e-kirjat_vko4

E-kirjat, osa 4: Kirjallisuuden digiaika kirjailijan, kustantamon ja lukijan kannalta

Lukulampun e-kirja-artikkelisarjassa on otettu haltuun E-kirjojen ABC , tutustuttu lukulaitevaihtoehtoihin ja esitelty e-kirjojen kauppapaikkoja. Nyt käymme vielä läpi digitaalisen murroksen vaikutuksia kirjailijan, kustantamon sekä lukijan näkökulmasta.

Suomessa oli pitkään kirjallisuuden portinvartijoiden kultakausi. Parilla suurimmalla kustantamolla oli dominoiva asema. Yhden päivälehden kirjallisuuskriitikot työstivät ”Suomen viralliset” kirja-arviot. Muutaman kirjaketjun sisäänostajat päättivät kirjat, jotka kaupan hyllyistä löytyvät. Portinvartijoilla oli erittäin suuri vaikutusvalta siihen, mitä  koko Suomi luki.

1. Kirjailijan näkökulma

Portinvartijoiden aika alkaa nyt olla ohi. Kirjailija saa kirjansa julkaistua riippumatta siitä, saako kirjailija kustannussopimuksen vai ei.

Teoksen saa julkaistua omakustanteena helposti ja kätevästi, ja myyntiin nettikauppojen kautta – ohi kirjaketjun kriittisen sisäänostajan. Virtuaalisen kaupan hyllytila ei täyty koskaan. Esimerkiksi sosiaalisia medioita taitavasti hyödyntämällä omakustannekirjailijakin voi rakentaa tunnettuutta ja haluttavuutta lähes nollabudjetilla. Digitaalinen murros siis kasvattaa kirjailijan vaihtoehtoja julkaista, myydä ja markkinoida kirjaansa. Toisaalta hyvästäkään kirjasta tulee harvoin sattumalla menestys. Kirjailijat, jotka osaavat hyödyntää digitaalisia työkaluja ja medioita taitavasti, ovat vahvoilla.

Julkaisukynnyksen madaltuessa ja kirjamyynnin pullonkaulojen poistuessa kasvaa julkaistujen nimikkeidenkin määrä varmasti. Suurin pullonkaula siirtyykin lukijapäähän: Kirjoja julkaistaan jo nyt niin häkellyttävä määrä, ettei kukaan pysty tutustumaan kuin murto-osaan  niistä. Ihmisten ajankäytöstä taistellaan entistä tiukemmin. E-kirjan lukijalla nettilehdet, sosiaaliset mediat, pelit, musiikki ja elokuvat ovat vain parin klikkauksen päässä.

 

2. Kustantamon näkökulma

Vuonna 2013 Amazon-kirjakaupan top20-listalla oli tasan yksi kirja, jonka paperiversiota myytiin kappalemäärällisesti enemmän kuin e-kirjaversiota. (Lähde: Digital Book World) Haasteena on, että kuluttajat on totutettu digimaailmassa fyysistä maailmaa pienempiin hintoihin ja katteisiin. Kustantamon näkökulmasta on vaikea taiteilla tilinpäätöksen viimeistä riviä vihreäksi, kun digitaalisen sisällön hintamielikuva on halpa.

Kun kirjailijan kirjanjulkaisuvaihtoehdot kasvavat, kustantamon on ansaittava olemassaolon oikeutuksensa kirja kerrallaan. Kustantamon on yhä vahvemmin perusteltava lisäarvonsa kirjan kustannustoimittamisessa, myynnissä ja markkinoinnissa.

Majakoiden merkitys ristiaallokossa kasvaa

Portinvartijoiden merkityksen vähentyessä kirjanimikkeiden määrä kasvaa. Paradoksaalista kyllä, tämä toisaalta kasvattaa portinvartijoiden luotettavuutta. Tunnetun kustantamon tiukan seulan läpäissyt kirja on todennäköisesti oikeasti hyvä ja täyttää kovat laatukriteerit. Kustantamon logo toimii  kirjan kannessa majakkana samalla tavalla kuin ketjuravintolan kyltti vieraassa kaupungissa.

3. Lukijan näkökulma

Kirjan osto- ja lukuprosessiin on tulossa uusia vaihtoehtoja perinteisten mallien rinnalle. Uudet mallit tulevat myös syrjäyttämään osan perinteisistä vuosikymmeniä ja jopa vuosisatoja toimineista käytännöistä.

Omaan lukuprofiiliin  osuvien parhaiden kirjojen löytäminen

Helsingin Sanomissa oli juuri mainio kolumni siitä, kuka osaa, saa ja voi tehdä luotettavia kirja-arvioita. Luottamus tulee ansaita. Lukijan kannalta osuvimpia arvioita ja kirjavinkkejä ei enää välttämättä löydy Suomen suurimmasta lehtimediasta eikä niiden tekemiseen vaadita kirjallisuuskoulutusta tai toimittajan opintoja. Esimerkiksi kirjablogit, kirja-arvioihin erikoistuneet nettipalvelut ja aktiiviset Facebook-ryhmät ovat lisänneet moniäänisyyttä, mikä täydentää erinomaisesti perinteisten medioiden kirja-arvioita.

Kirjojen ostaminen, lainaaminen ja lukeminen

Kiinnostavan kirjan löydettyään lukija voi ostaa sen ja ryhtyä lukemaan vaikka samalta istumalta. Erilaisia nettikirjakauppoja on paljon. Myös erilaisia ”seisova pöytä” -tyyppisiä palveluita kokeillaan. Näillä tarkoitetaan samantyyppisiä kiinteän kuukausihinnan palveluita kuin esimerkiksi Spotify musiikkipuolella ja Netflix elokuvapuolella.

Kirjoja voi lainata omalta kotisohvalta jo nyt. Miltä näyttää tulevaisuuden kirjasto digitaalisuuden ja tiukentuvan julkistalouden aikakaudella? Ilmeisesti kirjastoja keskitetään kunta- ja kauppakeskusten suuriin yksiköihin, ja aluekirjastojen määrä vähentyy entisestään. Tuleeko kirjastosta asukkaiden yhteisen olohuoneen ja nuorisotilan kaltainen yhteisöllinen tila, kun kirjat lainataan kotisohvalta?

Lukijan ostamien e-kirjojen lainaaminen kaverille tai myynti divariin ei enää onnistu kuten ennen.

Lukukokemusten jakaminen

Perinteisten lukupiirien rinnalle on syntynyt vireitä lukupiirejä digimaailmaan. Kirjasuosituksia jaetaan perinteisissä sosiaalisissa medioissa sekä kirjanystävien sosiaalisissa medioissa, kuten Goodreads.

Yhtenäiskulttuurin merkitys on lukemisenkin osalta laskemassa. Netti on mahdollistanut erilaisten alakulttuurien kukoistuksen myös kirjallisuuden osalta.

 

Kohti uutta aikakautta

 

Monien mielestä mikään ei ole kirja-alalla ennallaan nettiaikakaudella, mutta koska käyttökulttuuri muuttuu teknologian kehitystä hitaammin, muutokset vaikuttavat aluksi hitailta. Lisäksi eniten kirjoja lukevat ihmiset taitavat usein suhtautua uuteen teknologiaan kaikista epäluuloisimmin.

Mutta: sitten kun kriittinenkin lukijamassa lopulta siirtyy e-kirjoihin, paluuta entiseen ei ole ja muutostahti siirtyy koville kierroksille. Kukaan ei tiedä, miten kustannusala, kirjallisuus ja lukeminen muuttuvat tulevien vuosien aikana. Elämme erittäin jännittäviä ja dramaattisiakin aikoja. Suuri murros on vääjäämättä alkanut, mutta mitä kaikkea se tuo tullessaan?

 

Tämä artikkeli päättää Lukulampun e-kirjateemakuukauden.
Huom! Lukulampun e-kirjakuukauden kunniaksi voit hankkia erinomaista luettavaa Elisa Kirjasta jopa -50 % alennuksella.

Teksti: Lassi Junkkarinen / Lukulamppu.fi
Kuva: Flickr / melenita2012  / (Creative Commons -lisenssi)

 

Ota kantaa artikkelissa esitettyihin näkökulmiin ja pohdintoihin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.