sini_helminen_kuva_janne_luotola_

Fantasiakirjailija ja kirjavinkkari Sini Helminen neuvoo: Näin pääset alkuun fantasian lukemisessa – Tutustu myös kuukauden kirjateemaan

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen kuukauden kirjateema on scifi, fantasia ja jännitys. Kirjailija, kirjastoammattilainen ja kirjavinkkari Sini Helminen kertoo, miksi hän kirjoittaa fantasiaa, mitä hän lukee ja miten fantasian genreen tutustumisen voi aloittaa. Katso myös Helmisen suosikit kuukauden kierrätyskirjavalikoimasta.

Artikkeli ilmestyy yhteistyössä Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen kanssa.*

img_0247_6

 

Tunnet hyvin lasten- ja nuortenkirjallisuutta. Mistä fantasiabuumi alkoi ja miksi fantasia kiinnostaa eri-ikäisiä lukijoita yhä edelleen ja yhä enemmän?

– Nykyisen fantasiabuumin alkusoitto oli Harry Pottereiden maailmanvalloitus 2000-luvun alussa, vaikkakin palkitut Taru Sormusten herrasta -elokuvafilmatisoinnit auttoivat myös asiaa. Välissä fantasian suosiota nostivat myös Twilightin vampyyrit ja nyt viimeisimpänä aikuisten puolella Game of Thrones -tv-sarjan suosio. Fantasia ei ole jäänyt hetkelliseksi buumiksi, vaan tullut jäädäkseen. Fantasiasta haetaan sekä ihmeen tuntua ja seikkailua että tämän maailman ennakkoluuloista vapaata areenaa pohdiskella asioita.

img_0082_1_4

Miten sinusta itsestäsi tuli fantasian lukija? 

­­ – Lapsena pidin saduista ja Disney-elokuvista, mutta en osannut nimetä niitä fantasiaksi. Siksi ala-asteella innostuinkin ensin seikkailukirjoista ja dekkareista, eikä fantasia kiinnostanut minua yhtään. Katselin kansikuvia, joissa oli poika, miekka ja lohikäärme, enkä tuntenut, että se olisi minun juttuni. 12-vuotiaana hullaantumiseni Harry Pottereihin avasi viimein silmäni, ja siitä asti fantasia on ollut lempilajini.

 

img_0345_4

 

Entä miten sinusta tuli kirjailija, joka yhdistää nykytodellisuuden aiheisiin fantasian? Eli miksi kirjoitat fantasiaa?

– Kun kirjoitan, haluan tarjota muille jotakin siitä samasta taianomaisesta, kihisevästä tunteesta, joka valtaa minut hyvän kirjan äärellä. Realistinenkin kirjallisuus naurattaa, itkettää ja herättää ajatuksia, mutta fantasia tarjoaa lisäksi myös riemullisen ihmetyksen jostakin omaa arkea suuremmasta.

img_0084_1_3

 

Miten tutustua fantasiaan ja aloittaa sen lukeminen? Jos fantasia ei ole tuttu genre ja se tuntuu hieman vaikeasti lähestyttävältä, millaisia vinkkejä annat siitä kiinnostuneelle?

– Nuoremmille lastenklassikot, kuten Harry Potterit, Universumin tomu, Narnia, Ronja Ryövärintytär ja Roald Dahlin Matilda tai Kuka pelkää noitia, voivat tarjota ovia fantasiamaailmoihin. Ennakkoluuloisemman aikuisen ei ehkä kannata ensimmäiseksi tahkota Tarua sormusten herrasta, vaikka se upea kirja onkin, vaan aloittaa esimerkiksi maagisesta realismista. Johanna Sinisalon Ennen päivänlaskua ei voi ja Emmi Itärannan kirjat ovat aikuiselle kaunokirjallisuuden ystävälle hyviä aloituspaikkoja.

img_0054_1_5

Millainen lukija itse olet? Mitä genrejä suosit ja mitkä tai millaiset teokset ovat yleisesti ottaen omia suosikkejasi kuukauden kirjateeman alueella?

– Olen lukijana monipuolinen ahmatti, joka kaipaa vaihtelua.

Vinkkaustyöni puolesta luen valtavat määrät lasten- ja nuortenkirjoja. Luonnollisesti luen paljon fantasiaa, mutta aina ehtiessäni kuuntelen myös äänikirjoina aikuisten kaunoa tai jännäreitä. Rakastan klassikoita, mutta minut löytää myös uppoutuneena vampyyriromantiikkaan, ja välillä luen runoja ja sarjakuvia. Fantasiassa suosikkilajini on Harry Pottereiden tai urbaanin fantasian kaltainen matala fantasia, jossa fantastisia elementtejä ui meidän todellisuuteemme. Nautin kuitenkin myös eeppisestä toisen maailman fantasiasta, kuten George R.R. Martinin Tulen ja jään laulu ja Robin Hobbin Näkijän taru.

 

img_0301_6

 

Entä mitkä ovat suosikkejasi kuukauden kirjavalikoimassa?

– Aivan liikaa hienoja kirjoja tarjolla!

Rick Riordanin Percy Jackson, Salamavaras aloittaa hervottoman hauskan ja taisteluntuiskeisen fantasiasarjan kreikkalaisista puolijumalista ja hirviöistä. Riordan opettaa mytologiaa viihteestä tinkimättä ja kirjoitti sarjan alun perin lukihäiriöstä ja ADHD:sta kärsivää poikaansa ajatellen.

Siiri Enorannan Nokkosvallankumous on kotimainen lumoavan kauniisti kirjoitettu nuorten dystopia, jossa on niin suuryrityksiä vastaan taistelevia nuoria kapinallisia kuin poikarakkauttakin.

Douglas Adamsin Linnunrata taas on kaikkien scifiparodioiden äiti sekä trilogia viidessä osassa. Huumorin juhlaa, mutta samalla ehkä myös pätevin kuvaus maailmankaikkeuden päättömyydestä, mitä on kirjoitettu.

Stephen Kingin Musta torni kiinnostaa myös. Nykyiseltä nimeltään Musta torni -sarjan aloitus on Revolverimies. Kauhun kuningas on kirjoittanut hyytävän postapokalyptisen maailman, jossa villin lännen sankaria muistuttava Roland törmää muista Kingin kirjoista tuttuihin kauhuihin.

 

Teksti: Jenni Saarilahti / Lukulamppu.fi, kuvat: kirjailijan kuva Sini Helminen / Janne Luotola, kirjojen kuvat: Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus

 

sisaltoalue_mainospalkki

Lisää kirjoja löydät Kierrätyskeskuksen verkkokaupasta.
Jos verkkokaupasta tilatut kirjat noudetaan Kierrätyskeskuksen myymälästä, tilaukseen ei tule toimituskuluja. Katso verkkokaupan toimitusehdot.

Kuukauden kirjateema näkyy myös kaikissa Kierrätyskeskuksissa. Kuukauden kirjat ovat kassojen lähettyvillä.

sisaltoalue_mainospalkki

*Artikkeli ilmestyy osana Lukulampun ja Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy:n sisältöyhteistyötä. Lue lisää Lukulampun yritysyhteistyöstä.

Sini Helmisen teokset on julkaissut Myllylahti-kustantamo, jonka toimitusjohtaja Lassi Junkkarinen on myös Lukulampun osaomistaja. Lukulampun toimittaja ja osaomistaja Jenni Saarilahti tekee freelancerina töitä Myllylahdelle.


Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy on sosiaalinen, voittoa jakamaton yhteiskunnallinen yritys. Toiminnan tavoitteena on elinympäristön parantaminen tavaroiden uudelleenkäyttöä edistämällä sekä tarjoamalla ympäristökasvatusta ja -koulutusta erilaisille ryhmille.

Tutustu Kierrätyskeskukseen.
Tutustu Kierrätyskeskuksen verkkokauppaan ja sen kirjatarjontaan.
Lue Lukulampun Kierrätyskeskus-artikkelit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.