

 

Mennään, minun tyttäreni kuiskaa, äänessä enne tulevasta kärsimättömyydestä. Hänen kasvoillaan on aavistus ilmeestä, joka laskeutuu niille vasta paljon myöhemmin, toisella vuosikymmenellä, toisella vuosituhannella. Se ilme ei kuulu minulle, se kuuluu kaikille eikä kenellekään. (Teoksesta Anna minun rakastaa enemmän)

Juha Itkosen Anna minun rakastaa enemmän kertoo musiikista, rakkaudesta ja nuoruudesta: rocktähti Suvi Vaahterasta eli Summer Maplesta, hänen äidistään Leena Vaahterasta ja Antti Salokoskesta, Suvin poikaystävästä. Sekä Leenalla että Antilla on osansa Summer Maplen yhä mielikuvituksellisemmaksi kääntyvässä tarinassa.

Uudessa, myös itsenäisenä teoksena luettavassa, romaanissa Palatkaa perhoset siirrytään ajassa kymmenen vuotta eteenpäin. Suvi on menestynyt – ja kadonnut. Äiti Leena on kulkenut Suvin rinnalla ja pitänyt arkea pystyssä. Antti on ollut Suomessa, perustanut perheen ja menettänyt sen. Nyt Suvi on jälleen kadonnut. Kun entinen bändikaveri pyytää Anttia etsimään Suvin, miten ihmeessä poikaystävä yli vuosikymmenen takaa voisi olla oikea ihminen tehtävään?

Pitäisikö se vain hyväksyä? Pitäisikö se helvetti soikoon vain hyväksyä, voin pyristellä vastaan mutten ikinä parane. Sairaus on minussa yhä. On ollut lapsesta alkaen, en mahda sille mitään: olen niitä ihmisiä, joille maailma ei riitä. (Teoksesta Palatkaa perhoset)

Tutustu teokseen

Helsingin Sanomien arviossa Palatkaa perhoset -romaanin arvioitiin olevan liiankin hyvä, liian itsetietoinen. Juha Itkonen vastasi Facebookissa omalla kannanotollaan. ”En ole rusentanut perhosia. En usko”, hän kirjoittaa.

Savon Sanomat pitää teosta taattuna Itkosena – hyvässä ja sikäli pahassakin, ettei teos tarjoa ”suuria oivalluksia tai ennenkuulumattoman uusia merkityksiä”. Arviossa kiitetään erityisesti Itkosen henkilökuvausta ja kerrontaa:  ”Toki Itkosella on aina ollut taito mennä henkilöhahmojensa nahkoihin hämmästyttävän uskottavasti. Oikeastaan vasta tätä kirjaa lukiessani ymmärsin kaavan, jolla hän houkuttelee lukijan niin lähelle hahmojaan: Itkonen ei pakota lukijaa mukaan rakentamaan tarinaa. Hän ei yritä uskotella, että asiat tapahtuisivat nyt, yhtä aikaa lukukokemuksen kanssa, mikä aina vähän vieraannuttaa: vain fiktiossa tarinat tapahtuvat tässä ja nyt.”

Kirsi Piha on kirjablogissaan sitä mieltä, että Itkonen on viisas ja Palatkaa perhoset on hänen vahvin teoksensa.

 

sisaltoalue_mainospalkki

Lue kirjan alku

Juha Itkosen Palatkaa perhoset (Otava, 2016) on saatavana painettuna, e-kirjana sekä äänikirjana.

Painetun teoksen hinta Lukulampun kaupassa on 29,40 €. Tutustu ja osta täällä.  Lukulampun kauppa on toteutettu yhdessä kotimaisen Booky.fi:n kanssa. Ei toimituskuluja, ja kirjan voi tilata myös lahjansaajan osoitteeseen.

E-kirjan hinta Elisa Kirjassa on 22,50 €. Tutustu ja osta täällä: Elisa Kirjassa voit myös lukea kirjan alun veloituksetta.

Äänikirjan hinta on 21,90 € Elisa Kirjassa. Tutustu ja osta täällä: ELisa Kirjassa voit myös kuunnellla äänikirjan alun veloituksetta. Myös Elisa Kirja on Lukulampun yhteistyökumppani, ja e- sekä äänikirjoja voi ostaa lahjaksi.

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

Aiemmat viikon kirjat löydät täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.