John Williams Stoner äänikirja

John Williams: Stoner

John Williamsin Stoner kertoo amerikkalaismiehen elämäntarinan maalaispojasta akateemiseen maailmaan ja kirjallisuuden opettajaksi ja tutkijaksi. Bestselleriksi kohonnut romaani on saatavana myös äänikirjana.

 

Stoner on romaani yksinäisyydestä ja ihmisten kohtaamisista, yliopistomaailman kaksista kasvoista – yhtäältä kutsumuksesta, toisaalta kilpailusta – ja kirjarakkaudesta, joka voi määrittää ihmisen koko elämän kulun. Akateemisista puitteistaan huolimatta Stonerin kieli on yksinkertaista ja eleetöntä, joskin tarkkaa, mikä tekee siitä helpon seurattavan äänikirjana. Se tarjoaa myös kiinnostavan katsauksen amerikkalaiseen arkielämään vuosikymmenien ajalta. Se tarjoaa riipaisevan tarkkanäköisen perhesuhteiden ja rakkauden kuvauksen.

Teoksen päähenkilö Willliam Stoner on samaan aikaan liikuttava ja kunnioitusta herättävä hahmo. Hän vaikuttaa hieman saamattomalta mutta on sisimmissään hyvin määrätietoinen, itsepäinenkin. Helsingin Sanomien Antti Majander toteaa teoksesta arviossaan: ”Jo on herkullinen!” Hän  kiteyttää Stonerin teemoja:

Jos oikein tarkkaan katsoo ja hieman juhlallisesti sanoo, John Williamsin romaani on messu niille vaimeille mutta vilpittömille sieluille, joiden avulla moni muu jaksaa arkensa ja kohtalonsa. Tietysti pikkumaisuus ja pahuus ottavat pikavoittoja. Mutta on mahdollista elää niin, että välittää niistä vähät.

Majanderin kirjoitus löytyy täältä. Kannattaa myös lukea Stonerin lukunäyte Elisa Kirjan sivuilta; se avaa paljon kirjan tyyliä ja teemoja.

William Stoner on sivullinen, helposti unohdettava hahmo omassa elämänpiirissään. Hänestä kertova romaanikin oli lähellä unohtua. John Williams julkaisi teoksen jo 1965, mutta teos jäi tuolloin huomiotta. Kirjasta otettiin uusia painoksia vuonna 2006, ja se myös käännettiin useille kielille.

 

sisaltoalue_mainospalkki

Kuuntele lukunäyte

 

John Williamsin Stoner (Bazar 2015, suom. Ilkka Rekiaro) on saatavana Elisa Kirjasta äänikirjana. Teos maksaa 26,90 €, ja lukijana on Jukka Pitkänen; teoksen pituus on vajaa 11 tuntia. Tutustu ja osta täällä: Elisa Kirjassa voit myös kuunnella kirjan lukunäytteen.

E-kirjan hinta on Elisa Kirjassa 23,90 €. Tutustu ja osta täällä. Elisa Kirja on Lukulampun yhteistyökumppani.

Painettu teos maksaa Lukulampun kaupassa 23,60 €. Tutustu ja osta täällä. Toimitus on ilmainen ja teoksen voi ostaa myös lahjaksi niin että se toimitetaan suoraan lahjansaajan osoitteeseen. Lukulampun verkkokirjakauppa on toteutettu kotimaisen Booky.fi:n kanssa.

 

sisaltoalue_mainospalkki

Aiemmat viikon kirjat löydät täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.