Johanna Tuomolan esilukijakampanja 1

Dekkaristi Johanna Tuomola haluaa käsikirjoitukselleen esilukijoita

Dekkaristi ja lastenkirjailija Johanna Tuomola työstää parhaillaan kolmiosaista rikostrilogiaa. Ajatus yksin kammiossaan naputtavasta, käsikirjoitustaan varjelevasta kirjailijasta ei sovi ainakaan Tuomolaan: hän ilmoittaa verkkosivuillaan etsivänsä teokselleen esilukijoita. Esilukijat saavat luettavakseen romaanisarjan ensimmäisen osan tämänhetkisen version ja vastattavakseen siihen liittyviä kysymyksiä. Tuomola kertoo projektistaan.

 

Miten sait idean esilukijakampasta?

– Idea on muotoutunut hiljalleen siitä ajatuksesta, että miksei kirjan kanssa voisi toimia samoin kuin elokuvan kanssa. Suurissa elokuvastudioissa on tavallista, että elokuva esitetään koeyleisölle ja vasta näiden kommenttien pohjalta tehdään lopullinen editointi. Kirjasta ehkä helposti ajatellaan, että se syntyy puhtaasti kirjailijan sielunverestä, mutta vaikka näin onkin rungon osalta, tuskin markkinoilla on montaakaan kirjaa, joiden lopulliseen muotoon ei olisi ainakin yksi ihminen tai usein lukuisa ulkopuolinen joukko vaikuttanut. Tiedän, että joillakin kirjailijoilla on vakiintuneet esilukijaryhmänsä, joilla he testaavat lukijan reaktioita. Haen sitä samaa hyötyä, mutta kokoan esilukijaryhmäni minulle tuntemattomista ihmisistä.

 

Entä miten olet lähtenyt etsimään esilukijoita?

– Etsin lukijoita kotisivujeni ja Facebookin kautta. Pyrin myös saamaan erilaiset kirjoittamiseen ja lukemiseen erikoistuneet sivustot huomioimaan kampanjan.

 

Miten lukijoiden etsiminen on lähtenyt liikkeelle?

– Muutaman päivän aikana ilmoittautuneita on kertynyt runsas kymmenen. Eli vielä mahtuu mukaan!

Merkille pantavaa on, että selvä enemmistö ilmoittautuneista on naisia. Se voi johtua siitä, että lukijaprofiili kirjojeni osalta on naisvoittoinen, tai sitten naiset ovat aktiivisempia osallistumaan tällaisiin tempauksiin. Tässä yhteydessä haluankin kiittää kaikkia mukaan lähtijöitä oman aikansa uhraamisesta.

 

Miten kampanja etenee käytännössä?

Postitan kaikki käsikirjoitukset kerralla, kun kampanja päättyy. En osaa vielä tarkasti sanoa päättymispäivää, se riippuu ilmoittautumismääristä. Tällä hetkellä kaavailen kampanjan jatkuvan
noin kaksi viikkoa.

 

Johanna

Palautetta päähenkilöstä

 

Johanna Tuomolan Valheiden vangit -nimellä kulkevan käsikirjoituksen esilukijaksi ilmoittautuva tekee kirjailijan kanssa sopimuksen. Esilukija sitoutuu olemaan näyttämättä käsikirjoitusta muille ja antamaan palautetta kuukauden sisällä käsikirjoituksen vastaanottamisesta.

 

Esilukijasopimus vaikuttaa selkeältä sekä kirjailijan että lukijan näkökulmasta. Silti: eikö sinua jännitä lähettää käsikirjoitustasi tuntemattomille ihmisille.

– Palaute aina jännittää. Toki on mahdollista, että kässäri lähtee leviämään epätoivotusti, mutta pidän riskiä pienenä.

 

Olet laatinut esilukijoita varten kysymyslistan asioista, joista haluat erityisesti palautetta. Mitä hyötyä toivot lukijoiden palautteesta olevan?

– Toivon erityisesti kuulevani lukijoiden näkemyksiä päähenkilö Julia Takalosta. Päähenkilön tärkeys korostuu dekkarisarjoissa, ja varsinkin nyt, kun päähenkilö on tavallisuudesta poikkeava hahmo, lukijoiden kommentit ovat erittäin arvokkaita.
Yleisemmin odotan mielenkiinnolla, missä määrin lukijoiden näkemykset ovat yhteneväiset ja missä määrin ne eroavat toisistaan.

 

Esilukijat saavat palkkiokseen paitsi mahdollisuuden kurkistaa dekkariin ennen sen ilmestymistä myös mahdollisuuden saada oman nimensä kirjan hahmon käyttöön. Lisäksi kirjailija arpoo esilukijoiden kesken lahjakortteja. Tuomola ei tiedä muiden kirjailijoiden järjestäneen aivan samantyyppisiä kampanjoita.

– En ole kuullut muiden kirjailijoiden hakevan esilukijoita näin julkisesti. Tosin idea siitä, että tarjoan muutamalle esilukijalle mahdollisuuden ”antaa oma nimensä jonkin kirjan hahmon käyttöön” on lähtöisin vuosien takaa, jolloin luin että Elizabeth George tarjosi tätä mahdollisuutta muistaakseni yhdelle tai kahdelle lukijalleen. Ajattelin silloin, että tarjous oli hyvä tapa lähentää lukija niin kirjailijaan kuin tämän luomaan maailmaan. Olen iloinen, että voin nyt käyttää samaa ideaa. Aika näyttää, tarttuuko kukaan mahdollisuuteen.

 

Haluatko esilukijaksi?

Tutustu Johanna Tuomolan kirjailijasivuihin ja esilukijakampanjaan täällä.

 

Teksti: Jenni Saarilahti / Lukulamppu.fi, kuvat: Johanna Tuomola
Artikkeli on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

Johanna Tuomolan teoksia on julkaissut Myllylahti-kustantamo, jonka toimitusjohtaja Lassi Junkkarinen on myös Lukulampun osaomistaja. Lue lisää Lukulampun tiimiesittelystä.

 

Miltä idea esilukijakampanjasta kuulostaa? Oletko kiinnostunut toimimaan esilukijana?

1 comment

  1. Mahtava idea, tuo esilukijakampanja! Jos olisin enemmän sisällä dekkarigenressä, ilmoittautuisin heti. Uskon, että antoisaa sekä kirjailijalle että lukijoille, sekä itse kirjalle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.