Lukulampun blogi

Historiasta kertovat kirjat kiehtovat – samoin kirjojen historia

Kesäperinteisiini kuuluu kirjahyllyjen järjesteleminen.

Se ei tarkoita systemaattista kirjojen ja hyllyjen tomuttamista ja opusten aakkostamista, vaan pikemminkin kirjojen ihastelua ja kirjallisia pohdintoja. Ai niin, tätä en ole lukenut aikoihin! Pitäisiköhän tämä vihdoin lukea? Ja, hmmm, tämän aihepiirin kirjoja on kertynyt runsaasti, pitäisiköhän niiden saada oma hyllynsä? Jos hyvin käy, kirjojen hipelöinti, ihastelu ja kummastelu johtavat siisteihin kirjahyllyihin ennen pakkasia.

***

Tärkeimpien kirjojeni joukossa on lukuisia teoksia, joita en ole lukenut ja joita en edes kuvittele lukevani. Nämä kirjat ovat vanhoja tietokirjoja.

Olen perinyt, toisin sanoen saanut valita vaarini hyllystä, historiakirjoja: brittikuninkaallisten historiaa, eläinkunnan ja erityisesti koirien historiaa, hieman kielihistoriaa. Ja teoksia, jotka ovat aikoinaan olleet nykytietoa, mutta nyt muuttuneet historiaksi.

Kirjojen aihepiirit ovat kuninkaallisia lukuun ottamatta lähellä omiakin kiinnostuksenkohteitani, mutta ennen kaikkea minua kiehtoo se, että kirjat ovat vanhoja ja tulevat suvustani. Ne ikään kuin yhdistävät minut isovanhempiini ja lukemisen jatkumoon.

Hassua, että tällainen jatkuvuuden tunne ei edes edellytä sitä, että tietäisin, keneltä vanha kirja on peräisin.

Omistan myös antikvariaatti- ja kierrätyskeskuslöytöjä, jotka kiehtovat minua siksi, että ilmisisältönsä eli tekstinsä lisäksi niillä on oma tarinansa. Joku omisti nämä kirjat ennen minua, joku – toivottavasti – luki ja arvosti niitä. Joskus ajattelen, että juuri nämä vanhat ja hieman kummalliset kirjat ovat niitä, joista en ainakaan luovu. Uusia kirjoja saa pokkareina ja kirjastosta, mutta nyt on minun vuoroni suojella näitä vanhoja aarteita. Niillä, jos millä, on esinearvoa.

Vanhoissa tietokirjoissa on sekin ihastuttava puoli, että niitä harvoin tietää tarvitsevansa ennen kuin törmää johonkin aarteeseen. Etsin romaaneja ja uusia tietokirjoja melko määrätietoisesti, mutta vanha tietokirja voi puhutella pelkällä olemuksellaan ja aihepiirillään: Ai tällainen kirja on olemassa, minun on saatava se! Muulla kuin tunteella en voi selittää sitä, että kirjahyllystäni löytyy ikivanha ruotsinkielinen mäyräkoiraopas tai käytös- ja tapatieto-oppaita vuosikymmenien takaa.

***

Lukulampun yhteistyökumppanin Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen kuukauden kirjateema on elokuussa sota, historia ja politiikka. Esittelemme aihepiirin kierrätyskirjoja tarkemmin lähiaikoina, mutta voit jo tutustua kirjoihin täällä.

Minkä aihepiirin historiakirjat sinua kiinnostavat? Oletko kiinnostunut vanhojen kirjojen ja esineiden historiasta?

 

Jenni / Lukulamppu.fi
jenni(at)lukulamppu.fi

1 comment

  1. Jussi Ahtola

    Suomen luonto eri aikakausina.
    Erit 1800 – 1920 luvuilla.
    (Ruotsin vallan aika ja Venäjän vallan aika).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.