H. E. Bates: Oi ihana toukokuu

Oli vuoden ensimmäinen kuuma päivä, ja toukokuun auringon paahteessa rekan nokkapelti loisteli kirkkaan emalinsininisenä. Laakson läpi mutkittelevan tien molemmin puolin näkyi silmänkantamattomiin omenatarhoja, joissa myöhään auenneet omenankukat näyttelivät vaaleana konfettina säteileviä terälehtiään. 

 

Oi ihana toukokuu

 

H. E. Batesin romaani Oi ihana toukokuu julkaistiin 1958 ja käy jo kesäkirjojen klassikosta*. Se ihastuttaa lukijoita edelleen, ja myös kirjan pohjalta tehty televiosarja on saanut suuren suosion.

Oi ihana toukokuu kävisi myös hyvän mielen kirjojen klassikosta. Englannin maaseudulle sijoittuva humoristinen ja vilpittömällä tavalla hassu romaani on täynnä auringonvaloa, luonnon kauneutta ja sympaattista huumoria. Rennosta Larkinin suurperheestä sekä perheen hieman ränsistyneelle maatilalle saapuvasta verotarkastaja Charltonista kertovaa teosta voi suositella erityisesti stressaantuneessa mielentilassa olevalle lukijalle. Larkinit näyttävät, ettei kodin siisteydellä ole niin väliä – eikä itse asiassa veroilmoituksen teollakaan – vaan elämässä kannattaa keskittyä oleelliseen: hyvään ruokaan ja juomaan, omaan perheeseen, ystävyyteen ja rakkauteen. Ankkapaistilla ja spontaanilla, avoimella mielenlaadulla pärjää pitkälle. Voi päätyä parisuhteeseen tai ulkomaanmatkalle.

 

Olohuoneessa hän ei kyennyt keskittymään kunnolla edes viskiin ja soodaan, niin kiduttavan vahvat salvialla ja sipulilla täytetyn hanhen tuoksut tunkivat häneen nenäänsä talon joka nurkasta. 

 

Batesin teosta voisi lukea kriittisenä kannanottona kaavamaista ja porvarillista elämää ja yhteiskuntajärjestystä kohtaan, sen verran boheemeja Larkinit ovat. Takakireys ja pikkusievät tavat saavat kyytiä, kun hyllyvä ja kaksi metriä leveä Mamma kokkaa pesueelleen, tai kun Pappa yhtäältä suutelee toisia naisia ja toisaalta kiusaa räjäyttämällä ilotulitusraketin hameenhelman alla. Ja se veroilmoitus, sehän on keksitty vain tavallisten ihmisten kiusaksi.

Lukiessa tällaisia mahdollisia kannanottoja ei huomaa. Kirjasta lukiessa kannattaa nauttia maaseudun kuvauksesta, antaa ruokien ja juomien herätellä mielikuvia, antaa mennä. Kirja sopii arjesta pakoiluun ja kesäfiiliksen tavoitteluun. Tosi asiassa aika moni meistä taitaisi olla hermostunut Larkinien rempseyden keskellä, mutta lukemisen jälkeen olo voi tuntua hieman aiempaa rennommalta. Ottaisinko palasen omenapiirakkaa tai hieman portviiniä… Lumiomena-blogissa on esitelty teosta perusteellisesti.

 

Myös televisiosarjana

 

H. E. Batesin Oi ihana toukokuu ilmestyi alun perin *kolmena kirjana: Oi ihana toukokuu (Darling buds of May), Larkinit Ranskassa (A Breath of French Air) ja Jälleen kotona (When The Green Woods Laugh). Suomenkielinen teos (esim. Gummerus 2004, 4. painos, suom. Päivi Kalenius) Oi ihana toukokuu kattaa kaikki kolme osaa.

Larkienien perheestä tehtiin 1990-luvun alussa televisiosarja Oi ihana toukokuu (Darling Buds of May), joka on nähty myös Suomen televisiossa. Televisiosarjasta on nähtävissä (englanninkielisiä) osia Youtubessa, täällä.

Oi ihana toukokuu -kirja on tällä hetkellä loppuumyyty, mutta Batesin teoksiin voi tutustua silti Lukulampun kaupassa. HelMet-kirjastojen asiakkaat voivat lainata sekä kirjan että televisiosarjan DVD-versiona. Tutustu täällä.

 

Artikkelin kuvat on otettu toukokuussa 2015 englantilaisessa Noningtonin kylässä.

 

Teksti: Jenni Saarilahti / Lukulamppu.fi, kuvat: maisemakuvat Jenni Saarilahti, kansikuva Gummerus
Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

Artikkelin avainsanat ja muut aihepiirin artikkelit: klassikko

 

Oletko lukenut Oi ihana toukokuu -teoksen tai nähnyt televiossarjan? Mikä on sinun kevät- tai kesäkirjasi?

4 comments

  • Lukulamppu
   Author

   Hei!

   Kiitos kommentista ja kesäkirjavinkistä. Tuolla kirjalla, jos millä, on kesäinen nimi. 🙂

 1. Ss

  Tämä on loistava. Jos kaipaat elämääsi arjen unohdusta, hyvää mieltä, rakkautta yms. – lue tämä.

 2. Tiina Ristola

  Pappa on Mamman kannustama sarjakourija ja naisten hyväksikäyttäjä ja joutuu oikeuden eteen ainoastaan, koska yksi kitkerä nainen ei päässyt Papan käsittelyyn, vaikka olisi tahtonut. Aviomiesten pääasiallinen tehtävä on saattaa vaimonsa raskaaksi. Kirjan moraalinen anti kiteytyy Angela Snow´n jakamaan kiinalaiseen viisauteen: ”Jos sinut aiotaan raiskata, rentoudu ja nauti siitä”.

  En kutsuisi tätä rentouttavaksi kesäkirjaksi enää 2010-luvulla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.