tammikuu2017_uutuuskirjat

Hyvää kirjavuotta 2017: Tammikuun kirjalliset vinkit

Ainakin alkuvuoden perusteella vuodesta 2017 tulee erittäin hyvä ja monipuolinen kirjavuosi. Yleisradio juhlistaa satavuotista Suomea laajalla kirjallisuushankkeella, Helsingissä aloittaa toimintansa uusi Kirjaverstas ja monta kiinnostavaa teosta ilmestyy.

 

Kirjojen Suomi on täällä. Kirjojen Suomi on Yleisradion kulttuurihanke, joka esittelee kirjan jokaiselta Suomen itsenäisyyden vuodelta, keskustelee kirjoista eri kanavissa ja kannustaa lukemaan muun muassa lukusuosituksia antavan Kirjakoneen avulla. Tutustu Kirjojen Suomi -sivustoon ja Kirjakoneeseen.

Myös Kirjaverstas on täällä, tarkemmin Helsingin Teuraston ajalla. Kirjaverstas kertoo Facebook-sivullaan olevansa Yhdistelmä kirjakauppoja, työpajoja, näyttelyitä, kursseja, lastenkulttuuria; mukana ovat muun muassa Lukulampussakin esitelty Toukka Lastenkirjakioski sekä Sarjakuvakeskus. Tutustu Sarjakuvakeskukseen ja sen kevään 2017 kursseihin täällä.

Kirja-Suomi on kirja-alan yhteistyöhanke itsenäisyyden juhlavuodelle. Tutustu Kirja-Suomen sivustoon. Hanke keskittyy lukemiseen, erityisesti tietokirjoihin ja erilaisiin tapahtumiin. Helsingin Savoy-teatterissa järjestetään tammi-maaliskuussa kirjallisuusiltoja Baba Lybeckin johdolla ja teemalla Kirja vieköön!

Itsenäisyyden juhlavuosi on innostanut runoilija Tuija Välipakkaa perustamaan Suomi on runo -sivuston. Sivustolla ilmestyy uusi, ennen kuulematon runo joka maanantai. Tutustu sivustoon.

Helsingissä järjestetään ensi viikolla Tieteen päivät. Osana päiviä on Tieteiden yö 12.1.2017. Sen ohjelma levittäytyy mm. kirjastoihion. Ohjelmassa on myös Virpi Hämeen-Anttilan käsikirjoittama Kadonneen kirjan metsästys -dekkarikierros, jossa Hämeen-Anttilan dekkareista tuttu amatöörisalapoliisi Karl Axel Björk jahtaa kirjavarasta läpi ajan, 1920-luvun Helsingistä nykyaikaan.

Vielä ehdit hankkia kevääksi uuden kirjallisen harratuksen. Monilla työväen- ja kansalaisopistojen kursseilla on vielä tilaa, ja kirjastojen lukupiirien ja muiden tapahtumien kevätohjelma on monin paikoin selvillä. Turkulaisten kannattaa tutustua Kirjan Talon kurssitarjontaan. Kirjan Talo tarjoaa kevään mittaan monenlaisia kirjallisuuskursseja sekä muun muassa mahdollisuuden osallistua kirjallisuusterapeuttiseen kasvuryhmään. Kirjan Talon kevään kurssiohjelma löytyy täältä.

 

petri_tamminen_suomen_historia

 

Tammikuun uutuuskirjoja

Petri Tamminen tunnetaan lakonisesta tyylistään ja hiljaisesta huumoristaan. Tammisen makohtaisiin muistoihin perustuvassa uutuusteoksessa Suomen historia (Otava 2017) maamme menneisyys karistaa pölyt jaloistaan. Teos uhmaa historia- ja muistelmateosten lajityyppiä olemalla hauska ja haikea, riemastuttava ja henkilökohtainen. Tarinat polveilevat itsenäistymisestä tähän päivään. Kekkonen ehtii nousta valtaan, hallita, kuolla, ja saada siinä välissä kudotun sinivalkoisen pipon. Tutustu teokseen Lukulampun kaupassa.

Muistoista on kyse myös Mikko Kalajoen romaanissa Miesmuisti (WSOY 2017). Tammikuun loppupuolella ilmestyvä humoristinen teos kartoittaa tätä päivää keski-ikäistyvän miehen ihmissuhdeasioista digimarkkinointiin. Teos pohtii, odotetaanko tämän päivän maailmassa mieheltä samaa kuin hänen isältään, vaikka isältä ei ole koskaan vaadittu samaa kuin pojaltaan. Tutustu teokseen Lukulampun kaupassa.

 

4tammikuu

 

Virpi Hämeen-Anttilan uutuusromaani Villa Speranza (Otava 2017) tarjoaa kauneutta, hullaantumista, uudelleen löydettyä elämäniloa Italian lumoavissa maalaismaisemissa. Nuori toimittaja Silja on paennut kokemaansa menetystä Italiaan. Sattuman kautta hän tutustuu suomalaiseen oopperadiivaan Eva Morettiin ja saa kutsun tämän satumaiseen huvilaan Villa Speranzaan… Tutustu teokseen Lukulampun kaupassa.

Jojo Moyes on monen suomalaisenkin lukijan suosikki viihdyttävillä mutta vaikeitakin teemoja käsittelevillä romaaneilla. Parillisia ja parittomia -romaanissa (Gummerus 2017) yksinhuoltajaäiti ja IT-firman omistajamies tapaavat sattumalta. Miehestä ei ole prinssiksi, eikä nainen halua prinsessaksi. Moyesin uutuus on tähän päivään sijoittuva, koskettava ja elämänmakuinen romaani sitä, miten rakkaus ei aina noudata tuttuja kaavoja. Tutustu teokseen Lukulampun kaupassa.

Alkuvuosi saa monet miettimään, mistä hyvä arkinen elämä koostuu. Vastauksia voi etsiä vaikkapa tanskalaisen Meik Wikingin teoksesta Hygge – hyvän elämän kirja (Readme.fi 2017). Meik Wiking on kööpenhamilaisen Happiness Research Instituten johtaja. Tanska mainitaan usein maailman onnellisimpana maana. Onnellisuuden selittää yksi asia: hygge. ”Hyggeä on selitetty läheisyyden luomisen taiteeksi, sielun viihtyisyydeksi, rauhoittavista asioista nauttimiseksi ja kaikeksi näiden väliltä. Oma suosikkini on kupillinen kaakaota kynttilänvalossa…” Meik Wiking kirjoittaa. Tutustu teokseen Lukulampun kaupassa.

Vielä vinkki viime vuoden puolelta. Vuoden 2017 ensimmäisen kirjallisuuspalkinnon, Savonia-palkinnon, sai ansaitusti Virve Sammalkorven romaani Paflagonian perillliset: Iax Agolaskyn päiväkirjan säästyneet sivut (Karisto 2016). Päiväkirjamuotoinen, ekokriittinen ja mystinen romaani kutkuttaa mielikuvitusta. Tutustu teokseen Lukulampun kaupassa.

 

Teksti: Jenni Saarilahti / Lukulamppu.fi, kuvat: kustantamot
Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä 1.0 -lisenssillä.

 

Kerro oma alkuvuoden kirja- tai kirjatapahtumavinkkisi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.