haastattelu_adler-olsen

Jännityskirjailija Jussi Adler-Olsen: ”Romaanissa voi tapahtua mitä tahansa”

Tanskalainen Jussi Adler-Olsen sanoo olevansa jännityskirjailija, koska hän kirjoittaa vain rikoksista, jotka halutaan estää tapahtumasta. “Rikoskirjailijan lukija haluaa lukea rikosten selvittämisestä, jännityskirjailijan haluaa nähdä pystytäänkö rikos estämään.”

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

Jussi Adler-Olsen kertoi Lukulampulle videohaastattelussa kirjoittamisestaan ja elämästään ja miehen uunituore Pullopostia psykologisoi rikosten taustoja. Mutta millaisia Lasiavain-palkitun dekkarisarjan Osasto Q -sarjan päähenkilöt ovat ja miten kirjailija hyödyntää jännitteitä heidän välillään?

 

Adler-Olsen on dekkarien J. K. Rowling

Osasto Q on Adler-Olsenin ensimmäinen jännitysteos. Häntä ei voi hyvällä tahdollakaan kuvailla vaatimattomaksi kirjailijaksi, sillä teos on kymmenen romaanin pituinen.

– Aloitin kirjoittamaan Osasto Q:ta, koska halusin tehdä jotain ennen näkemätöntä Tanskassa. Inspiraatio tuli erään elokuvaohjaajan kehotuksesta, mutta en halunnut alistua liikkuvan kuvan asettamiin rajoituksiin. Romaanissa on vapaa kirjoittamaan mitä vaan. Todellisuuden tai tuotantobudjetin rajoitukset eivät koske kirjaa.

Adler-Olsen kirjoittaa Osasto Q -sarjaa kuin J. K. Rowling Harry Potteria. Ensin hän kirjoitti koko kymmenosaisen sarjan synopsiksen, jotta hän tietäisi mitä missäkin teoksessa milloinkin tapahtuu. Yksittäistä kirjaa kirjoittaessaan hän muokkaa synopsista lähes yhtä pitkään kuin kirjoittaa koko teosta.

– Minulta on joskus kysytty, eikö tämä tällainen suunnitelmallinen kirjoittaminen ole tylsää. Ei tietenkään ole! Vaikka tiedän synopsiksen tasolla tarkkaan mitä milloinkin tapahtuu, kirjoittaessani seurailen innostuneena vierestä, mitä hahmot milloinkin tekevät tuntemieni juonikohtien välissä.

 

kannet_adler-olsen

 

Kolmen kokin soppa tuo jännitettä

Osasto Q:sta innostuttuaan Adler-Olsen kirjoitti ensimmäiseksi Carl Mørckin, Rosen ja Assadin tarinan. Siinä heidän salaisuutensa paljastuvat. Se on koko kirjasarjan selkäranka – ja kirjailijan mukaan varmassa tallessa. Suurin paljastus tapahtuu kymmennen kirjan viimeisessä lauseessa.

Hahmot ovat Adler-Olsenille tärkeitä. Erityisesti Rosen tarina saa yllättävän käänteen Pullopostia-teoksessa, mutta olennaisia juonia jätetään auki. Kirjailija lupaa, että Rosesta tulee todella moniulotteinen hahmo seitsemännessä kirjassa. Kolmen hahmon keskusyksikköä kirjailija perustelee jännitteellä.

– Mørckin ja hänen aisaparinsa Assadin tarina olisi jäänyt kliseiseksi kolmannen kirjan jälkeen, mikäli Rose ei olisi ollut mukana. Nyt hän tuo omien salaisuuksiensa ja taipumustensa kautta tarinaan yllättävää moniulotteisuutta, sanoisinko jopa, että kaaostekijän.

Mørckin hahmolle on olemassa esikuva elävässä elämässä, mutta myös kirjailija on lahjoittanut hänelle omia piirteitään.

– Mørck on luonnostaan laiska, kuten minä. Assad pakottaa Mørckin toimimaan.Rose on puolestaan ensiarvoisen tärkeä tunnelmanluojana.

 

assad_dust_uk_low

Fares Fares esittää Assadia tanskalaisessa Kvinden i buret -elokuvassa, joka perustuu Osasto Q:n ensimmäiseen osaan.

 

”Haluan haastaa lukijani”

Adler-Olsen aikoo kirjoittaa jokaisesta Osasto Q:sta erilaisen kirjan. Ensimmäisessä kirjassa esiteltiin sarjan hahmot ja toisessa haastettiin lukijat menemään mielikuvituksensa verisimmille rajoille. Kolmannessa on teemana action ja takaa-ajo, neljännessä kerrotaan erittäin hyviä anekdootteja. Viides perustuu puolestaan klassiselle takaa-ajolle.

– Haluan kuitenkin jokaisessa kirjassani olevan huumoria. Huumori ja jännitys tasapainottavat toisiaan.

Lukijat ovat Adler-Olsenin mittatikku omalle onnistumiselleen kirjailijana. Hän haluaa kirjoittaa kirjoja, jotka vievät lukijan yöunet, koska lukemista ei millään malta lopettaa.

Hän käy paljon erilaisissa tilaisuuksissa lukemassa tekstejään yleisölle. Yleisön reaktio kertoo, onko kirjasta tulossa hyvä.

– Jokainen lukija yllättää minut tulkinnallaan. Jos kirjoitan yhden veripisaran, lukija saattaa nähdä kokonaisen lammikon. Tulkinnan voimaa ei voi aliarvioida.

 

 

Tutustu kirjaan ja kirjailijaan

Lue Lukulampun arvio: Jussi Adler-Olsenin Pullopostia tarkastelee rikosten kulisseja
Lue artikkeli: Tanskalaiset murhaavat jopa voileivillä: Jussi Adler-Olsen videohaastattelussa
Jussi Adler-Olsenin Pullopostia (Osasto Q, osa 3) Lukulampun kaupassa ja Elisa Kirjassa
Jussi Adler-Olsenin Metsästäjät (Osasto Q, osa 2) Lukulampun kaupassa ja Elisa Kirjassa
Jussi Adler-Olsenin Vanki (Osasto Q, osa 1) Lukulampun kaupassa

 

Teksti: Taika Dahlbom / Lukulamppu.fi. Kuvat: Jussi Adler-Olsen: Bjarke Johansen / Gummerus. Kannet: Gummerus. Fares Fares Assadin roolissa: Casper Sejersen / Electric Park.
Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä 1.0 -lisenssillä.

Artikkelin avainsanat ja muut aihepiirin artikkelit: genrekirjallisuus, haastattelut, kirjailijat, mainos, uutuudet.

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

Artikkeli on sponsoroitua sisältöä ja se on julkaistu osana Lukulampun ja Gummeruksen sisältömarkkinointikampanjaa. Lue lisää Lukulampun yritysyhteistyöstä.

 

Oletko lukenut tanskalaisia kirjoja? Mikä pohjoismaisissa dekkareissa vetoaa sinuun?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.