Näyttely: Kirjanmerkki – Lukukulttuurin unohdettua historiaa?

Glitter-Putin ja satujen taikaa: kirjanmerkit kiehtovat ja kertovat

Työväenliikkeen kirjastossa Helsingissä on pieni mutta monipuolinen kirjanmerkkinäyttely. Kirjanmerkki – Lukukulttuurin unohdettua historiaa? -näyttely osoittaa, että kirjanmerkkejä  on ollut aina, niin kauan kuin kirjojakin. Näyttelyssä voi tutustua muun muassa kirjallisuuteen ja politiikkaan liittyviin kirjanmerkkeihin. Artikkelin yläkuvan satumaisissa kirjanmerkeissä on Rudolf Koivun kuvitus. Näyttely on ilmainen ja avoinna 2.4.2015 asti.

 

Näyttely: Kirjanmerkki – Lukukulttuurin unohdettua historiaa?

 

Kirjanmerkkinäyttelyn on koonnut tietokirjailija Niklas Bengtsson. Hän pohtii näyttelyn opasteksteissä, että kirjanmerkkejä on ollut todennäköisesti niin kauan kuin kirjojakin. Papyryskäärön lukijakin lienee käyttänyt jonkinlaista paperiliittimen kaltaista esinettä.

Bengtssonin tietojen mukaan varhaisin kirjallinen maininta kirjanmerkistä lienee vuodelta 1345, jolloin ilmestyi Richard de Buryn Filobiblon. Suomalaisen kirjanmerkkihistorian aloittajana taas pidetään päreestä tai puulastusta vuoltua, kiertokouluissa käytössä ollutta niin kutsutta ällätikkua. Tikulla näytettiin kirjaimia ja sitä pidettiin myös kirjanmerkkinä.

Näyttelyn vanhimmat suomalaiset kirjanmerkit ovat 1800-1900-lukujen taitteesta, mutta mukana on myös  kaksi valaanluista kirjanmerkkiä vuodelta 1701.

Bengtsson on koonnut kirjanmerkeistä hyvin taustatietoa, mutta näyttely sopii myös visuaaliseen nautiskeluun. Merkkejä on runsaasti ja ne ovat monenlaisia.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Näyttely esittelee myös erilaisia teema- ja tapahtumamerkkejä, kuten kirjan ja ruusun päivän kirjanmerkkejä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 Kirjoja ja politiikkaa

 

Kirjakaupan kassalta tai uuden kirjan välistä saattaa yhä edelleen saada kaupanpäällisiksi kirjanmerkin, joskus tiettyyn kirjaan liittyvän. Kirjanmerkkinäyttely  osoittaa, että kirjallisuuskirjanmerkkejä on ollut ennenkin. Esimerkiksi WSOY on markkinoinut kotimaisia teoksia ja kirjailijoita näin.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Tänä päivänä kirjanmerkkiin voivat päästä muumit tai vaikkapa Harry Potter.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Näyttelyssä kiinnittävät huomiota myös poliittiset kirjanmerkit. Tyyliero Sauli Niinistön vaalikirjanmerkin ja Vladimir Putin -merkin välillä on melkoinen.

 

”Suomella töissä”, todetaan Sauli Niinistön vaalikirjanmerkissä.

 

 

Näyttelyopasteissa kerrotaan, että venäläiset kirjanmerkit ovat kiinnostavia jo siksi, että niistä ilmoitetaan painosmäärä. Opasteissa ”Glitter-Putiniksi” luonnehditun kirjanmerkin painosmäärää ei kuitenkaan kerrota. Putin-merkki on vuosituhannen vaihteesta, ja näyttelyteksteissä mietitään, että putinomaniaa tuntemattomille tällainen kirjanmerkki herättää mielikuvia pikemminkin puunatusta puudelista kuin valtiomiehestä.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Näyttelyn erikoisuuksiin kuuluu Adolf Hitlerin Taisteluni-kirjaa markkinoinut kirjanmerkki, sekin  WSOY:n painattama. Merkkiin on painettu lainauksia kirja-arvioista. Esimerkiksi Helsingin Sanomissa teosta on kommentoitu näin: Ihmiskunnan historian merkillisimpiä asiakirjoja. Sillä on pysyvä arvo. Kirjanmerkistä ilmenee myös Taisteluni-teoksen ensimmäisen osan painosmäärä, 32 000 kappaletta.

 

Näyttely Kirjanmerkki – Lukukulttuurin unohdettua historiaa? on Työväenliikkeen kirjastossa Helsingin Sörnäisissä aina 2.4.2015 asti. Tarkemmat yhteystiedot ja lisätietoa näyttelystä saat Työväenliikkeen kirjaston sivuilta.

 

Lue myös artikkelit:

Pointin kirjasto kutsuu kirja-aiheiseen postikorttinäyttelyyn
Kirjakoruja ja aarteiden pelastamista: Kirjansitojattaren työhuoneella

Tämän artikkelin avainsanat ja muut aihepiirin artikkelit: menovinkit ja nähtävyydet, kirja-ala

 

Teksti ja kuvat: Jenni Saarilahti / Lukulamppu.fi
Artikkeli on lisensoitu Creative Commons Nimeä 1.0 -lisenssillä.

 

Kiinnostavatko kirjanmerkit? Millaisia kirjanmerkkejä käytät?

1 comment

  1. Suvi

    Kirjanmerkkenä käytän niin hienoja nahkaisia päästä hapsutettuja ”läpsyköitä”, matkamuistoina ostettua turistikrääsä/ postikortteja kuin vanhoja pahvisia lentolippujakin. Rakkain lienee kuitenkin oman lapsen tekemä pieni piirustus tekstillä ”Rakas äiti” – Se on laminoitu ja kulkee mukana tärkeiden kirjojen välissä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.