Anne Holt kuva Taika Dahlbom

Jännityskirjailija Anne Holt ei aio eläköityä koskaan

Dekkaristi Anne Holt kävelee määrätietoisin, vakain askelin ja täysinäistä aamukahvikuppia läikyttämättä. Määrätietoisuutta hän pitää myös kirjallisen työnsä onnistumisen salaisuutena, eikä jahkailusta voi syyttää hänen dekkareitansakaan.

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

Anne Holtin kirjallinen vuosi alkaa elokuussa ja loppuu kesäkuun 15. päivänä.

Elokuussa alkaa uuden teoksen suunnittelu. Se alkaa aiheen valinnasta ja jatkuu jännitteen rakentamisella ja juonen kehittelyllä. Lopuksi Holt valitsee, mitä hahmoja teoksessaan käyttää, sillä hahmot ovat tarinankerronnan keskeisin väline. Suunnitteluvaihe valmistuu jouluksi, jolloin muistitauluseinää koristavat lukemattomat post-it-laput ja A3-paperit on järjestetty oikeaan järjestykseen.

– Uuden vuoden jälkeen kirjoitan kolme viimeistä sivua. Ne toimivat majakkana, jota kohti tähtään koko kevään ajan.

Teos on valmis kesäkuun 15. päivä, jolloin koko perhe lähtee viettämään juhannusta Ruotsiin ja sitten kahdeksi viikoksi Ranskan Rivieralle. Kesä vietetään pääosin yhdessä ja ulkona, sillä maaliskuusta kesäkuuhun Anne nököttää yksin kesämökillään kirjoittaen flown vallassa aamukahdesta iltakahdeksaan.

Kurinalainen ja tavoitteellinen toiminta sopii Holtin luonteenlaadulle. Siitä huolimatta hän pystyy jakamaan romaanin kirjoittamisprosessin. Uuden, sairaalamaailmaan sijoittuvan Sara Zuckerman -trilogian Anne Holt kirjoittaa yhdessä veljensä, sydänkirurgi Even Holtin, kanssa. Even Holtin tehtävät liittyvät etenkin ideointiin ja taustatutkimuksen tekemiseen. Lokakuussa suomeksi ilmestyvään Äkkikuolema-teokseen Even Holt ideoi teoksen juonen vaatiman uuden, realistisen lääkeaineen.

– Hän piti sitä oikein hauskana puuhana. Even voisi osallistua kirjoittamiseenkin, mutta en anna. Haluan pitää kaikki langat käsissäni sillä saralla, jotta teoksesta tulee yhtenäinen, Anne Holt kertoo.

 

Anne Holt Äkkikuolema

Anne Holtin ja hänen kardiologiveljensä Evenin luoman Sara Zuckerman -jännityssarjan toinen osa ilmestyy lokakuussa 2015.

 

 

Vahva  nainen on luotettava päähenkilö

 

Anne Holtin kirjoissa on aina vahva nainen pääosassa. Hanne Wilhelmsen, Inger Johanne Vik ja Sara Zuckerman kehittyvät hahmoina sarjan edetessä, eivätkä heitä hanskoja tiskiin mahdottomiltakaan tuntuvissa tilanteissa.

– Kirjoitan vahvoja naispääosia, koska hyvin kirjoitettuna ne toimivat erittäin hyvin. Olen tällä hetkellä koukussa  The Fall -televisiosarjaan. Sekin toimii niin hyvin kuin toimii, koska Gillian Anderson on niin nappi valinta päähenkilöksi, Holt selittää.

Hän ei koskaan kirjoittaisi miespäähenkilöä. Hän ei tunne tuntevansa miehistä sielunelämää riittävän hyvin. Koska päähenkilö on moottori, joka pitää teoksen käynnissä, päähenkilön täytyy olla erittäin hyvä, uskottava hahmo.

– Lisäksi tykkään naisista, erityisesti vahvoista, itsenäisistä naisista. Itse olen kamalan tylsä ja vietän tylsää elämää verrattuna sankarittariini, kirjailija naurahtaa.

Holtin päähenkilöt ovat erilaisia persoonallisuuksia ja toteuttavat ammatillista kutsumustaan eri tavoin. Sara Zuckerman on varautunut persoona, joka ei pyri miellyttämään ketään, mutta käyttäytyy kuitenkin kohteliaasti. Hanne Wilhelmsenkaan ei pyri miellyttämään ketään, eikä edes yritä pehmentää sisäistä kulmikkuuttaan.

– Kasvattaessani tytärtäni olen yrittänyt opettaa hänelle, että peruskohteliaisuus on tärkeää, mutta kaikki eivät silti pidä kaikista. Tärkeintä on pitää itse itsestään ja tulla toimeen läheistensä kanssa. Se riittää. Jos pyrkii jatkuvasti miellyttämään muita, ei pysty tekemään asioita, joita haluaa todella tehdä, Holt kertoo.

Hanne Wilhelmsen palaa seuraavassa osassa tarinaan entistä vahvempana, sarjan aiemmista tapahtumista huolimatta. Hän alkaa johtaa pientä erikoisosastoa ja saa aisaparikseen Inger Johanne Vik -teoksista tutun hahmon. Tämä käänne on tuonut uutta tulta kirjailijan työhön.

 

Visby. Kuva: Crimetime Gotland, www.gotland.com

Kerran kirjailija, aina kirjailija

 

Anne Holt ei aio eläköityä lainkaan. Kirja vuodessa on hänelle sopiva tahti ajasta iäisyyteen. Kirjojen aiheet löytyvät yhteiskunnasta.

– Kirjoitan aina asioista, jotka vaivaavat minua, joita pidän epäoikeudenmukaisina tai väärinä.

Yhteiskunnan kuvaaminen rikollisten puolelta on erittäin tehokasta. Rikoksen kautta muodostuu myös kuva, jota useimmat lukijat eivät arjessa näe. Holt toteaa, että hänen teoksensa ovat muuttuneet ajan kanssa aina vain poliittisemmiksi.

Hän löytää aiheensa usein ajankohtaisista uutisista.

– Olen tietysti uhrin puolella. Kuka ei olisi? Uhrin puolella oleminen on useimmiten terveen merkki, Holt lataa.

Sara Zuckerman -sarjan teoksissa Äkkikuolema ja Kuoleman tahdissa uhreina ovat Saran potilaat tai hänen muuten tuntemansa henkilöt. Sydänkirurgina Zuckerman tunnistaa, milloin kaikki ei ole kohdallaan.

Tämän sarjan teoksilla Anne Holt ottaa kantaa lääketeollisuuden ja lääketieteen ongelmalliseen liittoon, jossa liikkuu paljon rahaa. Alun perin onnettomuuksilta näyttävät kuolemat ovat pieniä ja henkilökohtaisia tragedioita, joiden takaa paljastuu väärinkäytöksiä. Romaaneja voisi kutsua jopa salaliittoromaaneiksi, vaikka kirjailija ei itse usko maailmanlaajuisiin salaliittoihin.

– Joku puhuu aina, ja siihen kaikki salaliittoyritelmät kaatuvat. Mutta uskon, että rahan takia jotkut ihmiset ovat valmiita tekemään mitä vain.

Tapaan Anne Holtin lauantaina. Maanantaiaamuna Holt nousee taas varhain ja jatkaa seuraavan teoksensa suunnittelua.

 

Teksti ja ylempi kuva kirjailijasta: Taika Dahlbom / Lukulamppu.fi, kirjan kansikuva: Gummerus, maisemakuva ja alempi kuva kirjailijasta: Crimetime Gotland / www.gotland.com ja Crimetime Gotland / Thron Ullberg

Seuraa Crimetime Gotland -dekkarifestivaaleja Lukulampussa

 

Tutustu tapahtumaan  ja katso uusimmat artikkelit koostesivulta.

 

Kuva: Crimetime Gotland, Thron Ullberg.

Kuva: Crimetime Gotland, Thron Ullberg.

 

Tutustu kirjailijaan

 

Anne Holtin teoksia Lukulampun kaupassa ja Elisa Kirjassa (pääosin ruotsiksi).

 

sisaltoalue_mainospalkki

Artikkeli on julkaistu osana Lukulampun ja Gummeruksen Crimetime Gotlanti -tapahtumaan liittyvää sisältömarkkinointikampanjaa. Lue lisää Lukulampun yritysyhteistyöstä.

sisaltoalue_mainospalkki

 

 

Oletko lukenut Anne Holtin teoksia? Mikä on suosikkisi?

1 comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.