Kuvapohja_helmikuu

Helmikuun kirjalliset vinkit: kirjoituskilpailuja ja kirjaohjelmia

Helmikuussa vietetään Runebergin ja Kalevalan päivää ja ollaan hyvässä vauhdissa uudessa kirjavuodessa. Luovan kirjoittamisen harrastajat tai kirjailijanuraa suunnittelevat voivat ansaita kannuksia osallistumalla kirjoituskilpailuihin. Kotisohvalla voi nauttia lukemisen lisäksi laadukkaista kirjallisuusohjelmista, joita löytyy vaikkapa Yle Areenasta.

 

5030047528_3ccc4e5553_z

 

 

Kirjoituskilpailuja joka lähtöön

 

Perinteisestä Pirkanmaan kirjoituskilpailusta käytiin kovaa vääntöä: kilpailua uhkasi lakkauttaminen, mutta pirkanmaalaiset kamppailivat kilpailun puolesta ankarasti ja niin kilpailu jatkuu. Pirkanmaalaiset kirjoittajat voivat lähettää kisaan proosaa ja lyriikkaa 28.2.2015 mennessä. Lue kilpailukutsu täällä.

WSOY:n Kirjan vuosi 2015 -kilpailu julistettiin avoimeksi jo viime kesän aikana, mutta vielä ehtii osallistua. Vapaamuotoisen proosakäsikirjoituksen voi lähettää 31.3.2015 mennessä Lue kilpailukutsu täällä.

Nova-kirjoituskilpailu kannustaa aloittelevia scifin kirjoittajia. Kilpailunovellin voi lähettää 31.3.2015 mennessä ja osallistujille on luvassa palautetta sijoituksen perusteella. Lue kilpailukutsu täällä.

Robustos-kustantamo täyttää kymmenen vuotta ja järjestää juhlan kunniaksi pienoisromaanikilpailun. Tekstin aiheena on valta. Käsikirjoituksen voi lähettää 30.4.2015 mennessä. Lue kilpailukutsu täällä.

 

 

Scifin historiaa ja eroottisten kirjojen viehätysvoimaa

 

Yle Teemalla pyörii neliosainen BBC-sarja science fictionin historiasta. Laadukas sarja on antoisaa katsottavaa myös niille, jotka eivät ole scifin himolukijoita. Sarjan ensimmäinen osa on jo ehtinyt poistua Yle Areenasta, mutta kyytiin voi hypätä kesken sarjankin. Toinen osa on katsottavissa Yle Areenassa ja kaksi viimeistä osaa tulevat Teemalta tiistai-iltaisin.

Yle Fem -kanavalla taas tulee keskiviikkoisin neliosainen Tuhmia tarinoita. Sarjassa pohditaan, miksi eroottisesta kirjallisuudesta on tullut valtavirtaa. Ensimmäinen jakso on katsottavissa Yle Areenassa ja loput jaksot tulevat helmikuun aikana tv:stä.

Eroottisen kirjallisuuden modernista hitistä onkin tulossa elokuvaversio. Fifty Shades of Greyn elokuvasovituksen maailmanlaajuinen ensi-ilta on ystävänpäivänä:

 

 

Uutuuskirjavinkit

 

Lukulampussa on esitelty jo kevään rikos- ja jännityskirjoja ja kotimaisia kaunokirjoja. Esittelyt jatkuvat kevään mittaan.

Vuodenvaihteessa moni on tehnyt uudenvuodenlupauksia terveellisestä elämästä ja ainakin kasvisten syönnistä  kannattaa pitää kiinni. Kasvikset kemistin keittiössä (Minerva) jatkaa Molekyyligastronomia-blogista tunnetun Anu Hopian suosittua kemistikokkaussarjaa. Kirjan toisena tekijänä on Tatu Lehtovaara.

 

9789523120952

 

Ruotsalaisten haukkuminen on suomalaista kansallishuvia. Vakavia äänenpainoja löytyy Tapio Tammisen uunituoreesta tietokirjasta Kansankodin pimeämpi puoli (Atena), jossa tarkastellaan ruotsalaisten synkkää historiaa rotuopin parissa.

 

Ruotsinatsi.oikeat mitat.indd

 

Teksti: Lukulampun toimitus / Lukulamppu.fi. Kuvat: Neil Gaiman: Kyle Cassidy, CC BY-SA 3.0. Runebergin tortut: Erkka Peltso, CC BY 2.0. Nainen ja kirjoituskone: Kateřina, CC BY 2.0.
Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä 1.0 -lisenssillä.

 

Artikkelin avainsana ja muut aihepiirin artikkelit: kirjoittaminen, menovinkit ja nähtävyydet, uutuudet.

 

 

Oletko osallistunut kirjoituskilpailuihin? Entä seuraatko tv:n kirjallisuusohjelmia?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.