Kuvapohja_800_415_Outi_Pakkanen

Dekkariseura palkitsi Outi Pakkasen Hornanlinna-kunniakirjalla

Suomen dekkariseura palkitsi Outi Pakkasen seuran erikoispalkinnolla, Hornanlinna-kunniakirjalla yhdistyksen 30-vuotisjuhlassa 20.9.2014. Pakkanen palkittiin pitkäaikaisesta työstään suomalaisen dekkarin hyväksi.

 

Outi Pakkanen on kuulunut suomalaisen rikos- ja jännityskirjallisuuden valovoimaisimpiin tähtiin yli 40 vuotta. Alle 30-vuotiaana alkanut dekkarikirjailijan ura käynnistyi perinteisen arvoitusdekkarin kirjoittajana, kun Murhan jälkeen mainoskatko ilmestyi vuonna 1973.

 

murhan_jalkeen_mainoskatko89987

 

Arvoitusdekkareista Pakkasen teosten lajityyppi on vuosien mittaan siirtynyt psykologisen jännityksen suuntaan. Yhteistä koko hänen toistaiseksi 24 romaania käsittävälle dekkarituotannolleen on keskittyminen ihmisten välisiin suhteisiin. Ovatpa suhdemiljööt perheitä, työpaikkoja, luokkakokouksia tai naapureita, kaikissa ovat läsnä rikosten perusmotiivit: raha, rakkaus ja viha. Pakkanen on käsitellyt romaaneissaan myös muun muassa synnytyksen jälkeistä masennusta (Punainen pallotuoli, 2004), teinityttöjen julkisuudenkipeyttä (Hinnalla millä hyvänsä, 2005) ja parisuhdetta narsistin kanssa (Julma kuu, 2012).

Hänen romaaniensa keskeisiä miljöitä ovat Helsingin kantakaupunki ja Lauttasaari. Kirjoissaan Pakkanen on ansiokkaasti kuvannut Helsingin kaupunkikuvan muuttumista ja hänet on tästä palkittukin. Suurta suosiota lukijoiden keskuudessa ovat saavuttaneet romaanien ruokareseptit, joita kokkailee useimmiten graafikko Anna Laine. Vuonna 2003 niistä julkaistiin oma keittokirja Porosta parmesaaniin.

 

9789511266594

 

Näiden lisäksi viidelle vuosikymmenelle ulottuvassa Pakkasen tuotannossa on tallennettu myös muun muassa suomalaisten puhe- ja käytöstapojen muutosta. 1970-luvun alun kirjoissa poliisit neidittelevät naimattomia naisia, 2000-luvun kirjoissa lukiolaistytöt kiroilevat rajusti. Myös vaikkapa kuvaukset suhtautumisesta tupakointiin vuosikymmenten saatossa – estottomasta kodeissa ja työpaikoilla sauhuttelusta savuttomiin baareihin – ovat niin ikään hänen kirjoissaan.

Outi Pakkasen ensimmäiset kirjat ilmestyivät Weilin+Göösin kustantamana. Vuodesta 1986 lähtien hänen kustantajanaan on ollut Otava. Myös CrimeTime on julkaissut hänen kirjojaan.

Hornanlinna-kunniakirja on Suomen dekkariseuran hallituksen jakama harkinnanvarainen erikoispalkinto. Se myönnetään henkilölle tai taholle, joka on toiminnallaan pitkäaikaisesti ja määrätietoisesti vaikuttanut suomalaisen dekkarikulttuurin kehittymiseen. Hornanlinna-kunniakirjan ovat aiemmin saaneet kirjailija Pirkko Arhippa (vuonna 2005), elokuvaohjaaja Matti Kassila (2009) ja kirjailija Eeva Tenhunen (2010).

Erikoiskunniakirjan nimi viittaa suomalaisen dekkarin varhaishistoriaan. Toimittaja ja kirjailija Rudolf Richard Ruth (1889–1957) julkaisi salanimellä Rikhard Hornanlinna vuonna 1910 kaksi herrasmiessalapoliisi Max Rudolphista kertovaa tarinakokoelmaa, Kellon salaisuus ja Lähellä kuolemaa. Hornanlinnan kirjoja pidetään yleisesti lähtölaukauksina suomenkieliselle dekkarikirjallisuudelle.

 

Tutustu kirjoihin

Outi Pakkasen tuotantoa Lukulampun kaupassa ja Elisa Kirjassa
Pirkko Arhipan tuotantoa Lukulampun kaupassa ja Elisa Kirjassa
Eeva Tenhusen tuotantoa Lukulampun kaupassa ja Elisa Kirjassa
Rikhard Hornanlinnan tuotantoa Kansalliskirjastossa

 

Teksti: Suomen Dekkariseura ry ja Lukulampun toimitus.
Kuvat: Outi Pakkanen: Pertti Nisonen / Otava. Kansikuvat kustantajilta.

 

Oletko lukenut Outi Pakkasen kirjoja? Entä tunnetko Rikhard Hornanlinnan kirjoja?

2 comments

    • Lukulamppu
      Author

      Mainio yhdistelmä! Outi Pakkanenhan on kirjoittanut Aino Acktén ja Emmi Jurkan elämäkerrat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.