tämä_päivä_yksi_elämä_astrid_lindgren

Jens Andersen: Tämä päivä, yksi elämä – Astrid Lindgrenin elämä

Viikon kirja on tietokirja rakastetusta lastenkirjailijasta, Astrid Lindgrenistä. Viime vuonna ilmestynyt teos kertoo Lindgrenistä taiteilijana ja ihmisenä ja sisältää myös muualla julkaisematonta kirjeenvaihtoa ja päiväkirjamerkintöjä. Kirja on saatavana e-kirjana ja painettuna teoksena.

 

Jens Andersen teki taustatyötä Astrid Lindgrenin elämäkertaa varten kahden vuoden ajan. Hän tutki aineistoja Lindgrenin perheen luvalla. Lopputuloksena on teos, jota on kuvattu rehellisen ristiriitaiseksi ja josta on tullut myyntimenestys.

Tämä päivä, yksi elämä etenee pääosin kronologisesti. 18-vuotias Astrid Ericsson odottaa naimisissa olevan rakastajansa lasta. 1920-luvulla ruotsalaisessa pikkukaupungissa se tietää skandaalia. Nuoren naisen on paettava Tukholmaan ja jätettävä lapsi muiden huostaan. Poika pääsee palaamaan äitinsä luo vasta kolmevuotiaana, kun tämä on mennyt naimisiin. Pojan hylkääminen painaa äitiä ja tekee hänestä lopulta Astrid Lindgrenin, suuren kirjailijan ja lasten puolesta taistelijan. Peppi Pitkätossu julkaistiin, kun Lindgren oli 38-vuotias. Sitä ennen hän oli julkaissut kaksi nuortenromaania, Riitta-Maija keventää sydäntään sekä teoksen Kerstin ja minä.

Ylen artikkelissa Andersenin teosta kiitetään avoimuudesta: ”Jens Andersenin Astrid Lindgren -elämäkerta yllättää lukijan avoimuudellaan. Kirjassa kerrotaan rehellisesti koko maailman satutädin välillä vaikeasta ja yksinäisestä elämästä, eikä siinä korosteta hänen suosiotaan. Kirjan sävy on positiivinen ja kohdettaan aidosti arvostava.” Lue koko artikkeli.

Myös Ilta-Sanomissa on kiinnitetty huomiota yksinäisyyden ja melankolian tunteisiin, jotka olivat Lindgrenille leimallisia: ”’Astrid Lindgren oli fantastisen huumorintajuinen, eläväinen ja osasi olla läsnä. Mutta pinnan alla oli ihminen, joka saattoi olla hyvin melankolinen’, Jens Andersen kirjoittaa kirjassa.” Lue koko artikkeli.

Tämä päivä, yksi elämä avaa Lindgrenin elämätarinan lisäksi myös hänen teoksiaan. Esimerkiksi Veljeni Leijonamielen kohdalla käsitellään niin teoksen yhteiskuntakriittisyyttä kuin kuolemasuhdettakin – ja sitä, miten eri lailla lapsi kokee niin tarinat kuin oikean elämänkin aikuiseen nähden.

 

sisaltoalue_mainospalkki
Lue kirjan alku

Jens Andersenin teos Tämä päivä, yksi elämä – Astrid Lindgrenin elämä (Denna dagen, ett liv. En biografi över Astrid Lindgren. WSOY 2015, suom. Kari Koski) on saatavana e-kirjana ja painettuna teoksena.

E-kirjan hinta on Elisa Kirjassa 17,90 €. Tutustu ja osta täällä: Elisa Kirjassa voit myös lukea teoksen alun veloituksettaElisa Kirja on Lukulampun yhteistyökumppani.

Painetun teoksen hinta on Lukulampun kaupassa 29,60 €. Tutustu ja osta täällä.  Lukulampun kauppa on toteutettu yhdessä kotimaisen Booky.fi:n kanssa. Ei toimituskuluja, ja kirjan voi tilata myös lahjansaajan osoitteeseen.

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

Aiemmat viikon kirjat löydät täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.