tolkien_kullervon_tarina

J. R. R. Tolkien: Kullervon tarina

J. R. R. Tolkienin Kullervon tarinaa on sanottu rakkaudentunnustukseksi Suomelle ja Kalevalalle. Se sai juuri tunnustuksen lukijoiltaan: Elisa Kirjan vuotuisessa Vuoden parhaat -lukijaäänestyksessä Kullervon tarina valittiin parhaaksi fantasiateokseksi vuonna 2016. Kullervon tarina on saatavana e-kirjana ja painettuna teoksena. Lue e-kirjan alku.

 

J.R. R. Tolkien on tuttu erityisesti Taru Sormusten herrasta -trilogiastaan. Koko Tolkienin luoman fantasiamaailman lähtökohtana on kuitenkin Kalevala ja Kullervo, traaginen hahmo.

Tolkien löysi jo nuorena suomen kielen ja kansalliseepoksemme. Kullervon tarinaa hän alkoi kirjoittaa kielitieteen opiskelijana. Tolkienin Kullervo on vapaa, Lönnrotin kokoamaa alkuperäisrunoa johdonmukaisempi draama, joka yhdistelee proosaa ja lyriikkaa. Sittemmin tältä pohjalta kehittyivät myös tunnetummat Tolkienin teokset ja kokonainen kirjallisuuden genre, sillä Tolkienia pidetään modernin fantasiakirjallisuuden oppi-isänä.

Kullervon tarinan kohtalo oli jäädä Oxfordin Bodleianin kirjastoon lähes vuosisadaksi, kunnes se viimein viime vuonna julkaistiin.

Kullervon hahmon sanotaan kiehtoneen nuorta Tolkienia muun muassa siksi, että hän oli Kullervon tavoin orpo. Yleisradio siteeraa Kullervon tarinan toimittajaa, professori Verlyn Fliegeriä Marylandin yliopistosta. Professorin mukaan Kalevala ja Kullervo avasivat Tolkienille kaikin tavoin uuden maailman:

– Suomalaisen mytologian maisema on hyvin arvoituksellinen. Se on kaukainen, pohjoinen maa. Osa tarinoista sijoittuu napapiirille. Maa sopii taian ja arvoituksellisuuden tunteeseen.

Lue koko artikkeli.

Kullervon tarina on esitelty myös scifi- ja fantasiakirjallisuuteen erikoistuneella Risingshadow-sivustolla.  Lue myös J. R. R. Tolkien -artikkeli Wikipediassa.  Wikipediasta löytyy runsaasti kirjallisuus- ja sivustovinkkejä Tolkienista kiinnostuneille. Tutustu esimerkiksi Suomen Tolkien-seuran sivuihin.

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

Lue e-kirjan alku

 

J. R. R. Tolkienin Kullervon tarina (The story of Kullervo, toim. Verlyn Flieger, suom. Kersti Juva, Jaakko Kankaanpää ja Alice Martin, WSOY 2016) on saatavana e-kirjana ja painettuna teoksena.

E-kirjan hinta on 16,90 € Elisa Kirjassa. Tutustu ja osta täällä: Elisa Kirjassa voit myös lukea teoksen alun veloituksetta.  E-kirjan voi ostaa joko itselle tai lahjaksi.

Painetun teoksen hinta on 23,20 € Lukulampun kaupassa. Tutustu ja osta täällä. Lukulampun kauppa on toteutettu yhdessä kotimaisen Booky.fi:n kanssa. Ei toimituskuluja, ja kirjoja voi tilata myös lahjansaajan osoitteeseen.

 

sisaltoalue_mainospalkki

Katso Vuoden parhaat 2016 -äänestyksen tulokset

Elisa Kirjan järjestämässä lukijaäänestyksessä ääniä annettiin kaikkiaan yhdeksässä eri kategoriassa. Mukana oli eri genren kirjoja, kirjailijoita ja äänikirjalukijoita.

Katso kirjakategoriat ja voittajakirjat. Elisa Kirja on Lukulampun yhteistyökumppani.

 

Aiemmat viikon kirjat löydät täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.