Kuvapohja_joulukuunvinkit

Joulukuun kirjalliset vinkit: Saramagoa ja kirjallisia joulukalentereja

Joulukuu on alkanut ja on aika jakaa vuoden viimeinen meno- ja kirjavinkkikooste. Vielä loppuvuodesta ilmestyy kiinnostavia teoksia. Joulukuu on tunnetusti myös joulukalenterien aikaan. Joulukalentereita löytyy kirjallisessakin muodossa, eikä mikään estä kehittelemästä omaa joulukalenteria. Miten olisi yksi runo tai satu joka päivä jouluun asti, tai vaikka ote lempikirjasta?

 

Gluteenitonta ruoanlaittoa ja uutta Saramagoa

 

kiitoshyvää

 

 

Muun muassa Vanelja-sivustostaan tunnettu hyvinvointivalmentaja ja bloggari Virpi Mikkonen julkaisee joulun ja uuden vuoden välipäivinä keittokirjan Kiitos hyvää. Siinä keskitytään sokerittomaan ja gluteenittomaan ruoanlaittoon. Virpi Mikkosen teokseen voit tutustua esimerkiksi Lukulampun verkkokirjakaupassa.
Hei, rillumapunk!

 

Varsin toisenlaista lukemistoa edustaa Juha Jyrkäksen ja Shimo Suntilan toimittama antologia Hei, rillumapunk! Kertomuskokoelmassa on mukana suomalaisia fantasianovellisteja, ja tarinoissa liikutaan scifin, fantasin ja kauhun lajityypeissä. Olisiko tästä joululahjaksi ihmiselle, jonka mielestä novellit ovat tylsiä tai kotimainen kirjallisuus yllätyksetöntä? Teoksen julkaisee Kuoriaiskirjat, jonka toimintaa voi seurata esimerkiksi kustantamon Facebook-sivun kautta.

 

skylight_saramago

 

Maailmalla ilmestyy postuumisti nobelisti José Saramagon teos Skylight (alkup. Claraboya). Saramago kirjoitti sen tiettävästi jo 59 vuotta sitten, mutta käsikirjoitusta ei  koskaan julkaistu: nyt se on julkaistu ensin portugaliksi ja espanjaksi, ja romaani ilmestyy englanniksi heti joulukuun alussa. Skylightin tarina sijoittuu Lissaboniin ja ajoittuu 1940-luvulle. Lue lisää esimerkiksi The Guardianin artikkelista.

 

 

 minijoulu

Kirjamyyjäisiä ja lukupiiritapaamisia

 

Joulukuu on erityisesti kirjapakettien aikaa. Monet kirjakaupat ja kustantamot järjestävät joulumyyjäisiä. Esimerkiksi Helsingissä järjestetään Perinteiset kunnon kirjallisuuden joulumyyjäiset, johon osallistuu monia kustantajia. Lisätietoa saat tapahtuman Facebook-sivulta.

Oulun pääkirjastossa jatkuu 14.12. asti Maija Karman 1oo-vuotisjuhlavuoteen liittyvä kuvitusnäyttely Vattumato – kuvitusoriginaaleja. Maija Karman ja monen muun klassikko- ja nykykuvittajan töihin voi tutustua myös Helsingissä laajassa Tarinoiden puisto -näyttelyssä ja lastenkirjallisuustapahtumassa. Lue Lukulampun artikkeli Tarinoiden puistosta.

Nuoren Voiman Liiton järjestämällä Prosak-klubilla esiintyvät tiistaina 16.12. Riina Katajavuori ja Pekka Sauri. Ilmainen tapahtuma järjestetään Helsingin Kansallisteatterin Lavaklubilla.

Turussa tapahtumia on taas esimerkiksi Turun kirjakahvilassa, jossa kokoontuu monenlaisia lukupiirejä. Tässä kuussa kokoonnutaan afrikkalaisen kirjallisuuden sekä Tove Janssonin tuotannon pariin. Kirjakahvilan tapahtumia ja toimintaa voi seurata kahvilan verkkosivujen kautta.

Ja sitten ne kirjalliset joulukalenterit! Helsingin Annantalolla luetaan joulusatu joka arkipäivä klo 12 aina jouluun asti. Lisätietoa joulukalenterista ja muista Annantalon tapahtumista saat täältä.

Lukulampun yhteistyökumppanilla Elisa Kirjalla on kirjallinen joulukalenteri, jota voi seurata Elisa Kirjan sivuilla. Kalenterissa esitellään joka päivä yksi e-kirja, ja sen voi ostaa etuhintaan.

Myös kirjabloggareilla on kirjallinen joulukalenteri, joka kiertää 1.-24.12. blogista toiseen. Seuraa joulukalenteria Kotimaiset kirjablogit -Facebook-sivun kautta.

 

Teksti: Lukulampun toimitus / Lukulamppu.fi, kuvat: kirjojen kannet / kustantamot, muut kuvat: Jenni Saarilahti

 

Kerro oma kirja- tai tapahtumavinkkisi joulukuulle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.