e-kirja

E-kirjat, osa 1: E-kirjojen ABC

Tässä artikkelissa käydään läpi e-kirjojen perusteita sekä vastataan yleisimpiin e-kirjoihin liittyviin kysymyksiin. Artikkeli aloittaa Lukulampun e-kirjateemakuukauden.

Mikä on e-kirja, eli sähkökirja?
E-kirja, eli sähkökirja on digitaalisessa muodossa oleva kirjallinen teos. Merkittävimmät suomalaiskustantamot julkaisevat nykyään e-kirjaversion samaan aikaan fyysisen kirjan kanssa.

Miten ja millä millä laitteilla e-kirjoja luetaan?
E-kirjaa voi lukea tietokoneella, älypuhelimilla, taulutietokoneilla sekä e-kirjojen lukemiseen tarkoitetuilla erillisillä lukulaitteilla, joihin kirja ladataan luettavaksi laitteen näytöltä.

Sähkökirjojen lukemiseen erikoistuneet laitteet syntyivät 2000-luvun alussa E Ink -yhtiön kehitettyä samaa nimeä kantavan näyttötekniikan, joka mahdollistaa taustavalottoman korkean kontrastin näytön valmistamisen. Lisäksi E Ink -tekniikka ei kuluta lainkaan sähköä näytön ylläpitämiseen, mikä pienentää laitteiden virrankulutusta. Nämä erilliset lukulaitteet eivät ole saavuttaneet kovin suurta suosiota Suomessa. (Lähde: Wikipedia)

E-kirjojen lukemiseen Suomessa käytetään nykyisin ennen kaikkea Applen iPad sekä eri valmistajien Android –tablettitietokoneita. E-kirjojen suosion kasvuun maailmalla pidetään ennen kaikkea tablettitietokoneiden nopeaa yleistymistä.

Pääosa e-kirjoista on ns. ePub-muodossa. International Digital Publishing Forum (IDPF) julkaisi 2007 avoimen ePub-standardin sähkökirjojen levittämiseksi ja myymiseksi. Sen etuna on tekstin juoksevuus, jolla sisältö rivittyy usealle näyttökoolle. Suuri osa tietokirjojen e-kirjaversioista on PDF-muodossa.

Esittelemme eri laitevaihdot Lukulampussa tarkemmin lähiaikoina erillisessä artikkelissa.

Ovatko e-kirjat suosittuja Suomessa ja maailmalla?
E-kirjoja myytiin Suomessa noin 17,7 miljoonalla eurolla vuonna 2013 (Lähde: Suomen Kustannusyhdistys). E-kirjojen osuus Suomen kirjamyynnistä on vasta muutaman prosentin luokkaa, mutta e-kirjamyynnin uskotaan kasvavan vauhdikkaasti seuraavien vuosien aikana. Yhdysvalloissa e-kirjojen osuus kirjamyynnistä on jo noin 25% (Lähde: Association of American Publishers). Isossa-Britanniassa e-kirjamyynnin uskotaan ylittävän fyysisten kirjojen myynnin vuonna 2018.  (Lähde: Guardian)

Miksi ja milloin kannattaa valita e-kirja?
E-kirjoilla on useita etuja fyysisiin kirjoihin verrattuna:

 • E-kirjat vievät vähän tilaa –pienellekin lukulaitteelle mahtuu suuri e-kirjojen kokoelma. Tämä on näppärää esim. lomamatkalla.
 • Esimerkiksi matkapuhelimella luettavat e-kirjat ovat aina mukana. E-kirjaa on kätevää lukea vaikkapa bussia odotellessa.
 • Mielenkiintoisen e-kirjan löydettyään voi sen ostaa ja ryhtyä lukemaan kirjaa vaikka samalta istumalta.
 • Suuri osa uusistakaan kirjoista ei nouse fyysisten kirjakauppojen valikoimaan. Normaalista kirjakaupasta ei kattavasti löydä vähänkään vanhempia kirjoja. E-kirjakaupoista sen sijaan löytyy listahittien lisäksi laaja valikoima vähälevikkisempiäkin kirjoja sekä vanhempia kirjoja. E-kirjojen painokset eivät lopu perinteiseen tapaan.
 • E-kirjat ovat monesti hieman fyysisiä kirjoja edullisempia. Varsinkin aiemmin julkaistujen kirjojen e-kirjaversiot ovat pääsääntöisesti varsin kohtuullisesti hinnoiteltuja.
 • Tietokirjojen e-kirjaversioista on monesti fyysistä kirjaa kätevämpää etsiä tietoa hakusanoilla.

Pitäisikö e-kirjojen olla paljon fyysisiä kirjoja halvempia?
Suurin osa kirjakustantamisen prosessin vaiheista on tehtävä riippumatta siitä ollaanko työstämässä fyysistä teosta vai e-kirjaa. E-kirjoissa ei ole paino- ja kuljetuskustannuksia, mutta e-kirjaversion tekeminen vaatii lisätyötä. Paino- ja kuljetuskustannusten osuus on loppujen lopuksi varsin pieni osa kirjojen kokonaiskustannuksista. E-kirjojen arvonlisävero on 24 % fyysisten kirjojen 10 % sijaan.

Mistä e-kirjoja voi ostaa?
E-kirjoja myydään e-kirjakaupoissa, joita käytetään joko internet-selaimella tai kauppojen omien sovellusten kautta. Suosittuja suomalaisia e-kirjakauppoja ovat esimerkiksi Elisa Kirja sekä Ellibs.

Mstä e-kirjoja voi lainata?
E-kirjoja voi lainata varsin kattavasti myös kirjastoista. Esim. pääkaupunkiseudun Helmet-kirjastojen e-kirjojen lainauspalveluista löydät lisätietoa täältä.

Voinko jotenkin testata ja lukea e-kirjoja veloituksetta?
Suuri osa vanhempia klassikkokirjoja on luettavissa veloituksetta. (Kirjojen tekijänoikeudet ovat umpeutuneet.)

Onko e-kirjat kopiosuojattu? Mitä ovat drm-suojaus ja vesileimaus?
E-kirjakaupoissa myydyt ja kirjastoissa lainatut e-kirjat ovat lähes aina kopiosuojattuja. Suojauksen avulla estetään sisällön luvaton käyttö. Yleisimmät suojaustavat ovat vesileimaus sekä Adobe DRM –suojaus (DRM eli Digital Rights Management). Lisätietoa näistä suojaustavoista löydät esimerkiksi Elisa Kirjan sivuilta.

Mitkä ovat suurimmat ennakkoluulot ja -asenteet e-kirjoja kohtaan?
Suomalaislukijat vaikuttavat olevan konservatiivisempia kuin useimmissa muissa länsimaissa. Suurella osalla suomalaisista on vahva tunneside fyysiseen kirjaan ja perinteistä lukukokemusta arvostetaan. Kirjoja halutaan tunnustella ja monille jopa kirjan tuoksu on olennainen osa lukukokemusta. Kirjojen kansikuviin ja paperilaatuihin suhtaudutaan intohimoisesti.  E-kirjojen lukukokemus on monien mielestä kerta kaikkiaan erilainen ja vaatii totuttelemista. Teknologia muuttuu aina nopeammin kuin käyttökulttuuri.

E-kirjoissa on kiistattomat etunsa. Ja makuasioista ei kannata kiistellä. Useimmat e-kirjojen ystävät lukevat edelleen fyysisiäkin kirjoja. Ja moni vannoutunut fyysisten kirjojen ystävä valitsee tietyissä tilanteissa kuten esim. lomamatkalla yhä useammin e-kirjaversion.

E-kirjoille voi ennustaa kirkasta tulevaisuutta, mutta kustannustoimialan murrosta e-kirjat vauhdittavat entisestään.

 

Tämä artikkeli aloittaa Lukulampun e-kirjateemakuukauden.
Huom! Lukulampun e-kirjakuukauden kunniaksi voit hankkia erinomaista luettavaa Elisa Kirjasta jopa -50 % alennuksella.

 

Teksti: Lassi Junkkarinen / Lukulamppu.fi
Artikkelissa olevien e-kirjojen sekä lukulaitteiden perustietojen osalta on lähteenä käytetty Wikipediaa.

Kuva: Flickr / Scott S / (Creative Commons -lisenssi)

6 comments

 1. Tommi Mannila

  Kohdasta ”Pitäisikö e-kirjojen olla paljon fyysisiä kirjoja halvempia?”, puuttuu kustannuksen osalta fyysisten kirjojen vaatima varastointi ja myymättömien kirjaerien tuhoaminen. Kumpaankaan näistä ei ekirjojen suhteen tule kustannuksia.

  Lisäksi, et ollenkaan maininnut sitä että ekirjojen arvo (value?) ei ole lähellekkään sitä mitä se on paperisissa kirjoissa. Yleensä ekirjoissa ostetaan käyttöoikeus lukea kirjaa eikä mitään varsinaista tuotetta. Samoin ekirjoilta puuttuu täysin jälkimarkkinat.

  Lisäksi olen aivan varma siitä että ekirjojen ”vaatima” lisätyö on huomattavasti halvempaa kuin paperisten paino- ja kuljetuskustannukset, ja se tarvitsee tehdä vain kerran.

 2. Lukulamppu
  Author

  Naulan kantaan, Tommi.

  Fyysisten kirjojen vaatima varastointi ja myymättömien kirjaerien tuhoaminen ovat kustannuseriä joita ei tosiaan tarvitse e-kirjojen osalta huomioida.

  Myös arvoulottuvuus on tärkeä! (Eli tuo e-kirjojen käyttöoikeus vs. fyysisen kirjan omistusoikeus.) Ja onhan myös niin, että myös netissä olevasta sisällöstä ei monesti olla valmiita maksamaan yhtä paljon kuin fyysisessä muodossa toimitetusta sisällöstä on kyse sitten musiikista, kirjoista tai lehdistä.

  Lisätyötä e-kirjoista joka tapauksessa aiheutuu. E-kirjojen tuotantoprosessit kehittyvät ja automatitoitumisen myötä kulut tippuvat. Ja jo nyt e-kirjat ovat suureksi osaksi hieman halvempia kuin fyysiset kirjat. Yleinen mielikuva tuntuu kuitenkin olevan, että e-kirjojen kustannusrakenne olisi todella paljon kevyempi kuin se todellisuudessa on. Ja siksi ihmetellään että miksi uudet e-kirjat eivät ole halvempia kuin nyt ovat.

  Lassi

 3. Tommi Mannila

  Kustannusrakenne ei välttämättä ole kevyempi, mutta miksi pokkariversio vaikkapa Kristina Ohlssonin kirjasta Varjelijat on nelisen euroa halvempi kuin samainen kirja Elisa Kirjassa (toinen vastaava esimerkki vielä suuremmalla hintaerolla on Seppo Jokisen Mustat Sydämet)?

  ekirja ei koskaan voi olla kustannuksiltaan kalliimpi kuin vastaavan kirjan halvin fyysinen versio.

 4. Lukulamppu
  Author

  Kirjojen, kuten kaikkien tuotteiden hinnoitteluun vaikuttaa sen seitsemän taustamuuttujaa. On vaikea päätellä ainakaan yksittäisiin hinnoittelupäätöksiin vaikuttaneita tekijöitä.

  Faktahan on se, ettei millään tuotteella ole olemassa absoluuttista oikeaa tai väärää hintaa -on vain useita erilaisia hinnoittelumalleja. Kustannusrakenteen pohjalta voidaan tietysti laskea minimihinta, jonka alle ei voi katteellisesti myydä. (Minimihintakin tosin alitetaan monissa tapauksissa, kun haetaan markkinaosuuksia, tehdään hinnoitteluvirheitä jne.)

  Ehkä hieman kaukaa haettu, mutta hauska esimerkki hinnoittelusta on esimerkiksi Aspirin-lääke.
  http://www.pollitasta.fi/2008/02/sivuvaikutuksesta-myyntikarjeksi/

  Koko e-kirjamarkkinahan hakee vasta muotoaan. Yritys ja erehdys –menetelmän kautta mennään varmasti koko ajan eteenpäin.

  Lassi

 5. Elisa

  Tuo kulurakenne todellakin kiinnostaa. E-kirjan toteuttaminen ei ole mitään rakettitiedettä, ja painettavaksi taitettu kirja voidaan muokata samalla taitto-ohjelmalla myös sähkökirjaformaateiksi.

  Joku kustantaja voisi avata tuota kulurakennetta niin, että voitaisiin oikeasti verrata, mitä mikäkin osuus tuotannossa maksaa. Ja toki, niin kauan kuin yleinen asenne on, että e-kirjan tekeminen on jotakin poikkeuksellista, vaivalloista ja kallista, mahdollinen palveluntarjoaja voi siitä laskuttaakin poikkeuksellisen ja vaivalloisen hinnan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.