Peter_James_800_415_julkkarit

Dekkaristi Peter Jamesille kirjoittaminen on laatuaikaa

Dekkaristi Peter James kävi Helsingissä kertomassa teoksistaan kustantamon järjestämässä uusimman suomennoksen julkaisutilaisuudessa. Kuoleman kello käy on ehtaa Jamesia. Tarina kietoutuu tällä kertaa antiikkikellon ympärille.

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

Julkistustilaisuudessa keskustelu polveili Brightonin paikallishistorian selvittelystä rikoskirjallisuuden moraalisten kysymysten pohdintaan. Hyvät anekdootit ja vankka tietopohja eivät kuitenkaan riitä erinomaisten dekkarien kirjoittamiseen.

Roy Gracen oikea nimi on Dave

 

Peter James on tehnyt paljon tutkimustyötä saadakseen poliisinsa ja rikollisensa vaikuttamaan uskottavilta. Häntä kiinnostaa niin poliisien kuin rikollisten sielunelämä ja hän on ylipäätään viehtynyt ihmismielen arvoitusten selvittämiseen. Roy Gracen hahmon syntymään vaikutti tosin myös sattuma.

Kun Jamesin ja hänen tuoreen vaimonsa kotiin aikoinaan murtauduttiin, hän ystävystyi murtoa tutkineen poliisin kanssa. Hänen siivellään James pääsi tutustumaan poliisityöhön ja poliiseihin. Dave-nimisestä poliisista tuli Roy Gracen elävä esikuva.

Sittemmin Davesta on tullut paitsi läheinen ystävä, myös luotettu esilukija, joka kommentoi Jamesin käsikirjoitukset. He jopa kiertävät yhdessä dekkaristien ja lukijoiden tapaamisissa.

 

Kliseet ovat kliseitä siksi, että ne toimivat

 

Kuten niin monilla muillakin dekkarilukijoilla, ensimmäinen Peter Jamesin lukema dekkaristi oli Agatha Christie. James tunteekin hyvin salapoliisikirjallisuuden tavanomaiset polut, mutta on itse lukijana erityisen vaikuttunut lukiessaan epätavanomaisia dekkareita. Niinpä hänkin haluaa luoda kirjoissaan aina jotain uutta, vaikka myöntääkin, että kliseet ovat kliseitä juuri siksi, että ne toimivat hyvin.

– Oikeille poliiseille on tyypillistä, että vaimot lähtevät lipettiin, sillä työ on niin raskasta ja yllättävää. Uskottavalla poliisihahmolla täytyy siis olla jotain rikkinäisyyttä ihmissuhteissaan. En kuitenkaan halunnut kirjoittaa Roy Gracesta tavanomaista eronnutta ja enemmän tai vähemmän alkoholisoitunutta hahmoa. Siksi kirjoitin hänelle kadonneen vaimon.

Katoaminen juontaa juurensa tosielämän ilmiöön, ei Daven perhe-elämään. Joka vuosi Briteissä katoaa ihmisiä jäljettömiin: jotkut on murhattu, jotkut tekevät itsemurhan ja jotkut vain lähtevät. Omaisille katoaminen on kuolemaa suurempi tragedia, sillä se asettaa heidät jatkuvaan epävarmuuteen ja pysähtyneisyyden tilaan.

– Kaikissa hahmoissa, joista kannattaa kirjoittaa, on jotain erityistä, inhimillistä. Siksi kirjoitin Gracelle tämän henkilökohtaisen arvoituksen, tavallaan kääntääkseni perinteisestä poliisihahmon aviodraamasta esiin uuden puolen.

 

Kirjoittaminen on laatuaikaa

 

James kirjoittaa parhaiten iltaisin kello kuuden ja kymmenen välillä. Hän kokee kirjoittamisen henkilökohtaiseksi laatuajakseen.

– Minulla on käsillä vodkamartini ja savukkeita. Sitten valun omaan maailmaani, kirjainten virtaan.

Peter James kertoi kirjoittavansa aina ensin teokselle raamit. Ensin teoksen lopun, nähdäkseen mitä kohti on kirjoittamisen aikana kuljettava. Tämän jälkeen saavat muotonsa keskeiset käännekohdat ja kirjan ensimmäiset kymmenet sivut. Raamien luomisen jälkeen kirjoitusprosessi jatko määräytyy inspiraation vallassa. Tätä kirjoitusvaihetta kirjailija kertoo itse seurailevansa suurella mielenkiinnolla, sillä hän yllättyy usein itsekin lopputuloksesta.

James ei koskaan kerro lukijoille kaikkea. Hänen näkemyksensä mukaan lukijat kehittyvät jatkuvasti fiksummiksi ja löytävät teoksista pienimmätkin vihjeet. Se, mitä ei kerro lukijalle, on vähintään yhtä tärkeää kuin se, mitä kertoo.

– Loppua ei saa kuitenkaan koskaan paljastaa ennakolta. On tärkeää viedä lukijaa niin monille väärille poluille kuin mahdollista.

 

Rikollisen ja poliisin mieli kiehtoo

 

Kirjailijan monitasoinen ihmistuntemus ja viehättyneisyys alamaailmaa kohtaan kuultavat hänen teoksistaan. Niinpä hänen teoksensa ovat yhtä aikaa realistisia ja kiehtovia. Hän on tutkimusta tehdessään seurannut ruumiinavauksia ja jututtanut rikollisia vankiloissa ja vankimielisairaaloissa. Vaikka tilastotietojen perusteella voi helposti arvailla, mitä kukin on tehnyt joutuakseen vankilaan, todella harvoin törmää ihmisiin, joista huokuu pahuus ja joiden seurassa tulee epämukava olo.

– Olen muutaman kerran törmännyt rikollisiin, joita ei tee mieli katsoa silmiin toista kertaa.

Teostensa kautta Peter James yrittää ymmärtää rikollisen mieltä, vaikka ei hyväksy tekoja. Useimmiten tarvitaan hyvin monimutkainen tapahtumien ketju, jossa vaikuttavat niin perimä, lapsuuden olosuhteet kuin sattumakin, jotta rikos tapahtuu.

– Meissä kaikissa on pimeä puolemme, mutta todella harvat päästävät sen valloilleen. Oikeiden olosuhteiden sattuessa kohdalle myös sinä tai minä tekisimme rikoksen, jopa murhan. Se on sekä pelottava että lohdullinen ajatus, sillä harvoin sellaiset olosuhteet toteutuvat.

James ei itse lähtisi tekemään murhaa, sillä kiinnijäämisen riski on poliisin vähentyneistä resursseista huolimatta hyvin suuri. Hän ei myöskään myönnä kantavansa erityisiä kaunoja ketään kohtaan – “muutamaa kirjallisuuskriitikkoa lukuun ottamatta”, hän nauraa. Vakavoiduttuaan hän suostuu pohtimaan murhaa teoreettisella tasolla.

– Jos harkitsisin murhaa, suunnittelisin sen todella, todella huolella pienintä yksityiskohtaa myöden. Suurin osa murhaajista jää kiinni, koska murha on suoritettu ajattelematta, ja jälkien peittely hoidettu kiireessä. Lähestulkoon kaikki ne, jotka eivät jää kiinni ajattelemattomuuttaan, jäävät kiinn,i koska omatunto alkaa kolkuttaa. Heidän on pakko päästä puhumaan teostaan jonkun kanssa. Harva tunnustuksen kuullut ei anna tekoa ilmi.

 

Tulossa myös televisioon

 

Myös televisio on kiinnostunut Roy Grace -romaaneista. Brittiläinen ITV tuottaa Roy Grace-sarjan, jota aletaan kuvata ensi kesänä. Pääosan esittäjää ei ole vielä valittu.

Peter James aikoo kirjoittaa tulevaisuudessa myös muita kuin Roy Grace -romaaneja. Hän on juuri saanut valmiiksi rikosnovellikokoelman ja suunnittelee kirjoittavansa ensi vuonna erilaisen rikosromaanin. Uusista projekteista huolimatta James ei hylkää Gracea, vaan hän lupaa sarjan jatkuvan tulevaisuudessa.

 

Lukulampun arvontavoittaja viihtyi julkistustilaisuudessa

 

Kotkalainen Tuija voitti Lukulampun arvonnassa ja pääsi kuulemaan kirjailijaa ystävänsä Mallun kanssa. Tuija tunnustautui Peter James-faniksi, mutta Mallu ei ollut ennen Helsingin reissua lukenut yhtään Jamesin teosta. Hän kertoi kuitenkin vakuuttuneensa kirjailijata tilaisuudessa niin syvästi, että aikoo lukea syksyn mittaan kirjailijan koko suomennetun tuotannon.

 

Teksti: Taika Dahlbom / Lukulamppu.fi, kuvat: Minerva Kustannus

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

Artikkeli on sponsoroitua sisältöä ja se on julkaistu osana Lukulampun ja Minerva Kustannuksen sisältömarkkinointikampanjaa.  Lue lisää Lukulampun yritysyhteistyöstä.

 

Oletko lukenut Peter Jamesia?  Kuka on lempidekkarististi tai mikä on paras lukemasi jännityskirja?

 

Tutustu teokseen:

Peter Jamesin Kuoleman kello käy Lukulampun kaupassa sekä Elisa Kirjalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.