john_williams_butcers_crossing

John Williams: Butcher’s Crossing

Viikon kirja on Stoner-bestselleristä tunnetun John Williamsin Butcher’s Crossing – nimestään huolimatta suomenkielinen romaani. Se on saatavana kovakantisena sekä e-kirjana. Lue kirjan alku.

John Williamsin postuumisti maailmanmenestykseksi noussut Stoner kertoi yhden miehen tarinan akateemisessa ja hyvin kirjallisessa maailmassa (lue kirjan esittely täältä). Tänä vuonna suomennettu Butcher’s Crossing on ulkoisilta puitteiltaan hyvin erilainen teos, sillä se on lännenromaani. Kirja kertoo kullan – ja onnen – etsinnästä, biisoninmetsästyksestä ja armottomasta luonnosta. Yhden henkilön kasvukuvauksena se muistuttaa silti Stoneria.

Butcher’s Crossing sijoittuu Kansasiin ja vuoteen 1870. Nuori Will Andrews jättää yliopiston kesken ja saapuu pieneen Butcher’s Crossingin kaupunkiin keskelle ei mitään. Hän haluaa kokea alkuperäisen suhteen luontoon, mutta keskilännen kovapintaisten miesten kansoittama onnenonkijoiden kaupunki vaikuttaa tylyltä. Andrews tutustuu pian mieheen, joka saa hänet vakuuttuneeksi Coloradon vuoristossa majailevasta valtavasta biisonilaumasta, jota kukaan ei ole löytänyt. Neljän miehen uhkarohkea retkikunta lähtee matkaan preerian halki. Raskas matka saa kuin saakin täyttymyksensä, kun miehet jäljittävät biisonilauman ja pääsevät tappamisen makuun. Ajantaju unohtuu ja talvi pääsee yllättämään miehet.

Savon Sanomien arviossa teosta kutsutaan ”mainioksi” ja luonnehditaan Stoneria paremmaksi: ”Butcher’s Crossing on mainio romaani. Se on omalaatuinen allegorinen lännenromaani, jossa markkinatalouden suhdannevaihteluilta ei säästy yksikään. Se on myös jäntevä kehitysromaani, jossa nuorukainen näkee paljon, vaan ei löydä mitään.” Lue koko arvio.

Helsingin Sanomien kriitikko pohtii, miten kirjallisuusmies Johs Williams on osannut kirjoittaa näin väkevän luontokuvauksen ja lännnekertomuksen. Hän kiinnittää huomiota myös siihen, että toisin kuin joidenkin muiden teosten jälkeen, tämän kirjan lukijalle ei jää virkistäytynyttä oloa: ”Butcher’s Crossing ei nosta vettä kielelle vaan huimaukseen saakka nyrjäyttävän väsymyksen, jonka kurimuksessa näkee itsensä ikään kuin sivusta.” Lue koko arvio; artikkelissa on asiaa myös muusta lännenkirjallisuudesta.

 

sisaltoalue_mainospalkki
Lue e-kirjan alku

 

John Williamsin Butcher’s Crossing (Butcher’s Crossing, Bazaar 2016, suom. Ilkka Rekiaro) on saatavana painettuna teoksena ja e-kirjana.

Painetun teoksen hinta on 24,10 € Lukulampun kaupassa. Tutustu ja osta täällä.  Lukulampun kauppa on toteutettu yhdessä kotimaisen Booky.fi:n kanssa. Ei toimituskuluja, ja kirjan voi tilata myös lahjansaajan osoitteeseen.

E-kirjan hinta on Elisa Kirjassa 23,90 €, mutta e-kirja on saatavana etuhintaan 6,90 € aina 14.8.2016 saakka. Tutustu ja osta täällä: Elisa Kirjassa voit myös lukea e-kirjan alun veloituksetta. Myös Elisa Kirja on Lukulampun yhteistyökumppani.

 

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

Aiemmat viikon kirjat löydät täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.