Lukulampun blogi

Helmet-lukuhaaste 2018: ensimmäiset kirjat

Listasimme tammikuun alussa tämän vuoden lukuhaasteita. Yhteen niistä tartutaan täällä Lukulampun blogissakin: haastoin itseni mukaan Helmet-lukuhaasteeseen ja raportoimaan siitä vuoden mittaan. Toivon, että julkilukeminen auttaa pääsemään haasteessa loppuun saakka. Olen aloittanut Helmet-lukuhaasteen aiempinakin vuosina, mutta unohtanut kirjata lukemiseni ja jättänyt siten haasteen kesken.

 

Helmet_lukuhaaste_logo_web

 

Helmet-lukuhaasteen idea on lukea kirjoja eri kriteerien ja teemojen mukaan. Haaste jättää soveltamisen varaa: yhdellä kirjalla voi esimerkiksi kuitata halutessaan monta haastekohtaa. Oma tavoitteeni on lukea yksi kirja yhteen kohtaan tyylillä – mutta saa nähdä, mitä mieltä olen loppuvuodesta.

Kaikki haastekohdat voi kurkata Helmet-kirjastojen sivuilta, täältä. Koosteartikkeli vuoden 2018 lukuhaasteista löytyy täältä.

Olen lukenut alkuvuoden aikana kolme kirjaa:

iltasatuja_kapinallisille_tytoille

 

Elena Favillin ja Francesca Cavallon Iltasatuja kapinallisille tytöille (Good Night Stories for Rebel Girls, S&S 2017, suom. Maija Kauhanen): kirja, jossa syntyy tai luodaan jotain uutta (Helmet-lukuhaaste 2018, kohta 34)

Ensisijaisesti lapsille suunnatussa kirjassa esitellään sadan maailmaa muuttaneen naisen tarina lyhyen, sivun mittaisen kertomuksen muodossa. Lisäksi mukana on taidetta useilta taiteilijalta.

Olen kuullut monien sanovan, että tyttöjen lisäksi kirjaa kannattaisi lukea pojillekin. Minun mielestäni se sopii myös aikuisille. Kirja todella osoittaa, että naiset (ja ihmiset ylipäätään) pystyvät luomaan monenlaista uutta, silloinkin kun heidän lähtökohtansa ovat olleet heikot. Lukijassaan kirja synnyttää uteliaisuutta ja tiedonhalua – ainakin minun oli pakko tuon tuosta googlailla lisätietoja kirjassa esitellyistä naisista.

Vinkki: kaunis ja monipuolinen kirja sopii hyvin lahjaksi.

Tutustu kirjaan Lukulampun kaupassa.*


Yrjö Kokon Molli, maailman viisain koira (WSOY 1965): kirja, jossa on lemmikkieläin (Helmet-lukuhaaste 2018, kohta 40)

Eläimistä kertovat kirjat ovat minulle rentouttavimpia ja liikuttavimpia lukukokemuksia. Yrjö Kokon Pessi ja Illusia taas on eräs suosikkiteokseni… Joten lemmikistä kertovan kirjan valitseminen oli hyvin helppoa, kun kuulin tästä kirjasta. Kiitos Pasilan kirjavarastolle, että kirja oli saatavissa!

Molli on lyhytkarvainen saksanseisoja, mahdottomaksi tuomittu mutta valioyksilöksi osoittautuva koirapersoona, joka tupsahtaa Yrjö Kokon elämään sattumalta. Mielenkiintoisessa ja elämänläheisessä teoksessa Kokko kertoo Mollista ja muistakin koiristaan, samoilee ja metsästää Mollin kanssa Lapissa ja luo samalla kiinnostavaa ajankuvaa muistakin kuin koira-asioista. En tiedä, mitä mieltä nykyiset koiranomistajat ovat kaikista Kokon koira-ajatuksista, mutta itselleni jäi mieleen ennen kaikkea se, miten paljon Kokko välittää koirista ja muistakin eläimistä. Kirjan pääpaino on luonnon ja elämänmenon kuvauksessa, ei niinkään metsästämisessä.

Teosta on esitelty Metsälle-metsästysblogissa. Lukulampun artikkelista Top 10: Kirjoja eläinystävistä saa vinkkejä niin villi- kuin lemmikkieläinkirjoista.

 

vuosi_herrasmiehena

Joonas Konstigin Vuosi herrasmiehenä (WSOY 2017): kirjassa luetaan kirjaa (Helmet-lukuhaaste 2018, kohta 16)

Joonas Konstigin omakohtainen kirja kertoo nimensä mukaisesti siitä, millaista on elää vuosi mahdollisimman herrasmiesmäisesti. Miten todellinen gentleman pukeutuu ja käyttäytyy, mitä hän harrastaa? Kirjassa opiskellaan tapakulttuuria ja, mikä oli mielestäni teoksen kiinnostavinta antia, pohditaan, mistä omat ajatus- ja käyttäytymismallit kumpuavat. Osana muutosprosessiaan Konstig paneutuu useisiin kirjoihin.

Vuosi herrasmiehenä sopisi myös lukuhaasteen kohtaan ”kirjassa syntyy tai luodaan jotain uutta”. Minulle se sopisi myös ”ystävän tai perheenjäsenen valitsemaksi kirjaksi”, sillä uteliaisuuteni kirjaa kohtaan heräsi lähipiirin suosituksesta.

Kirjan myötä aloin havainnoida tarkemmin lähipiiriäni ja ihmisiä laajemminkin. Vaikka osa Konstigin esittelemistä perinteistä ja käytösmalleista vaikuttaa mielestäni hieman turhantärkeilyltä, hyvien käytöstapojen merkitystä ei ole syytä väheksyä tänääkään päivänä. Joonas Konstig on listannut kotisivuilleen Vuosi herrasmiehenä -teoksen lähdeluettelon.

Lue Lukulampun haastattelu Mitä luet, Joonas Konstig?

Mitä seuraavaksi?

Minulla on paha tapa lukea useita kirjoja samaan aikaan – paha siinä, että etenkin paksuimmat teokset uhkaavat tuolloin jäädä kesken. En kuitenkaan usko, että näin käy Anni Kytömäen Kivitaskulle, josta olen lukenut nyt alun. Kivitasku voisi olla ”kirja, jonka nimessä on vain yksi sana”… Ennen Kivitaskun jatkamista perehdyn kuitenkin toiseen tiiliskiveen, Sarah Larkin Valkoisen pilven maahan. Se on lukupiirimme seuraava kirja ja käsittääkseni teos, joka sopisi ainakin haastekohtiin ”kirjassa muutetaan”, ”kirjassa on meri” ja ”kirja aloittaa sarjan”. Yöpöydältä löytyvät myös tietokirjat Vihreä päänsärky! ja Ikigai, mutta en ole vielä miettinyt, sopivatko ne mukaan Helmet-haasteeseen.

Sitä ehdin vielä miettiä. Olen päättänyt lukea kuten ennenkin, fiiliksen mukaan. Kirjan voi lukea, vaikkei se haastepisteitä kerryttäisikään. Kerron lukuhaasteen etenemisestä noin kerran kuussa täällä Lukulampun blogissa.

 

Lukuterveisin
Jenni / Lukulamppu

sisaltoalue_mainospalkki
*Kirjalinkit vievät Lukulampun kauppaan. Lukulampun kauppa on toteutettu yhdessä kotimaisen Booky.fi:n kanssa. Ei toimituskuluja, ja kirjoja voi tilata myös lahjansaajan osoitteeseen.

sisaltoalue_mainospalkki

Osallistutko johonkin lukuhaasteeseen tänä vuonna? Mitä olet lukenut alkuvuonna?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.