elokuu2016_uutuuskirjat

Elokuun kirjalliset vinkit: kirjallisia kävelyjä ja uutuuskirjoja

Elokuu tuo mukanaan muun muassa runofestivaalin  ja kiinnostavia kirjoja kotimaisesta kauhukirjallisuudesta Murakamin uutuusteokseen. Katso kuukauden vinkit ja kerro kommenttikentässä omasi.

 

Runokuu-festivaali järjestetään Helsingissä 22.-28.8.2016. Tänä vuonna festivaalin teemana on Tulevaisuus. Ohjelmassa on monenlaisia keskusteluja sekä muun muassa uuteen ranskalaiseen lastensarjakuvaan tutustumista. Runokuu on tunnettu myös kirjallisista kävelyistä. Tänä vuonna niitä on kaksi: kävelyretki Engelin kaupunkiin sekä runollinen luontokävely Lammassaareen. Tutustu festivaalin ohjelmaan täällä.  Lue myös artikkeli viimevuotisesta Runokuu-kävelystä, joka tutustutti Petri Tammisen Meriromaaniin Suomenlinnan maisemissa.

Tuskin kukaan on voinut välttyä viime aikoina Pokémon Go -mobiilipeliltä. Ainakin pääkaupunkiseudulla peli tulee myös kirjastoihin, sillä HelMet-kirjastoissa järjestetään erilaisia Pokémon Go -tapahtumia. Tutustu peliin ja tapahtumiin täällä.

Koulujen, opiskelujen ja ylipäätään arjen alkamisen myötä kannattaa tutustua oman alueen kirjastojen tarjontaan muutenkin: lukupiirit alkavat, kirjailijavierailuja ja muita tapahtumia järjestetään. Nyt on myös aika ilmoittautua työväen- ja kansalaisopistojen kursseille.

Elokuun lopulla monissa kaupungeissa vietetään Taiteiden yötä. Esimerkiksi Turun Kirjakahvilassa nautitaan 18.8. kirjallisuuden ohella mm. konemusiikista ja mykkäelokuvasta – tosin säestyksen kera. Samalla voi tutustua Heikki Sauren Kirjoituksia maasta -näyttelyyn, joka perustuu maassa lojuneisiin paperinpalasiin ja muihin esineisiin. Dadakonee-runogeneraattorilla voi tehdä oman dadarunon. Lisätietoja Kirjakahvilasta ja sen tapahtumista saat täältä.

Kirjallisuudesta voi nauttia myös kotona – muutenkin kuin lukemalla. Yle Radio 1:ssä alkaa ma 15.8. klo 17.20 Olipa kerran -satujen kulttuurihistoriaa -sarja, jossa nimenomaisesti tutustutaan tunnetuimpien klassikkosatujen historiaan. Sarja on tulossa kuunneltavaksi myös Yle Arenaan.

 

hammurabin_enkelit

 

Elokuun uutuuskirjat: viisi vinkkiä

Suomen Stephen Kingiksi luonnehdittu Marko Hautala julkaisee teoksen Kuiskaava tyttö. Se kertoo kollegan oudosta kuolemasta ja kuiskauksesta, joka piinaa kuin tinnitus. Tutustu teokseen Lukulampun kaupassa.

Jännitystä tarjoaa myös Max Seeckin trilleri Hammurabin enkelit. Suomen suurlähetystön työntekijä Jare Westerlund katoaa Zagrebissa. Ainoa johtolanka on nimettömät uhkaukset, joita Westerlund on saanut juuri ennen katoamistaan. Tutustu teokseen Lukulampun kaupassa.

Uutuustietokirja Puiden salainen elämä johdattaa myös salaisuuksien pariin.Metsässä tapahtuu ihmeellisiä asioita. Puut kommunikoivat keskenään. Ne suhtautuvat tunteellisesti jälkikasvuunsa ja naapuriin vanhuksiin. Siis vanhempiin puihin. Puilla on tunteet. Ja muisti. Ne tunnistava hyönteisen myrkyn ja saattavat varoittaa toisia puita siitä. Metsänhoitaja Peter Wohlleben kertoo uusista puihin liittyvistä tieteellisistä havainnoista samalla kun hän kuvaa omaa suhdettaan puihin ja luontoon. Tutustu teokseen Lukulampun kaupassa.

Keittokirjojen suosio jatkuu. Nyt julkaistaa esimerkiksi Nyhtökaura: vegepäivän reseptikirja. Sen ovat kirjoittaneet Maija Itkonen ja Reetta Kivelä, jotka ovat nyhtökaura-tuoteinnovaation takana. Tutustu Nyhtökaura-keittokirjaan ja muihin keittokirjoihin Lukulampun kaupassa.

Monen Haruki Murakamin fanin toive toteutuu, kun suosikkikirjailijan teos Miehiä ilman naisia ilmestyy elokuun lopussa. Kyseessä on tarinakokoelma, joka kertoo rakastamisen vaikeudesta – ja omituisuudesta. Esimerkiksi tarinassa Rakastunut Samsa kertoja muuttuu Gregor Samsaksi, totuttelee uuteen tottelemattomaan kehoonsa ja rakastuu kyttyräselkäiseen lukkoseppätyttöön. Seherazadessa nainen kertoo kotiin suljetulle miehelle uskomattoman tarinan aina rakastelun jälkeen. Tutustu teokseen Lukulampun kaupassa.

 

haruki_murakami_miehiä_ilman_ naisia

 

Koonnut: Lukulampun toimitus / Lukulamppu.fi, kuvat: kustantamot
Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

*Lukulampun kauppa on toteuttu yhdessä kotimaisen Booky.fi:n kanssa.
Ei toimituskuluja, ja  kirjoja voi tilata myös lahjansaajan osoitteeseen.

 

sisaltoalue_mainospalkki

Mikä uutuuskirja tai kirjallisuustapahtuma kiinnostaa? Kerro oma vinkkisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.