johanna tuomola esilukijakampanja

Johanna Tuomolan uutuusteoksella oli lähes 40 esilukijaa

Kirjailija Johanna Tuomola etsi alkuvuodesta esilukijoita käsikirjoitukselleen. Haastattelussamme hän kertoi, että sai idean elokuvamaailmasta.

 

− Idea on muotoutunut hiljalleen siitä ajatuksesta, että miksei kirjan kanssa voisi toimia samoin kuin elokuvan kanssa. Suurissa elokuvastudioissa on tavallista, että elokuva esitetään koeyleisölle ja vasta näiden kommenttien pohjalta tehdään lopullinen editointi.

Nyt Johanna Tuomolan teos Valheiden vangit (Book4U 2016) on juuri julkaistu. On aika kysyä kirjailijalta, miten esilukijakampanja sujui ja oliko esilukijoista apua käsikirjoituksen työstämisessä ja viimeistelyssä.

 

Kuinka monta esilukijaa käsikirjoituksellasi lopulta oli?

− Koska esilukijoiksi haluavia ilmoittautui parin viikon aikana 186, otin täyden määrän mukaan, eli 40 lukijaa. Heistä yksi jätti projektin kesken sairastumisen johdosta, ja lisäksi kolme henkilöä jätti antamatta palautetta lukemastaan.

Esilukijakampanjasta kerrottiin Facebookissa sekä kotisivuillani. Lisäksi oli pari juttua lehdissä sekä Lukulampussa, nekin tavoittivat kiinnostuneita.

 

Miten projekti hoitui käytännössä?

− Olimme talven Floridassa, joten ennen matkalle lähtöä olin printannut kässäristä 40 versiota, jotka toimitin miniälle postitettavaksi, sikäli mikäli ilmoittautuneita tammikuussa tulisi. Kun nimilista oli selvä, hän laittoi kirjekuoret matkaan − kiitos Tiina!

Etukäteen oli mahdoton arvioida, kuinka paljon ilmoittautuneita tulisi, ja 186 oli iloinen yllätys. Hetkittäin tunsin olevansa hukassa niin suuren porukan kanssa; osalle piti lähettää pahoittelupostia ja neljällekymmenelle ilmoitus valituksi tulemisestaan. Ja sitten tietysti kiitospostia palautteiden tultua – ja monen kanssa on viestitelty ihan muissakin asioissa. Kaiken kaikkiaan luulen, että saimme homman vietyä kunnialla läpi. Onneksi on sähköposti ja kuten
mainittu – auttava miniä, joten asiat hoituvat, vaikka itse olisi toisella mantereella.

 

Millaista palautetta sait? Mikä yllätti?

− Palautteissa ehkä yllätti eniten, kuinka paljon joukossa oli suoranaisia syväanalyyseja. Useat esilukijat paneutuivat tekstiin suurella vakavuudella. Muutamat kertoivat lukeneensa käsiksen läpi ensin nopeasti ja sitten uudestaan ajan kanssa. Toinen iso yllätys oli, kuinka myönteisesti päähenkilöön suhtauduttiin. Totta puhuen jännitin aika kovasti, kuinka Julia Takalo koetaan, hän kun dekkarihahmona ei ole sieltä tavallisimmasta päästä. Mutta huoli pois! Julia Takalon särmikkyys ja ristiriitaisuus sai kiitosta melkein jokaiselta, myös rakenne ja kerronta olivat useimpien mieleen.

 

Vaikuttiko palaute lopulliseen käsikirjoitukseen?

− Palaute vaikutti viimeistelyyn ilman muuta. Jos viisi henkilöä huomauttaa samasta asiasta, se kannattaa kyllä pistää korvan taakse, ja siitä muokkauspöydälle. Yleensähän joutuu itsensä kanssa väittelemään siitä, kirjoittaako joku kohta uusiksi vai ei. Tällä kertaa senkaltainen arpominen jäi minimiin, kun oli iso nivaska kommentteja joihin tukeutua. Myös se, että usea listasi saman kohtauksen mielikohtauksekseen, toi antoisaa tietoa. Kirjailijana on yhtä tärkeää tietää, mikä lukijaan uppoaa, kuin se mikä on pielessä.

 

Tekisitkö saman uudelleen toisen käsikirjoituksen kanssa?

− Totta kai tekisin saman uudelleen! Onhan siinä oma vaivansa, mutta sen lisäksi, että tällaisen projektin turvin saa vietyä kirjan lukijaystävällisempään suuntaan, se tarjoaa aivan uudenlaisen kontaktipinnan lukijaan.

Tietyllä tavalla Valheiden vangit voidaan luokitella interaktiiviseksi teokseksi. Yksin puurtavana kirjailijana on ollut suuri nautinto saada työskennellä näin suuren joukon kanssa yhteisen päämäärän puolesta. Kiitos, kiitos jokaiselle!

Ensi talvena haen esilukijoita trilogian kakkososaa, Kun eilinen oli toinen, varten. Halukkaat voivat seurata kirjan kirjoitustyön etenemistä sekä uuden esilukijakampanjan ajankohtaa Facebookin kirjailijasivullani.

 

johanna_tuomola_valheiden_vangit

sisaltoalue_mainospalkki

Tutustu Johanna Tuomolan tuotantoon Lukulampun kaupassa.

sisaltoalue_mainospalkki

 

Teksti: Jenni Saarilahti / Lukulamppu.fi, kuvat: Johanna Tuomola ja kustantamo
Artikkeli on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

 

Johanna Tuomolan teoksia on julkaissut Myllylahti-kustantamo, jonka toimitusjohtaja Lassi Junkkarinen on myös Lukulampun osaomistaja. Lue lisää Lukulampun tiimiesittelystä.

 

Olisitko kiinnostunut toimimaan esilukijana?

2 comments

  1. Juhani (jussi) Aunola

    Jatkaisin mielelläni entiseen tapaan – vaihtelua eläkeläisen arkeen. Ja nyt tietäisinkin hiukan enemmän, mitä tarvitaan, eikä turha ujous niin estäisi.

    • Lukulamppu

      Kiitos kommentista! Toivottavasti pääset uudelleen esilukijaksi. Se on varmasti antoisaa – ja tosiaan, kokemus varmasti auttaa siinäkin puuhassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.