Donna Tartt Tikli

Donna Tartt: Tikli

Donna Tartt on julkaissut kolme romaania noin kymmenen vuoden välein, ja jokainen on ollut tapaus – kiitos etenkin edelleenkin paljon luetun esikoisromaanin Jumalat juhlivat öisin. Tämän viikon kirjamme on Tarttin kolmas romaani, Pulitzer-palkittu Tikli. Tekstin lopusta löydät linkin Tarttin Suomen-vierailusta kertovaan artikkeliin.

 

Taiteesta, rakkaudesta, rikkonaisuudesta

Donna Tarttin Tikli on nk. tiiliskiviromaani amerikkalaisesta elämänmenosta New Yorkista Las Vegasiin sekä erityisesti taiteesta ja ihmissuhteista.

Se saa alkunsa, kun newyorkilaisessa taidemuseossa tapahtuu pommi-isku. 13-vuotias Theo Decker menettää yksinhuoltajaäitinsä, ja maailmankuulu maalaus, Tikli, katoaa. Romaani seuraa Theon tarinaa yli kymmenen vuoden ajan. Se pohtii taiteen merkitystä, ihmismielen herkkyyttä ja rikkonaisuutta, aikuiseksi kasvamista. Tarttin kerronta on levollista ja tarkkaa, miellyttävää lukea – silloinkin, kun puheenaiheet, kuten yksinäisyyden epätoivo tai huumeiden käyttö, eivät ole miellyttäviä.

Helsingin Sanomien arviossa Tikliä on kiitetty massiiviseksi, mutta helppolukuiseksi. Guardianin sivuilta löytyy kirjailija Sophia Tobinin lista parhaista taiteesta kertovista teoksista; Tikli on listalla. Lumiomena-blogissa analysoidaan Tikliä monipuolisesti ja kiinnitetään huomiota tiettyihin kerronnan ristiriitaisuuksiin, mutta kiitetään romaania kokonaisuutena: ”Ne eivät kuitenkaan vie lukuiloa, koska Tartt osaa koukuttaa lukijansa, mikä juonivetoisen lukuromaanin tehtävä onkin. Tartt luo kiehtovia, joskin paikoin epäuskottavia ja kliseisiä henkilöhahmoja: Theo on tietenkin kaikkien orpopoikien perikuva, jolle antaa paljon anteeksi sekä äidittömyyden että ikuisen itsensä etsimisen vuoksi. Hobieta hurmaavampaa hahmoa saa hakea. Hän on kuin satujen hyvä kummisetä(mäinen hahmo).” Reader, why did I marry him? – blogin niin ikään perusteellisessa arviossa varoitetaan tarttumasta Tikliin sopimattomalla hetkellä: ”Se aiheuttaa lukijassaan vaikeasti hallittavaa sivunkääntämishimoa.”

sisaltoalue_mainospalkki

Lue kirjan alku

 

Donna Tarttin Tikli (The Goldfinch 2013, WSOY 2014, suom. Hilkka Pekkanen) on saatavana sekä painettuna että e-kirjana.

Kovakantisen romaanin hinta on Lukulampun kaupassa 33,20 €, pokkarin 13,40 €. Tutustu ja tilaa täälläToimitus on ilmainen ja kirjan voi tilata myös lahjansaajan osoitteeseen. Lukulampun kirjakauppa on toteutettu yhdessä kotimaisen Booky.fi:n kanssa.

E-kirja maksaa Elisa Kirjassa 11,90 €. Tutustu ja osta täällä: Elisa Kirjassa voit myös lukea teoksen alun veloituksettaE-kirjankin voi antaa lahjaksi. Myös Elisa Kirja on Lukulampun yhteistyökumppani.

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

Aiemmat viikon kirjat löydät täältä.

 

Lue myös Tarttin Suomen-vierailusta kertova artikkeli Donna Tartt: Aika tekee tarinan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.