Kuvapohja_800_415_oranssi_reunus_TSH

J.R.R. Tolkien: Taru Sormusten herrasta

Suomalaiset spekulatiivisen fiktion ystävät kampanjoivat näkyvästi Worldcon-tapahtuman saamisesta Suomeen ja ahkera työ palkittiin. Vuoden 2017 Worldcon – spefin arvostetuin kansainvälinen tapahtuma – on tarkoitus pitää Helsingin Messukeskuksessa. Tieto tapahtuman saamisesta Suomeen ratkesi tänä viikonloppuna.

 

Worldconin kunniaksi viikon äänikirjana on fantasian perusteos, jyhkeä klassikko Taru Sormusten herrasta. Oxfordin yliopiston professori J.R.R. Tolkien ahkeroi suurteoksen parissa pitkään ja teos ilmestyi englanniksi 1950-luvulla kolmessa osassa. Osat ovat nimeltään Sormuksen ritarit, Kaksi tornia ja Kuninkaan paluu. Äänikirjoja varten osat on jaettu kahtia, eli äänikirjojen osia on yhteensä kuusi. Suomennos ilmestyi 1970-luvulla ja käännöksen parissa työskenteli kolme taitavaa suomentajaa: Kersti Juva, Eila Pennanen ja Panu Pekkanen.

Tolkien teki trilogiaansa varten valtavan taustatyön. Hän loi fantasiamaailmaansa varten useita uusia kieliä ja kehitteli laajan mytologian tarinan taustalle. Kirjan tarina on tuttu sekä monista kansalliseepoksista että myöhemmistä fantasiakirjoista: pieni ja vähäpätöinen päähenkilö lähtee matkalle, jonka onnistuminen pelastaa maailman ja epäonnistuminen taas tietää pahuuden voimien voittoa. Hobitti Frodo Reppulin matka maagisen Valtasormuksen tuhoamiseksi vaatii valtavia ponnistuksia. Samalla kirjassa kuvataan sotia, valtataisteluja ja maailmanvalloitusyrityksiä.

 

Taru Sormusten herrasta -tulkintoja

 

Kersti Juva kertoo blogikirjoituksessaan kiinnostavasti Tolkienin suomentamisesta.

Peter Jacksonin ohjaama elokuvatrilogia 2000-luvun alussa toi kirjoille uusia lukijoita, mutta elokuvatulkinnan osuvuudesta on mielipiteitä puolesta ja vastaan. Toisten mielestä tarina herää elokuvissa hienosti eloon, mutta kiihkeimpien Tolkien-fanien mielestä Jackson tulkitsi kirjaa liian vapaamielisesti.

 

 

Ylen Elävässä arkistossa voi tutustua suomalaiseen TSH-sovitukseen. Ryhmäteatteri esitti 1980-luvulla Tarua Sormusten herrasta Suomenlinnan kesäteatterissa.

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

Kuuntele ääninäytteet ja osta äänikirja

 

J.R.R. Tolkienin Taru Sormusten herrasta on saatavana Elisa Kirjan kuusiosaisena äänikirjana hintaan 11,90 €/osa. Äänikirjan (WSOY 1991-1002) lukijana on Heikki Määttänen. Tutustu kirjaan ja kuuntele ääninäyte. Äänikirjojen ostamiseen ja kuuntelemiseen riittää tietokone internetyhteydellä. Määttäsen lukemasta äänikirjasta on pidetty paljon – tuotesivulta voi lukea palautteita kuuntelukokemuksesta.

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

Esittelemme joka viikko Viikon äänikirjan Elisa Kirjasta: poimintoja niin  uutuuksista kuin klassikoistakin.  Viikon kirja -artikkelisarjamme, jossa esitellään ajankohtaisia, sekä painettuna että e-kirjana saatavia, teoksia löydät täältä. Elisa Kirja on Lukulampun yhteistyökumppani.

 

Mitä Taru Sormusten herrasta sinulle merkitsee?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.