Jari Järvelä Tyttö ja rotta

Jari Järvelä: Tyttö ja rotta

Ensi viikolla vietetään rikoskirjallisuuteen keskittyvää valtakunnallista Dekkariviikkoa. Viikon kirjammekin on täynnä jännitystä. Jari Järvelän uutuus Tyttö ja rotta vie Berliinin kautta Kotkaan ja on jatkoa kiitetylle Tyttö ja pommi -dekkarille. Tyttö ja rotta on saatavana sekä painettuna että e-kirjana. Se on Elisa Kirjan dekkaripiirin kuukauden kirja, ja piiriläiset saavat sen etuhintaan. Tutustu kirjaan ja lue lukunäyte.

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

 

Tytön ja rotan päähenkilö on Tyttö ja pommi -dekkarista tuttu Metro. Tyttö ja pommi -teoksessa hän on ajautunut tilanteeseen, jossa tuntuu parhaimmalta paeta kotimaasta.

Tyttö ja rotta alkaakin Berliinistä ja kertoo sen vallatuista taloista −  ja pian myös rikoksista. Eräänä aamuna Metro löytää majapaikastaan ruumiita. Joukossa on myös hänen hyvä ystävänsä Koskelo. Lisäksi talosta on kadonnut kokonainen seinä, jossa oli ollut maailmankuulun graffititaiteilijan työ. Kun tuo työ ilmestyy myytäväksi nettihuutokauppaan, Metro päättää selvittää asian. Selvitystyö vie hänet takaisin Suomeen, Kotkaan. Siellä hän joutuu kohtaamaan paitsi vartijan joka tappoi hänen rakastettunsa, myös vanhat ystävät jotka ovat pettäneet hänet.

Alkaa jännittävä takaa-ajojahti.

 

Tutustu Järvelän dekkareihin

 

Jari Järvelä voitti esikoisdekkarillaan Tyttö ja pommi Vuoden Esikoisdekkari -palkinnon. Dekkariseura myöntää sen vuosittain ansioituneelle jännityskirjalle. Myös Tyttö ja pommi liikkuu graffitipiireissä ja pohtii muun muassa kaupunkitilaa: kuka sitä hallitsee ja miten.

Crime Timen sivuilla Järvelä kertoo, että ajatus dekkarista ja sen aihepiiristä oli jo valmiina, kun ensimmäisen dekkarin kustantamosta otettiin hänen yhteyttä. Mielenkiintoisessa Tyttö ja pommi -teoksen taustoja esittelevässä kirjoituksessaan Järvelä kirjoittaa:

Aihe minulla jo oli ollut ennen hänen puhelinsoittoaankin, en vain tiennyt mihin ja miten sitä käyttäisin. Graffiti ja graffitintekijöiden maailma. Olin ollut teemasta vakavasti kiinnostunut siinä vaiheessa jo pari vuotta, sitäkin ennen bongaillut töitä uteliaana siellä sun täällä. Ongelmana oli ollut lähinnä se, ettei hyvin visuaalinen aihe tuntunut löytävän luontevasti kirjallista ilmaisumuotoa. Olin säilönyt graffititeemaa itselläni vähän kuin kätkettyä aarretta ja maininnut siitä vain parille harvalle ihmiselle. Tiesin, että aihetta oli käsitelty erittäin vähän proosassa.

Lopputuloksena oli siis menestysdekkari. P. S. Rakastan kirjoja -blogissa päähenkilöä Metroa on luonnehdittu ”vinkeäksi” ja Järvelän kerrontatapaa ”elokuvamaiseksi”. Metro on nuori graffintekoa harrastava nainen, jonka äiti on suomalainen ja isä Kongosta.

Uutuusteos jatkaa samoilla linjoilla. Lukutoukan kulttuuriblogissa todetaan Tytöstä ja rotasta muun muassa seuraavaa: Tyttö ja pommi lupaili jatkoa, ja pidin kirjasta kovasti. Metro on yksi kiinnostavimmista kotimaisen dekkarin hahmoista pitkään aikaan, ja oli hienoa päästä lukemaan hänestä lisää. Järvelä osaa kirjoittaa tekstinsä niin, että dialogit ovat Metron suuhun sopivia, ja muukin kerronta sujuu niin kuin Metro tarinaa kertoisi.

Jari Järvelä on monipuolinen kirjailija. Häneen ja hänen teoksiinsa voi tutustua esimerkiksi kirjailijan Facebook-sivulla. Kirjailija on aktiivinen myös Twitterissä.

 

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

Painettuna tai e-kirjana

Jari Järvelän Tyttö ja rotta (Tammi 2015) on saatavana painettuna sekä e-kirjana.

Painettu teos maksaa Lukulampun kaupassa 23,40 €. Toimitus on ilmainen, ja teoksen voi ostaa myös lahjaksi niin että se toimitetaan suoraan lahjansaajan osoitteeseen. Tutustu ja osta painettu kirja täällä. Lukulampun verkkokirjakauppa on toteutettu yhdessä kotimaisen Booky.fi:n kanssa.

Tyttö ja rotta on ilmestynyt myös e-kirjana ja maksaa Elisa Kirjassa 15,90 €. Elisa Kirjan dekkaripiiriläiset saavat e-kirjan kesäkuusssa 2015 etuhintaan 9,90 €. Tutustu kirjaan ja Elisa Kirjan dekkaripiiriin täällä: Elisa Kirjassa voit myös lukea kirjan lukunäytteen. Myös Elisa Kirja on Lukulampun yhteistyökumppani. on Lukulampun yhteistyökumppani.

Aiemmat viikon kirjat löydät täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.