uutuuskirjat_ja_kirjatapahtumat_heinäkuu2016

Heinäkuun kirjalliset vinkit: kirjaleffoja ja uusia ja vanhoja kirjoja

Heinäkuussa kokoonnutaan vanhan kirjan äärelle, mutta kiinnostavia uutuuksiakin ilmestyy, samoin kirjaelokuvia. Katso kesäiset kirja- ja kirjatapahtumavinkit!

 

Naantalin Muumimaailma kuuluu monen lapsiperheen lomaohjelmaan. Heti kuun alussa, 2.-3.7. kaikki Muumimaailman esitykset tulkataan viitottuina ja kuvitettuina. Tapahtuman tarkoituksena on tuoda Muumimaailman taika lähemmäksi lapsia, jotka kommunikoivat viittomakielellä, viitotulla suomen kielellä tai jollakin puhetta tukevalla tai korvaavalla menetelmällä. Katso tapahtuman tarkempi aikataulu.

Moni kirjatoukka taas suuntaa vuosittain Sastamalaan Vanhan kirjallisuuden päiville. Niitä vietetään tänä vuonna 30.6.-2.7. Kirjaostosten lomassa voi nauttia monipuolisesta ohjelmasta. Teemoina ovat niin tietokirjailijan työ ja fantasiakirjallisuus kuin lasten omat kirjapäivätkin.

 Länsirannikolla kokoonnutaan Volter Kilpi Kustavissa -tapahtumaan. Tämän vuoden teema on Taistella turhan tähden – taide ei vaadi selityksiä. Monipuolisessa hjelmassa on esimerkiksi paneelikeskusteluja, performanssiesityksiä, lukudraamaa ja konsertteja.
Facebook-sivullamme olemme jo vinkanneet Yle Teeman englantilaisesta kesästä. Katso myös kesäteatterivinkit Lukulampussa aiemmin ilmestyneestä koosteesta.
Eikä pidä unohtaa 6.7. olevaa Eino Leinon päivää, joka tunnetaan myös suven ja runon päivänä.
 jääkaksoset

Heinäkuun uutuuskirjat

Luontokirjat kuuluvat kesään. Avaimen julkaisema ja Seija Niinistö-Samelan ja Juha Salmelan tekemä teos Sinisiipi niityllä tutustuttaa luontoon ja erityisesti niittyihin selkokielellä. Niittyjä suojelemalla voidaan edistää lajien säilymistä. Helppolukuisessa kirjassa selvitetään, kuinka esimerkiksi vieraslajit vaikuttavat luonnon monimuotoisuuteen. Tutustu teokseen Lukulampun kaupassa.  Sakke Yrjölän, Hannu Lehtosen ja Kari Nybergin Suomen kalalajien tunnistusopas ilmestyy heti kuun alussa ja esittelee nimensä mukaisesti Suomen kalat. Oiva teos kaikenikäisille kalastajille! Tutustu teokseen Lukulampun kaupassa.
S. K. Tremaynen dekkari Jääkaksoset (The Ice Twins, Otava, suom. Oona Timonen) kuljettaa Skotlantiin Skyen saarelle ja ränsistyneelle majakalle niin henkisten kuin konkreettistenkin myrskyjen keskelle. Identtisistä kaksostytöistä toinen on kuollut – mutta vanhemmat eivät ole varmoja, kumpi. Vanhempien kauhuksi henkiin jäänyt tytär väittää olevansa kuollut sisarensa. Psykologinen trilleri on ollut suurmenestys ympäri maailman. Tutustu teokseen Lukulampun kaupassa. Ja jos kiinnostuit kirjasta Skotlannin takia, lue Lukulampussa aiemmin ilmestynyt artikkeli Kirjailijan kintereillä Skotlannissa: Virginia Woolfin majakalta Harry Potterin sillalle.
Nils Håkansonin Rautakallo (Järnskallen, Like, suom. Laura Varjola) tarjoaa tuhdin paketin seikkailua, jännistystä ja historiaa ensimmäisen maailmansodan aikaan. Tapahtumat alkavat Tukholmasta vuonna 1917. Valtaeliitin sisällä kuohuu, kun eräs johtoasemassa oleva henkilö on murhattu. Mystinen naamiomies herra Agnefit kerää epätavallisen joukon selvittämään murhaa. Entinen showpainija, jujutsussa kunnostautunut opiskelijatyttö, keski-ikäinen alkoholistirouva ja latvialainen pankkirosvo joutuvat merkillisten tapahtumien keskelle. Tutustu teokseen Lukulampun kaupassa.
Minna Rytisalon esikoisromaani Lempi (Gummerus) pohtii, kuka on Lempi ja mitä on lempi. Lapin sota pyöräyttää ihmisten elämät kuin ruletissa. Viljami joutuu jättämään vastavihityn vaimonsa piikatytön kanssa kaksin kotiin ja lähtemään rintamalle. Kaikkien on uskallettava lähteä, tartuttava tilaisuuteen ja elettävä hetkessä tehtyjen päätösten kanssa. Rakkaus kannattelee, tuhoaa ja muuttuu syyllisyydeksi. Tutustu teokseen Lukulampun kaupassa.
Timo Parvelan kirjoittama ja Mervi Lindmanin kuvittama Ella-sarja saa jatkoa kesällä, mutta jouluteemalla teoksella Ella ja kaverit rakentavat ihmekoneen (Tammi 2016). Ellan luokalla ei ole rahaa joulukoristeisiin. Ella ja kaverit löytävät kirjastosta ihmekone Sammon rakennusohjeet ja päättävät pelastaa koulun. Sammollahan voi tietysti jauhaa kultaa ainakin tuhannen joulujuhlan tarpeisiin! Tutustu teokseen Lukulampun kaupassa.

isokilttijätti

Kirjasta elokuvaksi

Roald Dahlin teos Iso kiltti jätti nähdään nyt myös valkokankaalla. Seikkailuelokuva kertoo mielikuvituksellisen tarinan pienestä Sohvista ja Jätistä, joka tutustuttaa hänet Jättiläismaan ihmeisiin ja vaaroihin. Elokuvan ikäraja on seitsemän. Tutustu elokuvaan Finnkinon sivuilla. Iso kiltti jätti on saatavana myös kirjana. Tutustu Lukulampun kaupassa.
Alkukesästä sai ensi-iltansa elokuva Pikku Prinssi. Tutustu elokuvaan Finnkinon sivuilla.

Teksti: Lukulampun toimitus / Lukulamppu.fi, kuvat: kustantajat

Mikä kirja tai tapahtuma kiinnostaa? Anna oma kirja-, tapahtuma- tai muu kirjallinen vinkkisi heinäkuulle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.