heinäkuun 2014 uutuuskirjat

Heinäkuun kirjalliset vinkit: uutuuskirjoja ja tapahtumia

Lukulamppu kertoo kunkin kuukauden kiiinnostavat uutuudet ja kirjatapahtumat.

Heinäkuu on monelle lomakuukausi, joka kutsuu vetäytymään kirjan kanssa sohvannurkkaan – tai jos hyvä tuuri käy, riippumattoon. Moni viettää aikaa mökkihyllyjen ja sukulaisten kirja-aarteiden keskellä ja sen sijaan, että tarttuisi uutuuskirjaan, etsiytyykin vanhan suosikin tai pitkään lukulistalle olleen klassikon pariin.

Sekä uutuuksista että klassikoista saat lukusuosituksia Lukulampun kesäkirjalistalta. Heinäkuun kirjallisiin vinkkeihin poimimme kaksi klassikkoihin liittyvää teosta ulkomailta; kotimaasta on tarjolla lasten- ja nuortenkirjoja. Tapahtumatietojen oheen annamme vinkin tutustua kesäpaikkakunnan kirjalliseen tarjontaan. Kirjallisia vierailukohteita, kirjoihin liittyviä näyttelyjä tai vaikkapa kesäteatteriesityksiä voi löytää melkein mistä tahansa. Kannattaa tutustua myös paikkakunnan kirjastoon ja kirjakauppoihin antikvariaattia myöten!

 

finconn

Kilpeä ja kummallisuuksia

 

Volter Kilven ystävät kokoontuvat joka kesä länsirannikolle Kustaviin. Tänä vuonna Volter Kilpi Kustavissa -tapahtuma järjestetään 16.-20.7. Kuuluisaan Alastalon saliin ja muihin paikallisiin kohteisiin tutustumisen sekä itse kirjailija Kilpeen liittyvän ohjelman ohella tapahtumassa on paljon muutakin kirjallisesti kiinnostavaa. Teemana on tällä kertaa ”Palopuheet ja kipinöivät lauseet – painokkaat puheenvuorot, saarnat ja madonluvut sanataiteellisina keinoina”. Tapahtuman ohjelma löytyy täältä. Vaihtoehtoja löytyy Alastalon salissa -lautapeliturnauksesta mm. Tommi Korpelan Jäällävaeltaja-lukudraamaan.

Jyväskylä taas täyttyy kirjallisuuden ja kulttuurin harrastajista jo  11.-13.7. Suomen suurin science fiction- ja fantasiakirjallisuustapahtuma Finncon kokoaa yhteen lukijoiden ja kirjoittajien lisäksi muun muassa pelien ja elokuvien ystävät. Finnconin teemana ovat mikro- ja makrokosmokset, ja monipuolisesta ohjelmasta löytyy paljon kiinnostavaa ”tavallisellekin” lukijalle. Jos et pääse paikan päälle, ei huolta: Lukulamppuun on tulossa juttua Finnconin tapahtumista ja tunnelmista.

 

 

TheMockingbirdNextDoor

Taustoitusta ja uudelleenjulkaisuja, satuja ja draamaa

 

Harper Leen Kun surmaisi satakielen on tunnettu, arvostettu ja rakastettu romaani, jonka teemoihin kuuluvat rasismi sekä lapsuuden loppuminen, viattomuuden menettämine. Romaanin kirjoittajasta ei ole kuitenkaan tiedetty juuri mitään, sillä Lee ei antanut mielellään haaastatteluja. Penguin Group julkaisee nyt elämäkertateoksen The Mockingbird Next Door. Life with Harper Lee, jossa naapuri ja ystävä Marja Mills kertoo Harper Leesta  henkilökohtaisella otteella. Tutustu teokseen ja siitä kertovaan videoon täällä.

 

Agostino

Random House taas julkaisee tänä kesänä uudestaan Alberto Moravian Agostinon, Toscanan rannikolle sijoittuvan teini-ikäisen pojan kasvukertomuksen – viattomuuden menettäminen on myös tämän klassikon teemoja.  Alun perin kielletty teos on nyt saanut uuden käännöksen. Tutustu kirjaan ja lue sen ensimmäinen luku täällä. Teos on suomennettu vuonna 1959 nimellä Agostino.

 

helmenkantaja

 

Kotimaassa ilmestyy kiinnostavia lasten- ja nuortenkirjoja.

Marja-Leena Mikkola julkaisee saturomaanin Helmenkantaja. Teos ammentaa suomalaisesta tarinaperinteestä ja tutustuttaa salaperäiseen vedenalaiseen maailmaan. Tutustu teokseen Lukulampun kaupassa.

 

karrellepolttavahelle

 

Laura Lähteenmäki päättää North End -nuortentrilogiansa romaaniin Karrelle polttava helle. Se kertoo 16-vuotiaasta ja raskaana olevasta Aasasta, joka haluaa myydä vauvansa. Tutustu teokseen Lukulampun kaupassa.

 

Teksti: Lukulampun toimitus, kuvat: kustantajat ja tapahtumajärjestäjät

Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä 1.0 -lisenssillä.

 

Kerro oma vinkkisi kiinnostavasta uutuuskirjasta tai kirjallisesta tapahtumasta tai nähtävyydestä!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.