4956221465_bc16d97bcd_b

E-kirjat, osa 2: E-kirjojen lukulaitteet

E-kirjaa voi lukea tietokoneella, älypuhelimella, taulutietokoneella sekä e-kirjojen lukemiseen tarkoitetuilla erillisillä lukulaitteilla, joihin kirja ladataan luettavaksi laitteen näytöltä.

Erilliset e-kirjojen lukulaitteet eivät ole yleistyneet Suomessa, toisin kuin monilla muilla markkinoilla. Erillisten lukulaitteiden saatavuus on maassamme ollut heikkoa. Esimerkiksi Verkkokauppa.com:issa on tällä hetkellä myynnissä tasan kaksi erilaista lukulaitetta, joista toinen on poistomyynnissä.

Kodinkoneliikkeet ja teleoperaattorit sen sijaan myyvät kattavasti ja näkyvästi erilaisia tablettitietokoneita. Suomessa e-kirjojen ostaminen, lainaaminen sekä lukeminen onkin lähtenyt reippaaseen kasvuun vasta tablettitietokoneiden yleistymisen myötä.

Erilliset lukulaitteet näyttävät Suomessa jäävän nopeasti yleistyvien tablettitietokoneiden jalkoihin.

E Ink -tekniikkaa hyödyntävät erilliset lukulaitteet

Flickr / John Blyberg / (Creative Commons -lisenssi)

Flickr / John Blyberg / (Creative Commons -lisenssi)

Erilliset e-kirjojen lukemiseen suunnatut lukulaitteet tekee erityisiksi niissä käytetty näyttötekniikka.  E Ink -teknologia, eli sähköinen muste tai sähköinen paperi, pyrkii nimensä mukaisesti jäljittelemään paperille painetun musteen ominaisuuksia mahdollisimman hyvin. E Ink perustuu MIT Media Lab:issa tehtyihin innovaatioihin. E Ink -näytöt ovat olleet tähän asti pääosin mustavalkoisia, mutta myös värinäytöllisiä laitteita on kehitetty.

Esimerkkejä laitteista:

Vahvuudet

 • E Ink -tekniikka ei kuluta lainkaan sähköä näytön ylläpitämiseen. E-kirjoja voi yhdellä latauksella lukea jopa viikkokausia.
 • E Ink -näytöt heijastavat valoa paperin tavoin, ja niiltä voi lukea tekstiä kirkkaassa auringonvalossa.
 • Laitteiden  katselukulma on laajempi kuin perinteisissä näytöissä.

Heikkoudet

 • Laitteiden heikko saatavuus.
 • Soveltuvat vain yhteen käyttötarkoitukseen, eli e-kirjojen lukemiseen.
 • Näyttö päivittyy suhteellisen hitaasti.
 • Lukulaitteet vaativat useimmiten hyvän valaistuksen, koska niissä ei pääsääntöisesti ole taustavalaistusta. Tämä on osin muuttumassa, koska esimerkiksi Amazon Kindle Paperwhite -lukulaitetta voi käyttää pimeässä laitteessa olevan taustavalon ansiosta. [PÄIVITYS: Suuressa osassa lukulaitteita on jo pidemmän aikaa ollut taustavalo / valo. Esimerkiksi Kobon laitteissa on Glosta saakka (v. 2012) ollut valo.]

Tablettitietokoneet

Flickr / John Biehler / (Creative Commons -lisenssi)

Flickr / John Biehler / (Creative Commons -lisenssi)

Apple iPad- sekä Android -tablettitietokoneet ovat yleistyneet vauhdikkaasti. Tablettitietokone löytyi vuonna 2013 joka viidennestä kotitaloudesta (Tilastokeskus). Laitteita myytiin vuoden 2013 aikana lähes 700 000 kappaletta (Kotek).

Ilta-Sanomat teki  joulukuussa 2013 hyvän vertailun eri tablettitietokoneista.

Vahvuudet

 • Laite soveltuu todella moneen käyttötarkoitukseen. Jos omistaa tablettitietokoneen, niin miksi pitäisi ostaa erillinen lukulaite?
 • Lukeminen onnistuu pimeässäkin.

Heikkoudet

 • Akkukesto on heikko verrattuna erillisiin lukulaitteisiin.
 • Lukeminen kirkkaassa auringonpaisteessa on hankalaa.
 • Lukemiseen voi olla vaikeaa keskittyä, kun Angry birds, Facebook ja monet muut sovellukset ovat hipaisun päässä.

Tietokoneet

E-kirjoja voi tietysti lukea normaalin tietokoneen näytöltä siinä missä tablettitietokoneillakin. Heikkous on tietysti siinä, että tietokonetta ei ole yhtä helppo raahata mukana tai pitää kädessä kuin kevyempää tablettilaitetta.

Älypuhelin

Flickr / chrisjtse / (Creative Commons -lisenssi)

Flickr / chrisjtse / (Creative Commons -lisenssi)

Puhelinta ei ole totuttu pitämään vakavasti otettavana vaihtoehtona e-kirjojen lukulaitteeksi. Suurinäyttöisimpien älypuhelinten ja pienten tablettitietokoneiden väliset raja-aidat alkavat kuitenkin vähitellen kaatua.

E-kirjojen lukeminen suurinäyttöisellä älypuhelimella on yllättävän näppärää esimerkiksi bussia odottaessa tai junassa matkustaessa. Jotkin e-kirjojen lukusovellukset muistavat, missä kohdassa e-kirjaa olet menossa riippumatta siitä, millä laittella olet kirjaa viimeksi lukenut: tiedot synkronoituvat eri laitteiden välillä. E-kirjaa voi lukea aamulla pari sivua pöytätietokoneella, jatkaa työmatkalla lukemista oikeasta kohdasta älypuhelimella bussissa ja illalla kotisohvalla jatkaa taas täsmälleen oikealta sivulta iPadilla.

E-kirjapalveluita, joita voi käyttää myös älypuhelimella, ovat esimerkiksi Elisa Kirja sekä Readberry:

 • Esimerkiksi Elisan Kirjalla on  sovellus, jota voi käyttää e-kirjojen lukemiseen älypuhelimella missä vain.
 • Readberry -palvelussa voit lukea e-kirjoja kunhan olet internet-yhteyden päässä.

 

Vahvuudet

 • Älypuhelimen omistajan ei tarvitse maksaa erillisestä laitteesta.
 • Lukulaite on lähes aina taskussa. E-kirjat ovat aina parin klikkauksen päässä.
 • Täydentää hyvin muita lukulaitteita varsinkin uusien laitteiden välillä synkronoituvien palveluiden myötä.

Heikkoudet

 • Laitteen pienen näytön vuoksi kirjojen lukeminen saattaa toisinaan vaatia melkoista tihrustamista. Mitä suurempi ja tarkempi näyttö puhelimessa on, niin sitä paremmin e-kirjojen lukeminen puhelimella onnistuu.

 

E-kirjojen lataaminen ja lukeminen lukulaitteella

E-kirjojen ostaminen ja ja lukeminen vaihtelee hieman e-kirjakaupasta ja käytetystä laitteesta toiseen. Kannattaa mennä suoraan haluamansa e-kirjakaupan ohjeet-osioon ja katsoa ohjeet sille laitteella joka sinulla on käytössäsi.

Lukulaitteille saa myös ladattua erillisiä sovelluskaupoista riippumattomia lukusovelluksia, joilla lukulaitteessa olevia e-kirjoja voi lukea. Näitä ovat esimerkiksi Bluefire reader sekä Aldiko.

 

Huom! Lukulampun e-kirjakuukauden kunniaksi voit hankkia erinomaista luettavaa Elisa Kirjasta jopa -50 % alennuksella.

Teksti: Lassi Junkkarinen / Lukulamppu.fi
Artikkelissa olevien lukulaitteiden perustietojen osalta on lähteenä käytetty Wikipediaa.

Kuvat:
-Artikkelin kansikuva: Flickr / Edvvc / (Creative Commons -lisenssi)
-Muut kuvat: Flickr / Creative commons -lisenssi

Lue myös e-kirjajuttusarjamme ensimmäinen artikkeli: E-kirjojen ABC.

Miten luet e-kirjoja? Kerro kokemuksiasi!

9 comments

 1. KPa

  Miellyttävin tapa proosan e-lukemiseen on mielestäni kuitenkin eInk-laite. Saatavuus Suomessa on maurettavan heikko, mutta onneksi EU alueelta tilaaminen on sujuvaa. Esimerkiksi Kobo Aura toimii ElisaKirjan (ja kaikkien muisenkin) epub-muotoisten aineistojen kanssa. Niin, ja huonoja valaistusolosuhteita varten siinä on mahdollisuus kytkeä päälle säädettävä taustavalo. Ja bonuksena Pocket-palveluun tallennetut tekstit voi synkronoida WLANin kautta luettavaksi ilman yhteytta.

 2. Sta

  ”Lukulaitteet vaativat useimmiten hyvän valaistuksen, koska niissä ei pääsääntöisesti ole taustavalaistusta. Tämä on osin muuttumassa, koska esimerkiksi Amazon Kindle Paperwhite -lukulaitetta voi käyttää pimeässä laitteessa olevan taustavalon ansiosta.”

  Ei niinkään ”ole muuttumassa”, vaan on muuttunut jo. Kobolla on Glosta saakka (v. 2012) ollut valo, Kindle Paperwhite on samaa ikäluokkaa. Valo, joka ei muuten varsinaisesti ole taustavalo, lisää lukumukavuutta kummasti.

  (Asian vierestä lukijatoive: voisiko tätä kommenttiboksin tekstin sävyä, ja mieluiten muutakin tekstiä saada tummemmaksi? Raskasta yrittää tiirata haaleanharmaata tekstiä valkoista pohjaa vasten. Huonompinäköisellä jäisi kommentoimatta.)

 3. Lukulamppu
  Author

  Hyviä tarkennuksia KPa ja Sta.

  Ja nyt kun tässä itsekin kommenttilaatikon tekstiä siristelen, niin kontrastiahan tähän fonttiin pitää lisätä.

  Lassi

 4. Minä luen vähän kaikilta laitteilta yhtä aikaa. Siksi pidän Kindlestä, joka synkronoi lukemani kohdan ja muistiinpanot kännykän, tabletin ja tietokoneen välillä.

  Elisa Kirja ei ole ihan yhtä hyvä esim. tämän synkronoinnin suhteen ja suomenkieliset kirjat ovat kyllä tosi kalliita.

  Kindlen oma lukulaite minulla on, mutta en ole niin innostunut käyttämään sitä, koska sillä ei voi tehdä muut kuin lukea. Tabletti on nimittäin koko ajan esillä ja sillä voi tehdä kaiken. Se tietysti välillä häiritsee lukemista, varsinkin, jos yrittää lukea jotain vaikeaa tekstiä, mutta toisaalta voi samalla tarkistaa internetistä asioita ja tehdä muistiinpanoja. Ihan romaania lukiessakin olen katsonut Youtubesta kirjassa mainitun muusikon musiikkia tai kirjan tapahtumapaikkoja. Elävöittää kovasti kirjan lukemista.

  Valaistuksesta – kyllähän tabletti joskus auringossa häikäisee, mutta toisaalta huonoissa valaisitusolosuhteissa (bussissa, sängyssä, samassa hotellihuoneessa toisten kanssa) siinä on oma valo.

  Tietokoneelta olen lukenut lähinnä työhön liittyvää kirjallisuutta tai joskus romaania työn lomassa.

  • Lukulamppu
   Author

   Kiitos! Kiva kun löysit meidät – ehdin nimittäin juuri pari päivää sitten linkittää tuon blogikirjoituksesi E-kirjat, osa 1 -jutun kommenttiketjuun esimerkkinä kustannusrakenteesta. 🙂

   Salla / Lukulamppu

 5. Oih, en tiennytkään! Ihmettelinkin, mistä blogiini oli tupsahtanut uusia lukijoita. Ja sitä kautta löysin tänne lukemaan. Sivustollanne on paljon niin lukijaa kuin kirjoittajaakin kiinnostavaa sisältöä. Kiitos!

  • Lukulamppu
   Author

   Kiitos! Toivottavasti viihdyt Lukulampussa jatkossakin. 🙂

   Salla / Lukulamppu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.