heinäkuu 2015 kirjalliset vinkit

Heinäkuun vinkit: kesäteatteriesityksiä ja vuoden kirjatapaus

Heinäkuussakin ehtii vielä tapahtua monenlaista kirjallista! Katso tästä kuukauden menovinkit. Kommenttikentässä voit antaa oman ehdotuksesi kirjallisesta kohteesta tai tapahtumasta tai uutuuskirjasta.

 

Parhaillaan vietetään Runo Kantaa -viikkoa Heinolassa. Tarkemmat tapahtumatiedot ja kuvia eri ohjelmanumeroista löytyy tapahtuman Facebook-sivulta.

Pori Jazzien yhteydessä järjestettävästä SuomiAreenasta on kehittynyt monialainen keskustelutapahtuma. Tällä kertaa nähdään myös Kirjailijat Porissa. Keskustelutilaisuudessa muun muassa Milja Kaunisto, Eppu Nuotio ja J. P. Koskinen kertovat, miten heistä tuli kirjailijoita; kirjailijat nähdään myös irrottelemassa Mikko Kuustosen kanssa Alaston kirjailija -tapahtumassa.

SuomiAreenaan yhteydessä keskustellaan myös koulun digitalisaatiosta. Mitä ongelmia ja etenkin mahdollisuuksia oppimateriaalien digitalisoituminen tuo koululle? SuomiAreenan tilaisuuksista saat tietoa Suomen kustannusyhdistyksen sivuilta.

Kuun puolivälin tietämissä järjestetään myös Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikko. Vuosittain järjestettävä tapahtuma pitää sisällään kirjallisuusluentoja, eri teatteriryhmien esityksiä, konsertteja sekä retkiä Volter Kilven maisemiin maalla ja merellä. Lisätietoa tapahtumasivuilta.

Loppukuusta, 26.7.-2.8.2015, kirjanystävät kokoontuvat Pentinkulman päiville Urjalaan. Tapahtumasivujen mukaan tämänvuotinen teema “Tuntemattomat matkalla” johdattaa miettimään suomalaisen kirjan reittejä maailmalle sekä kirjallisuutemme merkitystä ja menestystä maamme rajojen ulkopuolella. Suurin osa Pentinkulman päivien ohjelmanumeroista on maksuttomia. Tapahtumasivuston kautta löytyy vinkki myös Väinö Linnan reitistä. Reitin voi kulkea joko oppaan johdolla tai itsenäisesti. Lisätietoa täältä.

Lisää tapahtumavinkkejä kirjastovierailuista kirjallisuustapahtumiin saa Kirjan vuosi -sivuston tapahtumakalenterista.

 

Alastalon salissa

Volter Kilven maisemissa Kustavissa.

 

Kirjallisuutta näyttämöllä

 

Ei kesää ilman kesäteatteria!

Ulvilassa Leineperin teatteri esittää vielä jonkin aikaa Astrid Lindgrenin klassikkoa, Vaahteramäen Eemeliä. Eemeli vintiöitsee myös Raaseporin kesäteatterissa, joka toimii Raaseporin linnanraunioiden alueella. Lisätietoa täältä.

Suomenlinnan kesäteatterissa nähdään Pierre Cloderlos de Loclos’n kirjeromaaniin perustuva Valheet ja Viettelijät. Lisätietoa ja runsaasti kuvamateriaalia täällä.

Turun Kesäteatteri taas tuo lavalle Robert Louis Stevensonin Aarresaari-seikkailun. Teatterin esittelyn mukaan kyseessä on koko perheen näytelmä, jossa on muun muassa miekkoja, musketteja ja suolavettä.

 

kaikki taivaan linnut

 

Luetaan ja väritetään

 

Harper Leen kirjaa on odotettu jo vuosikymmeniä!

Kesän ja varmasti koko vuoden odotetuimpiin ja puhutuimpiin teoksiin kuuluu Harper Leen Kaikki taivaan linnut  (Go Set a Watchman, Gummerus 2o15, suom. Kristiina Drews). Harper Leeltä odotettiin turhaan toista kirjaa yli 50 vuotta, kunnes kansainvälisen kustannusmaailman hämmästykseksi ja riemuksi kirjailijan arkistoista löytyi vuoden 2014 lopulla ennen julkaisematon romaanikäsikirjoitus Kaikki taivaan linnut. Kirjan amerikkalainen kustantaja HarperCollins on kertonut uutuusteoksen painosmääräksi peräti kaksi miljoonaa.

Kaikki taivaan linnut on kirjoitettu ennen Kuin surmaisi satakielen -kirjaa, mutta se jatkaa päähenkilö Scoutin tarinaa. Scout on nyt nuori nainen, joka matkustaa isänsä luo vanhaan kotikaupunkiinsa. Lapsuutensa maisemiin palaava Scout joutuu painiskelemaan niin henkilökohtaisten kuin poliittistenkin kysymysten parissa, joita yhteiskunta, suhde omaan isään ja alabamalainen pikkukaupunki herättävät. Tutustu kirjaan  Lukulampun kaupassa.

Anu-Riikka Peuraselta ilmestyy heinäkuussa adoptiosta kertova teos (Aarni 2015). Eemil – Eräs tarina adoptiosta on koskettava tositarina kahdeksan vuotta kestäneestä kiinalaisen pojan adoptioprosessista. Teos tarjoaa tietoa kaikille adoptiota suunnitteleville. Samalla se kertoo, kuinka sinnikäs usko ja suvaitsevaisuus ja rakkaus vievät läpi suurienkin vaikeuksien. Tutustu kirjaan Lukulampun kaupassa.

Kesäloma kutsuu niin lapsia kuin aikuisia piirtelemään ja värittelemään, samoin kuin tarkkailemaan luontoa. Matt Sewellin juuri ilmestynyt Pöllöt (Atena 2015, suom. Heli Naski) esittelee sympaattisesti ja monipuolisesti pöllölajeja. Kaikenikäisille sopivassa tietokirjassa on piirroskuvitus, joka houkuttelee niin pöllöretkille kuin piirtämään. Tutustu kirjaan Lukulampun kaupassa.

Luonto on mukana myös monissa tämän kesän todellisissa bestseller-kirjoissa, aikuisten värityskirjoissa. Tutustu esimerkiksi Ihmeelliset puutarhat -värityskirjaan (Paasilinna 2015) Lukulampun kaupassa.

 

pöllöt

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

 Lukulampun verkkokirjakauppa on toteutettu kotimaisen Booky.fi:n kanssa.

Osallistu kesäkirjahaasteeseen, kerro oma kirjallinen vinkkisi

 

Kirjallisiin rientoihin voi osallistua myös virtuaalisesti: muista Lukulampun kesäkirjahaaste. Kerro kommenttikentässä, mitä olet lukenut tai aiot lukea tänä kesänä.

Otamme myös mielellämme etenkin näin loma-aikaan vinkkejä niin kirjallisista tapahtumista kuin muuten kiinnostavista kirjallisista menovinkeistä. Kerro, mitä kiinnostavaa sinun kotipaikkakunnallasi tai kesäseuduillasi on!

Jos kaipaat esimerkiksi retki- tai kävelyreittivinkkejä, tutustu Kirjailijan kintereillä -sarjaamme.

 

Teksti: Lukulampun toimitus / Lukulamppu.fi, kuvat: kustantajat ja tapahtumajärjestäjät, kuva Kustavista Jenni Saarilahti / Lukulamppu.fi

 

Mikä kirja, kirjallisuustapahtuma tai kirjallinen matkakohde on sinun kirjakesäsi kohokohta?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.