Esko Valtaoja Kaiken käsikirja

Esko Valtaoja: Kaiken käsikirja

Avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja jää 1. syyskuuta eläkkeelle. Hänen jäähyväisluentonsa Turun yliopistossa näytettiin perjantaina verkon kautta, mutta moni toivoo varmasti, ettei laaja-alainen kirjailija ja keskustelija hiljene kokonaan.

 

Viikon kirjamme on Esko Valtaojan Kaiken käsikirja. Se on saatavana sekä painettuna teoksena että e-kirjana.

Muutama vuosi sitten ilmestyneen kirjan lähtökohta on kunnianhimoinen. Teos kertoo maailmasta, tähtitieteestä ja tiedosta, nimensä mukaisesti se pyrkii kiteyttämään kaiken. Professori on muotoillut teoksensa saatesanoiksi: ”Tämä kirja on minun yritykseni tiivistää kaikki olennainen maailmasta ja ihmisestä, aineesta ja hengestä, pariinsataan sivuun.”

Tuloksena on kirja, joka sopii tieteellisyydestään ja aihepiiristään huolimatta nk. tavallisellekin lukijalle. Valtaojan tyyli on helposti luettava ja lähestyttävä. Kirjansa alkupuheessa hän kirjoittaa:

”Olet näköjään alkanut lukea tätä kirjaa, tai ainakin selailet sitä kirjakaupassa. Ellet ole ammatiltasi filosofi, uskot varmaankin olevasi olemassa ja eläväsi todellisen maailman keskellä. Näet ympärilläsi pöytiä, tuoleja, seiniä ja ikkunoita, pitelet kädessäsi kirjaa ja kostutat kielelläsi huuliasi samalla kun ohimennen ajattelet eilisen tapahtumia ja muistat, että pitäisi vielä ehtiä ruokakauppaankin. Sinä elät tietyssä ajassa ja tietyssä paikassa, juuri tällä hetkellä, keskellä omaa arkeasi ja sen toisiaan seuraavia tapahtumia; sinä osaat erottaa olevan olemattomasta ja kuvitelmat todellisuudesta; sinä tiedät, että epäilyttävästi Mörri-Möykkyä muistuttava tyyppi nimeltään Esko Valtaoja on totta, mutta itse Mörri-Möykky ei.

Mutta maailma ei olekaan aivan niin yksinkertainen paikka eikä olemassaolo niin itsestään selvä juttu kuin luulet. Tervetuloa kurkistamaan todellisuuteen.”

Helsingin Sanomat nimitti Valtaojaa teoksen ilmestymisen aikoihin Myytinmurtajaksi, koska hän kertoo vaikeista asioista ymmärettävästi. FT Vesa Palonen löytää bloginsa perusteellisessa kirjoituksessa teoksesta myös ongelmakohtia ja päätyykin odottamaan vielä kattavampaa todellista kaiken käsikirjaa: ”Kenties tarvittaisiin uusi Kaiken käsikirja, jossa kirjoittajana olisi sisällön tasapainottamiseksi myös Jumalaan uskova luonnontieteilijä, tai ehkä jopa ryhmä luonnontieteilijöitä, filosofeja ja teologeja? Yksinään kirjoittavan luonnontieteilijän on vaikea olla aivan kaiken asiantuntija.”

 

Esko_Valtaoja

Valtaoja palaa metsään

 

Esko Valtaojaan ja hänen teoksiinsa voi tutustua Wikipedia-esittelyn kautta.

Viime vuonna Valtaoja vastasi myös Mitä luet?haastattelusarjamme kysymyksiin. Siinä hän kertoo, että ainoita kirjoja, joiden pariin hän palaa yhä uudestaan, on filosofi Henry Thoreun Walden − elämää metsässä, koska se ”hakkaa kaikki kaikenkarvaiset elämäntaito-oppaat ja puskafilosofoinnit.”

Mitkä muut kirjat Valtaojaa kiinnostavat? Lue haastattelu.

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

Kovakantisena tai e-kirjana

 

Esko Valtaojan Kaiken käsikirja (Tähtitieteellinen yhdistys Ursa 2013) on saatavana sekä painettuna, kovakantisena teoksena että e-kirjana

Painettu teos maksaa Lukulampun kaupassa 28,40 €. Tutustu ja osta täälläToimitus on ilmainen ja teoksen voi ostaa myös lahjaksi niin että se toimitetaan suoraan lahjansaajan osoitteeseen. Lukulampun verkkokirjakauppa on toteutettu kotimaisen Booky.fi:n kanssa.

E-kirja maksaa Elisa Kirjassa 24,10 €. Tutustu ja osta täällä: Elisa Kirjassa voit myös lukea kirjan lukunäytteen. Myös Elisa Kirja on Lukulampun yhteistyökumppani.

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

Aiemmat viikon kirjat löydät täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.