Artikkelikuva_Morren_maailma

Esikoiskirjat, osa 1: Kunnianhimoinen kirjoittaja haluaa käsikirjoituksestaan lausunnon

Oma kirja on monen suomalaisen haave, mutta esikoiskirjailijaksi on kova tunku. Kirja-alan freelancer Hanna Matilainen tarjoaa kirjoittajille lausuntopalvelua yrityksensä Morren maailman kautta. Tämä artikkeli aloittaa Lukulampun esikoiskirjoja koskevan kirjoitussarjan.

 

10658833_10152750782707770_3780336410313373244_o

 

Kustantamot saavat satoja käsikirjoituksia vuodessa, mutta esikoiskirjoja julkaistaan vain muutama. Onneksi omakustanteita on nykyään helppo julkaista. Useimmat kirjoittajat työstävät esikoisromaaniaan pitkään, joko yksin, tuttavien palautteen avulla tai asiantuntevaa ammattilukijaa käyttäen. Moni harrastajakirjoittaja pyrkii kehittymään paremmiksi maksullisten lausuntopalvelujen kehitysehdotusten perusteella. Hanna Matilainen on antanut lausuntoja muun muassa sukutarinoista, kantaaottavista dekkarikäsikirjoituksista tai omaperäisistä spefitarinoista.

 

Millaiset kirjoittajat lähettävät käsikirjoituksia luettavaksi?

– Minua lähestyvät aikuiset, kunnianhimoiset kirjoittajat. Miehiä ja naisia on ollut asiakkaana suunnilleen yhtä paljon ja ikähaarukka on 25-75 vuotta. Lausuntoa pyytävät kirjoittajat, jotka haluavat kehittyä ja jotka osaavat ja uskaltavat ottaa palautetta vastaan. Toistaiseksi kukaan ei ole moittinut lausuntoani epäreiluksi tai vääränlaiseksi vaan olen saanut sen käsityksen, että asiakkaani ovat osanneet poimia itselleen sopivimmat kehitysehdotukset käyttöönsä. Näin sen kuuluukin mennä!

 

Onko kirjoittajien tähtäimessä kustannussopimus vai omakustanne?

– Kumpiakin löytyy. Jotkut haluavat liittää lausunnon mukaan, kun lähettävät käsikirjoituksen kustantamoon. Osa haluaa tekstilleen samalla myös oikoluvun. Toiset taas ovat päättäneet julkaista tekstinsä omakustanteena ja he kysyvät usein kustannustoimituspalvelua, johon kuuluu myös lausunnon antaminen. Omakustanteen kohderyhmänä voi olla vaikkapa oma perhe tai suku, eikä kirjoittaja edes kaipaa sen suurempaa lukijakuntaa.

– Kaikki taas eivät vielä tiedä, mitä tekisivät käsikirjoituksellaan. He kysyvät lausuntoa pyytäessään neuvoa siitä, kannattaako teksti lähettää kustantamoon ja mitä tekstille pitäisi tehdä sitä ennen.

 

morretoissa

Morre töissä. Velho-koiran mielestä lausuntopalvelua on helppo lähestyä.

 

Missä vaiheessa kirjoittajat lähestyvät sinua?

– Useimmat lähettävät varsin valmiin tekstin. Kirjoittaja on pyrkinyt parhaan taitonsa mukaisesti kokonaiseen käsikirjoitukseen ja siitä hän haluaa arvion. En ole törmännyt aivan luonnosvaiheessa oleviin teksteihin ja niistä voisikin olla vaikea sanoa mitään. Tylsänkin kuuloinen idea voi lopullisessa muodossaan olla huikea juttu ja hyvä idea voi kompastua heikkoon toteutukseen. Romaanien alusta tai lyhyistä tekstinpätkistä voin antaa lausunnon, mutta silloin kannattaa muistaa, että pystyn arvioimaan vain sitä, mitä olen saanut luettavakseni, en pysty näkemään kokonaisuutta.

 

Millaisia trendejä lukemissasi käsikirjoituksissa on?

– Saan paljon elämäkertojen tyyppisiä tekstejä luettavakseni. Niissä saatetaan muistella 1990-luvun lamavuosia tai kerrotaan isovanhempien elämästä 1900-luvun alussa. Näillä teksteillä ei aina edes pyritä suuren yleisön tietoisuuteen.

– Minulle lähetetään paljon myös spekulatiivista fiktiota, mikä saattaa johtua siitäkin, että minut tunnetaan spefiharrastajien piireissä. Iloitsen siitä, että vain harva tarina edustaa perinteistä spefiä – Taru Sormusten herrasta -jäljittelijöitä tai Harry Potter -toisintoja ei juuri tule. Sen sijaan saan luettavaksi rajoja rikkovia tarinoita tai reaalifantasiaa, ja monia käsikirjoituksia on vaikea luokitella vain yhden kategorian alle.

– Myös dekkarikäsikirjoituksia tulee paljon. Laskeekohan dekkarien suosio koskaan? Lukemissani käsikirjoituksissa otetaan kantaa yhteiskunnallisiin asioihin: tuloeroihin, tasa-arvoon, irtisanomisiin ja työttömyyteen.

 

Kuinka moni työstämäsi käsikirjoitus julkaistaan kustantamon kautta tai omakustanteena?

– Olen vielä tuore yrittäjä ja käsikirjoitusten kiertoajat voivat olla aika pitkiä. Voi olla, että vuoden tai kahden sisällä jotkut asiakkaani pääsevät kustantamojen katalogeihin. Tiedän, että osa lausuntoa pyytäneistä on päässyt neuvottelemaan kustantajan kanssa julkaisusta: kustantamo on esimerkiksi pyytänyt vielä joitakin muutoksia käsikirjoitukseen ja harkitsee sitten sopimuksen tekemistä. Minuakin jännittää, miten niissä käy! Seuraan varmasti silmä kovana ensi kevään uutuusluetteloita.

– Omakustanteita taas on tulossa jo useampiakin. Erityisesti sähköiset omakustanteet ovat suosiossa.

 

morrenmaailmantyo

 

Morren maailman lisäksi lausuntopalvelua tarjoaa muun muassa Nuoren Voiman liitto. Käsikirjoituksen työstämiseen on tarjolla myös vertaistukea esimerkiksi työväenopistojen kirjoittajapiirien kautta, joissa pääsee kommentoimaan toisten tekstejä ja saamaan palautetta omista teksteistään.

 

Teksti: Salla Brunou / Lukulamppu.fi. Kuvat:  Hanna Morre Matilainen: Mari Lääperi / MuruMedia. Kuvat Hanna Matilaisen työhuoneesta: Team Matilainen.
Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä 1.0 -lisenssillä.

Artikkelin avainsanat ja muut aihepiirin artikkelit: haastattelut, kirja-ala, kirjoittaminen.

 

Haaveiletko oman kirjan julkaisemisesta? Oletko pyytänyt teksteistäsi palautetta?

3 comments

 1. Tämä oli kiinnostava juttu! Vinkkaan vielä Kulttuurivihkojen arvostelupalvelusta, jossa palautetta antavat muun muassa pitkän linhan kirjoittamisen ohjaaja Taija Tuominen sekä lukuisat kirjailijat, mm. Hanna-Riikka Kuisma ja Tuuve Aro.

  • Lukulamppu
   Author

   Maria, kiitos kommenteista ja hyvistä täydennyksistä! Lisääkin arvostelupalvelu-/kustannustoimittamistahovinkkejä saa antaa, myös kokemukset ko. palvelujen käytöstä ovat aina kiinnostavia.

   Jenni / Lukulamppu

 2. Miisku

  Mielenkiintoinen juttu, harmi että törmäsin tähän vasta nyt!
  Paljonko lausunto- tai arvostelupalvelu keskimäärin maksavat?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.