Makitalo_800_415

Janne Mäkitalo haluaa edistää nuorten lukemista

Janne Mäkitalo (s. 1974) on maskulainen luovan kirjoittamisen opiskelija ja yläkoulun opettaja, joka on huolestunut poikien lukuhaluttomuudesta. Hänen nuorille suunnattu seikkailukirjansa Pääkallokiitäjät ilmestyi tänä syksynä.

Kuka olet?

Olen Janne Mäkitalo, 41-vuotias Maskussa asuva yläkoulun opettaja ja esikoiskirjailija.

Mistä sait idean nuortenkirjaasi Pääkallokiitäjät?

Seikkailukirjat herättivät oman lukuinnostukseni nuorena, ja halusin tehdä vastaavanlaisen kirjan nykysukupolvelle. Siksi laadin kutos-kasiluokkalaisille tarkoitetun helppotajuisen, mutta vauhtia, toimintaa ja jännitystä sisältävän kirjan, missä päähenkilöinä ovat tavalliset nuoret.

Mikä sai sinut huolestumaan nuorten lukemisesta?

Toimin pitkään luokanopettajana ja huomasin, että alakoulun loppupuolella etenkin poikien lukuinto vähenee dramaattisesti. Tajusin, että muut asiat, kuten pelit ja digitaaliset vempaimet, vievät turhan helposti voiton nuorten vapaa-ajalla. Saman ilmiön havaitsin yläkoulun puolelle siirtyessäni.

Miksi lukeminen on niin tärkeää?

Monestakin syystä. Lukeminen avartaa maailmankuvaa ja sen avulla voi oppia elämäntaitoja kuten empatiaa, kun samaistuu tarinan henkilöihin. Merkittävä syy on myös sanavaraston laajeneminen, josta on digiaikanakin suuri hyöty muun muassa erilaisten tekstien lukemisessa.

Millaisena näet nuorten lukemisen tulevaisuuden?

Olen hyvin toiveikas tässä kohtaa. Kun vain saadaan kirja ja lukija kohtaamaan ja lukeminen IN-jutuksi muutenkin, niin kaikki on mahdollista lukemiskulttuurin elpymiseksi. Kouluissa ja kirjastoissa tehdään koko ajan hyvää työtä asian eteen erilaisilla teemoilla ja tempauksilla. Nykypäivän yhteiskuntaa voi luonnehtia mielikuvayhteiskunnaksi, ja kun lukemiseen ja kirjoihin saadaan ladattua positiivisia mielikuvia, homma leviää kuin kulovalkea sosiaalisen median voimin. Merkkejä on jo ilmassa!

Voisivatko myös julkisuuden henkilöt auttaa tässä kohtaa?

Vastaus on ehdottomasti kyllä! Monet urheilijat ja pop-tähdet ovat merkittäviä idoleita ja esimerkkejä nuorille. Jos he kertoisivat julkisuudessa omasta lukemisharrastuksestaan ja vielä vaikka jonkun nuortenkirjan kera, voisi muodostua yllättäviä lukemispiikkejä.

Entä minkälaisia vinkkejä antaisit vanhemmille ja opettajille lukuharrastuksen tukemiseen?

Vinkkaa ja tarjoa kivoja vaihtoehtoja nuorelle, mutta älä pakota. Tee lukemistilanteesta mieluisa ja korosta, että lukea voi myös vähän kerrallaan. Iltaisin lukeminen voisi olla säännöllinen juttu vaikkapa luku kerrallaan. Näin unenlaatukin on paljon parempi kuin pelkän kännykän räpläämisen jälkeen.

Mitä kirjoja suosittelisit nuorille lukijoille, erityisesti pojille?

Lukijat ovat yksilöitä. Joku tykkää fantasiasta, toinen scifistä ja kolmas taas jostain muusta. Kannattaa kokeilla monenlaista, jotta oma lempilaji löytyy. Seikkailusta voisi olla hyvä aloittaa, koska sitä kaipaavat lähes kaikki. Ulkomaalaisista esimerkiksi Louis Sacharin Paahde on uponnut aika kivasti poikiin, mutta kotimaastakin löytyy jo kivoja vaihtoehtoja.

 

Mäkitalon kirjailijahaastattelu

Tutustu Janne Mäkitalon kirjailijahaastatteluun tästä.

 

Teksti ja kuva: Lassi Junkkarinen / Lukulamppu.fi
Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

Päätalokiitäjät-teoksen on julkaissut Myllylahti-kustantamo, jonka toimitusjohtaja Lassi Junkkarinen on myös Lukulampun osaomistaja. Lue lisää Lukulampun tiimiesittelystä.

 

Kerro oma vinkkisi: miten kannustaa nuoria lukemaan?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.