jarkko_sipila_1_kuva_jarkko_sipila

Jarkko Sipilä on kiinnostunut elämäkerroista ja historiasta

Rikoskirjailija ja -toimittaja Jarkko Sipilä poimi suosikkinsa kuukauden kierrätyskirjoista, joiden aiheena on tällä kertaa jännitys ja kauhu. Sipilä kertoo myös kirjoittamisesta ja lukutottumuksistaan sekä siitä, millainen isänpäivätoive hänellä on.

Artikkeli ilmestyy yhteistyössä Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen kanssa.*

 

christie_hercule_poirot_ja_huvimajan_arvoitus

 

Marraskuussa Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksissa keskitytään erityisesti jännitykseen ja kauhuun. Kuukauden kirjateema näkyy kaikissa myymälöissä ja verkkokaupassa.

Mitkä verkkokaupan kirjoista ovat suosikkejasi, Jarkko Sipilä?

Hercule Poirot ja huvimajan arvoitus Agatha Christielta. Poirotit ovat mieleeni, vaikka nykyisin suljetun paikan arvoituksen kirjoittaminen on vaikeaa. Tai ehkä juuri siksi ne viehättävät.

 

marko_kilpi_kadotetut

Marko Kilven Kadotetut on harvinainen dekkari sikäli, että tämä on ollut Finlandia-palkintoehdokkaana.

Antti Tuomaisen Parantaja. Synkkä kuvaus tulevaisuudesta, kun maailma on suistunut raiteiltaan.

 

 antti_tuomainen_parantaja

 

Millainen lukija olet?

Itse luen aika pitkälti elämäkertoja ja useimmiten kuuntelen ne äänikirjoina. Myös historiaan viittaavat kirjat viehättävät.

Nyt on kesken Varjo Suomen yllä – Stalinin salaiset kansiot. Toki tulee luettua myös kotimaisia dekkareita.

 

Mistä ammennat kirjaideoita? Hyödynnätkö rikostoimittajana vastaan tulleita tapauksia vai kehitteletkö kirjojen juonikuviot ”tyhjältä pöydältä”?

Rakennan kirjan niin, että pohdin ensin teeman, jonka ympärille kirja rakentuu. Sellaisia ovat olleet esimerkiksi poliittinen murha, terrorismi ja todistajansuojelu tai laajempi teema, kuten kosto tai oman käden oikeus.

Sen jälkeen alkaa tapahtumien ja uusien henkilöiden kehittely. Tässä teeman valinnassa on tärkeää miettiä, minkälaisia ilmiöitä on ns. pinnalla alla. Rikostoimittajan työstä on tässä huomattavasti apua. Lisäksi mietin juonikuvion valmiiksi ennen varsinaista kirjoitustyötä.

 

jarkko_sipila_2

 

Minkä kirjan olisit halunnut kirjoittaa ja miksi?

Olisin halunnut kirjoittaa 70-luvun lopussa ilmestyneen Len Deightonin SS Lontoon, jossa on rakennettu dekkaritarina natsien miehittämään Lontooseen. Tällainen ”vaihtoehtoinen historia” -tarina olisi mielenkiintoinen tehdä.

 

Minkä kirjan toivoisit isänpäivä- tai joululahjaksi?

Hyvä toive olisi se, että oma kirja valmistuisi joskus isänpäiväksi tai edes jouluksi, mutta se menee aina maaliskuulle. Mutta mielellään lukisin Markku Löytösen Suomalaiset tutkimusmatkat -kirjan.

 

Teksti: Lukulampun toimitus / Lukulamppu.fi, kuvat: Jarkko Sipilän kuvat kirjailijalta, kirjojen kansikuvat Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

Lisää kirjoja löydät Kierrätyskeskuksen verkkokaupasta.
Jos verkkokaupasta tilatut kirjat noudetaan Kierrätyskeskuksen myymälästä, tilaukseen ei tule toimituskuluja. Katso verkkokaupan toimitusehdot.

Kuukauden kirjateema näkyy myös kaikissa Kierrätyskeskuksissa. Kuukauden kirjat ovat kassojen lähettyvillä.

 sisaltoalue_mainospalkki

*Artikkeli ilmestyy osana Lukulampun ja Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy:n sisältöyhteistyötä. Lue lisää Lukulampun yritysyhteistyöstä.

 


Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy on sosiaalinen, voittoa jakamaton yhteiskunnallinen yritys. Toiminnan tavoitteena on elinympäristön parantaminen tavaroiden uudelleenkäyttöä edistämällä sekä tarjoamalla ympäristökasvatusta ja -koulutusta erilaisille ryhmille.

Tutustu Kierrätyskeskukseen.
Tutustu Kierrätyskeskuksen verkkokauppaan ja sen kirjatarjontaan.
Lue Lukulampun Kierrätyskeskus-artikkelit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.