hemingway-ilta-lahetysto

Hemingway-suomennoksia juhlittiin Yhdysvaltain suurlähetystössä

Kuulaana maaliskuun iltana kirjaväkeä kokoontui Yhdysvaltain suurlähetystöön. Klassikkokirjailija Ernest Hemingwayn tuotantoa ilmestyy uusina painoksina Tammen Keltaisessa kirjastossa. Kenelle kellot soivat on saanut ansaitusti uuden suomennoksen. .

 

Hemingway on ansainnut tulla uudelleen suomennetuksi

Tammen Päivi Koivisto-Alanko haastatteli Hemingway-suomennoksista Hilkka Pekkasta. Pekkanen on väitellyt tohtoriksi kaunokirjallisen kääntäjän tyylistä ja hänellä oli tutkimusmateriaalinaan myös Hemingwayn romaaneja. Pekkanen on suomentanut uudelleen Kenelle kellot soivat -romaanin. Uusi suomennos ilmestyi alkuvuodesta Keltaisessa kirjastossa.

Keskustelussa käsiteltiin käännösten elinkaarta: monet Hemingway-suomennokset ovat jo vuosikymmeniä vanhoja eivätkä kaikki käännökset ole kestäneet aikaa. Hemingwayn niukkaa tyyliä ei myöskään kannata yrittää käännöksessä värittää – tällaisesta ”ylikääntämisestä” suomennoksia on joskus syytetty. Ja vaikka Hemingway olikin omana aikanaan kirjallisuuden näkyvä ja kuuluva julkkis, eivät hänen kirjansa ole jääneet tähdenlennoiksi. Niillä on paljon annettavaa uusille lukijoille.

 

25391472354_db6d171b9a_z

 

 

Imagonsa vanki

Kirjailija Joonas Konstig puhui Hemingwaysta isähahmona. ”Papa” Hemingwayn isällinen varjo lankeaakin usein (mies)kirjailijoiden ylle. Konstig kertoi ihailevansa erityisesti Hemingwayn taitoa kertoa tiiviillä, toteavalla tyylillä suuria tunteita. Yksinkertaiselta näyttävän, suuria tunteita välittävän tekstin kirjoittaminen on vaativa laji. Konstig tunnustikin itkevänsä usein liikutuksesta Hemingwayn kirjojen äärellä. Tosin nykyään hän ei niinkään ajattele Hemingwayta enää isähahmona, vaan eräänlaisena renttuenona.

 

25394950963_9bc2ed9284_z

 

Konstig pohti myös sitä, missä määrin Hemingway muuttui imagonsa vangiksi. Machomiehen maine tuntuu välillä peittävän alleen Hemingwayn romaanien herkkyyden ja kauneuden. Jo henkilöhahmojen moniulotteisuus ja tunneskaalan laajuus ovat hyviä syitä lukea Hemingwayta.

 

Tapaa (melkein aito) Hemingway

PS. Mikäli haluat tavata useita Ernestejä kerrallaan, tutustu vuosittaiseen Hemingway Look-A-Like -kilpailuun.

 

 

 

Teksti: Salla Brunou / Lukulamppu.fi. Kuvat: Heidi Day, Yhdysvaltain suurlähetystö

Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

Artikkelin avainsanat ja muut aihepiirin artikkelit: klassikko, menovinkit ja nähtävyydet.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.