kunaikaloppuu

Elina Hirvonen: Kun aika loppuu

Viikon kirjamme on Elina Hirvosen kolmas romaani, keväällä ilmestynyt Kun aika loppuu. Teos on saatavana painettuna, e-kirjana sekä äänikirjana. Lue lukunäyte tai kuuntele äänikirjan alku!

 

Elina Hirvonen on toimittaja, kirjailija ja dokumenttielokuvien ohjaaja. Hänen esikoisromaaninsa Että hän muistaisi saman ilmestyi vuonna 2005 ja oli Finlandia-ehdokkaaana. Sittemmin teos käännettiin useille kielille. Myös toisen romaanin, Kauimpana kuolemasta (2010), käännösoikeudet on myyty ulkomaille.

 

Ihmisten kohtaamisesta, maailman muuttumisesta

 

Elina Hirvonen tunnetaan tarkasta, loppuun asti hiotusta kielenkäytöstä sekä siitä, että hänen teoksissaan yksityinen kytkeytyy yleiseen. Esikoisromaanissa hän pohtii perhesuhteita sekä suomalaisen minäkertojan, nuoren naisen, että hänen amerikkalaisen poikaystävänsä kautta. Lue lisää Kiiltomadon arviostaKauimpana kuolemasta –romaani sijoittuu osin eteläisen Afrikan maahan, osin Suomeen ja kertoo elämänhalusta ja sen menettämisestä, ihmissuhteista sekin. Lue kustantajan kirjaesittely.

Nimimerkki Arja on kommentoinut Kun aika loppuu -teosta sivuillamme näin: Joko täydellinen tai todella huono. Koska itketti. Ei tunnereaktiota pelkääville. Oikeasti hieno kirja, ja niin vaikuttava, että melkein toivon, etten olisi lukenut, koska jää mieleen, eikä päästä irti.

Kun aika loppuu kertoo niin ikään perhesuhteista ja maailmamme tapahtumista, osin tulevaisuudenuhkistakin. Romaani sijoittuu noin kahdenkymmenen vuoden päähän nykypäivästä.

Päähenkilö on keski-ikäinen nainen, perheenäiti Laura Anttila. Hän on ilmastotutkija, hänellä on mies ja kaksi lasta. Perhe- ja avioelämä on ollut jokseenkin normaalia, vaikka erityisesti toinen lapsista on omanlaatuinen, uuvuttavakin, eivätkä perheenjäsenet tunnu todella kohtaavan toisiaan. Sitten Anttila kuulee, että Helsingissä joku seisoo Lasipalatsin katolla ja ampuu ihmisiä…

Hirvonen kertoo rankatkin tapahtumat toteavasti, hienovireiseen tapaansa. Mesta.net-sivuston haastattelussa hän kertoo, että kirjan lähtökohta oli vanhemmuus, etenkin tilanteessa, jossa lapsi on tehnyt jotain peruuttamattoman kauheaa:

– Ensimmäinen kuva, joka minulla romaaniin liittyen oli mielessä, oli kuva äidistä, jonka lapsi on tehnyt jotain hirvittävää. Jo vuosien ajan, joka kerta kun olen lukenut uutisia esimerkiksi koulusurmista, olen jäänyt pitkäksi aikaa miettimään tekijöiden vanhempia. Vanhemmuuteen sisältyy suuren rakkauden lisäksi väistämättä hirvittävä määrä epävarmuutta ja pieniä ja suuria syyllisyyden kokemuksia. Ajattelen, että vanhempien on helpompi olla itselleen armollisia ja antaa omat virheensä anteeksi silloin, kun he näkevät lapsensa kasvavan tasapainoisiksi aikuisiksi. Jos lapsella menee huonosti, omia virheitä ei voi unohtaa. Romaanin alussa oli kysymys siitä mitä tapahtuu vanhemmalle, jonka lapsi tekee jotain peruuttamatonta, joka vahingoittaa muita?

Sittemmin mukaan tuli ympäristöteema, joka sekin kytkeytyy ihmissuhteisiin: mikä on vastuumme siitä, millaisessa maailmassa tulevaisuuden ihmiset elävät?

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

Painettuna, e-kirjana tai äänikirjana

 

Elina Hirvosen Kun aika loppuu (WSOY 2015) on saatavana Lukulampun kaupasta painettuna teoksena hintaan 24,30 € . Tutustu teokseen täällä. Toimitus on ilmainen ja teoksen voi ostaa myös lahjaksi niin että se toimitetaan suoraan lahjansaajan osoitteeseen. Lukulampun verkkokirjakauppa on toteutettu kotimaisen Booky.fi:n kanssa.

E-kirja maksaa Elisa Kirjassa 16,90 €. Tutustu teokseen täällä: Elisa Kirjassa voit myös lukea kirjan lukunäytteen.

Äänikirjan on lukenut Krista Putkonen-Örn. Kirja maksaa Elisa Kirjassa 21,90 €. Tutustu teokseen täällä: voit kuunnella samalla ääninäytteen.

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

Aiemmat viikon kirjat löydät täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.